Σε ανάρτηση σχετικά με την υποβολή εγκλήσεως από την κα. Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη εις βάρος της εντολέως του και βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Ακρίτα, προέβη ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος.
Ο συνήγορος της κα. Ακρίτα επισημαίνει ότι «το Γραφείο Πρωθυπουργού, εξαγγέλλοντας με γραπτή ανακοίνωση του την προσφυγή της εν λόγω ΙΔΙΩΤΗ στην Δικαιοσύνη και ‘καταδικάζοντας’ ανεπιφύλακτα την Έλενα Ακρίτα ως ενοχή συκοφαντίας, παραβίασε θεμελιώδη δικαιώματα και, φυσικά, την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών».
Συνεχίζει δε την ανάρτησή του, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την κα. Γκραμπόφσκι «που επιβεβαίωσε με την δημόσια ανάρτηση της πρώτης σελίδας της έγκλησης της ότι το Γραφείο Πρωθυπουργού πράγματι παραβίασε τα εν λόγω συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα» και δηλώνει ότι «η Έλενα Ακρίτα καταθέτει αγωγή αποζημίωσης κατά του Γραφείου Πρωθυπουργού ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας».
Είναι βεβαίως συνταγματικό δικαίωμα του καθενός να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη οποτεδήποτε θεωρεί ότι θίγεται. Η Ελλάδα άλλωστε έχει βαθιά ιστορία στο κράτος δικαίου, το οποίο ο κ. Σωτηρόπουλος ως συλλειτουργός της Δικαιοσύνης υπηρετεί με μεγάλη επιτυχία ως δικηγόρος.
Μια μικρή παρατήρηση μόνο: Ο κ. Σωτηρόπουλος είναι συνήγορος βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που έχει επίμεπτο παρελθόν στη συστηματική καταπάτηση του κράτους δικαίου, στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, στα λαϊκά δικαστήρια και στις τηλε-καταδίκες. Στελέχη του οποίου έβγαιναν στα κανάλια και, γνωρίζοντας αυτολεξεί ακόμα και καταθέσεις «μαρτύρων» που δεν είχαν καν δοθεί (περιφέρονταν σε στικάκια από γραφείο σε γραφείο), μοίραζαν «καταδίκες» και προανήγγελαν «χειροπέδες» σε πρώην υπουργούς και βουλευτές.
Χρειάζεται μια κάποια ψυχραιμία λοιπόν όταν γίνεται αναφορά στο τεκμήριο αθωότητας, διότι αυτό δεν εφαρμόζεται α λα καρτ ή κατά περίπτωση. Η νομοθεσία που ορθώς εξέθεσε ο κ. Σωτηρόπουλος εφαρμόζεται οριζόντια. Άλλωστε, τόσο η κα. Ακρίτα, όσο και ο ίδιος, θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τους ισχυρισμούς τους στην έδρα που θα δικάσει την υπόθεση. Τα λοιπά είναι φωτοβολίδες χάριν εντυπωσιασμού και, μάλλον, δίκην αποπροσανατολισμού από το μείζον, που είναι εάν τελέσθηκε ή όχι συκοφαντία.
Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Σωτηρόπουλου:
«Με την δημόσια παραδοχή της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι ότι υπέβαλε έγκληση, επιβεβαιώνεται πλήρως ότι το Γραφείο Πρωθυπουργού, εξαγγέλλοντας με γραπτή ανακοίνωση του την προσφυγή της εν λόγω ΙΔΙΩΤΗ στην Δικαιοσύνη και "καταδικάζοντας" ανεπιφύλακτα την Έλενα Ακρίτα ως ενοχή συκοφαντίας, παραβίασε θεμελιώδη δικαιώματα και, φυσικά, την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.
Η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας από δημόσιες αρχές όπως είναι το Γραφείο Πρωθυπουργού απαγορεύεται ρητά και αυστηρά κατά το ευρωπαϊκό και το συνταγματικό δίκαιο. Με τον Ν.4596/2019 που ενσωματώνει Οδηγία της Ε.Ε., κάθε πρόσωπο που παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας του από δημόσιες αρχές, δικαιούται αποζημίωσης από τα αρμόδια δικαστήρια.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Γκραμπόφσκι που επιβεβαίωσε με την δημόσια ανάρτηση της πρώτης σελίδας της έγκλησης της ότι το Γραφείο Πρωθυπουργού πράγματι παραβίασε τα εν λόγω συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα.
Όπως είναι αυτονόητο, μετά από αυτή την εξέλιξη, η οποία συνδέεται άμεσα με την αντίληψη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα, η Έλενα Ακρίτα καταθέτει αγωγή αποζημίωσης κατά του Γραφείου Πρωθυπουργού ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας.
Διότι ο Διαφωτισμός δεν περιλαμβάνει μόνο τον Βολταίρο, αλλά και τον Μοντεσκιέ.»
Δείτε την ανάρτηση στο Twitter / X
Με την δημόσια παραδοχή της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι ότι υπέβαλε έγκληση, επιβεβαιώνεται πλήρως ότι το Γραφείο Πρωθυπουργού, εξαγγέλλοντας με γραπτή ανακοίνωση του την προσφυγή της εν λόγω ΙΔΙΩΤΗ στην Δικαιοσύνη και «καταδικάζοντας» ανεπιφύλακτα την Έλενα Ακρίτα ως ενοχή…
— Sotiropoulos (@Sotiropoulos) May 27, 2024