Παρά την απέλπιδα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πειστεί το κομματικό ακροατήριο εν όψει εκλογών ότι δεν φταίει ο «προοδευτικός Ποινικός Κώδικας» του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του δικαστηρίου για την πυρκαγιά στο Μάτι, έρχονται από το παρελθόν κάτι δηλώσεις πρώην υπουργών της εθνοσωτηρίου κυβερνήσεως του Αλέξη Τσίπρα και διαλύουν κάθε αμφιβολία. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας ήταν βαθιά προβληματικός το είχε επισημάνει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «είχαμε κάτι ποινές για γέλια, για γέλια, ευτυχώς που η Νέα Δημοκρατία έκανε τροποποιήσεις και έχουμε ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών το οποίο εξασφαλίζει τουλάχιστον την τιμωρία των δραστών» (Status FM, 13.10.2022).

Τους βγάζει λάδι

Ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει να βγάλει λάδι τους εμπλεκομένους στο Μάτι για όσα αδικήματα θα μπορούσαν να κατηγορηθούν, όπως για παράδειγμα ο εμπρησμός. Τον Μάιο του 2021 με μια γνωμοδότηση-καταπέλτη η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επεσήμανε ότι η μεταβολή στην τυποποίηση του εγκλήματος από τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά σημαίνει ότι θα κατηγορούνται ελάχιστοι ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιών και ακόμα κι αν οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, θα βγαίνουν λάδι. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντικατέστησε την εν λόγω διάταξη (άρθ. 45 Ν. 4855/2021) και αυστηροποίησε το πλαίσιο ποινής (κακούργημα), ωστόσο πάντα ο κατηγορούμενος δικάζεται με τις ευμενέστερες γι’ αυτόν διατάξεις ακόμα κι αν αυτές έχουν καταργηθεί.

Τι έγινε στη δίκη για το Μάτι

Κατ’ αρχάς τα βασικά: Οι δικαστές δικάζουν με βάση τους νόμους και όχι με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο. Ποιους νόμους; Κατά κανόνα, αυτούς που ίσχυαν κατά την τέλεση της πράξης. Εκτός κι αν από την τέλεση έως την αμετάκλητη απόφαση ισχύσαν περισσότεροι νόμοι, οπότε εφαρμόζεται αυτός που έχει τις ευμενέστερες διατάξεις για τον κατηγορούμενο. Ακόμη κι αν στο μεσοδιάστημα έχει καταργηθεί. Η απόφαση της δίκης προδιαγράφηκε από τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών του 2019, κάτω από μία αδιανόητη σπουδή που δεν εξηγήθηκε ποτέ. Από τους πρώτους που παρατήρησαν ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας θα έριχνε στα μαλακά τους κατηγορουμένους της φονικής πυρκαγιάς ήταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης –μετέπειτα γνωστός από την υπόθεση των υποκλοπών. Ο Κουκάκης είχε αρθρογραφήσει σχετικά με το θέμα στο cnn.gr (Στα μαλακά οι κατηγορούμενοι για το Μάτι με αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, 5.6.2019), όπου σημείωνε ότι οι αλλαγές στο άρθρο 94 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη συνολική ποινή σε περίπτωση πολλών στερητικών της ελευθερίας ποινών κατατείνουν σε μικρότερες ποινές από τον παλαιό Κώδικα και ότι «η συγκεκριμένη παρέμβαση, έτσι, δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων, καθώς μειώνεται η ποινή και για όσους έχουν κατηγορηθεί για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου». Μάλιστα, ο δημοσιογράφος καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση, όλος αυτός ο χειρισμός αφενός δικαιώνει την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος που έχει διατυπώσει την αντίθεσή της στον νέο Ποινικό Κώδικα». Το εάν ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευμενέστερος για τους εγκληματίες ή όχι, θα το εξηγούσε το 2021 εξαιρετικά εύγλωττα σε κομματική εκδήλωση ο δικηγόρος Γιάννης Ματζουράνης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής της σύνταξης του Κώδικα: Οι προοδευτικοί νομικοί είναι υπέρ ακόμη και του καταργητισμού των ποινών και της εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων έκτισης. Αυτό κάναμε δειλά δειλά με τον νέο Ποινικό Κώδικα, το οποίο ακυρώθηκε από τις αλλαγές Τσιάρα...

Εχουν μεγάλη πλάκα

Παρατηρώ ότι σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν τη συζήτηση για τις προαγωγές των ανώτατων αξιωματικών σε Αστυνομία και Πυροσβεστική, Κωνσταντίνου Τσουβάλα και Στέφανου Κολοκούρη, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι. Είτε είναι αφελείς είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται είτε κάνουν gaslighting (που λέει και ο πρόεδρος Στέφανος). O τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας αποστρατεύθηκε στις 5.8.2018 επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκρινε πριν από τα δικαστήρια ότι είναι ένας από τους υπαίτιους της τραγωδίας. Στις 19.7.2019 τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν υπέχει οποιαδήποτε ευθύνης για τη φονική πυρκαγιά και απηλλάγη με διάταξη κατά το στάδιο της ανάκρισης (το 2021). Ως προς τον Στέφανο Κολοκούρη, αμέσως μετά το Μάτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον προήγαγε σε υπαρχηγό ΦΕΚ Γ΄ 894/9.8.2018 και Γ΄ 1/7.1.2019). Ακολούθως, έγινε αρχηγός με τις κρίσεις του 2020. Προχθές, μαζί με τη Ρένα Δούρου, κηρύχθηκαν ομόφωνα αθώοι από κάθε κατηγορία για τα όσα συνέβησαν στο Μάτι.