Η δικαστική απόφαση για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, εκείνη τη μοιραία 23η Ιουλίου 2018, με τον Αλέξη Τσίπρα, προερχόμενο από το Μόσταρ της Βοσνίας, να στήνει μια νυχτερινή κακόγουστη παράσταση και τους υπουργούς του να μη βρίσκουν κανένα λάθος σε όσα έπραξαν, καταδεικνύει την αβυσσαλέα απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, χωρίς να παρεμβαίνει στο έργο της, χωρίς να τη θεωρεί «θεσμικό εμπόδιο» (Τσίπρας) και χωρίς να διακηρύσσει ότι είναι «η προστασία του κάθε νταβατζή» (Πολάκης).
Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί τόσο τις εθνικές τραγωδίες όσο και τη Δικαιοσύνη, που πάντα προσπαθούσε να χειραγωγήσει με προειδοποιήσεις και επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς. Αν η δικαστική απόφαση αφορούσε μια τραγωδία που συνέβη επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε βγει στα κεραμίδια, θα είχε οργανώσει διαδηλώσεις στους δρόμους, θα κατηγορούσε την κυβέρνηση για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Αλλά επειδή επρόκειτο για το Μάτι, απέκτησαν ξαφνικά εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, ο Στέφανος Κασσελάκης απλά... λυπήθηκε και τελικά σχεδόν πανηγύρισαν για την αθώωση Δούρου.
Η Νέα Δημοκρατία περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι οι δικαστές λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση το νομικό πλαίσιο που η Βουλή ψηφίζει και ότι οι δικαστικές αποφάσεις εκδόθηκαν με βάση τον Ποινικό Κώδικα (Π.Κ.) που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον Ιούνιο του 2019 – παρατείνοντας κατά μία εβδομάδα τη λειτουργία της Βουλής, αν και είχαν ανακοινωθεί οι εκλογές. Τότε, η Νέα Δημοκρατία δεν έλαβε μέρος στη συζήτηση και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού, αποχώρησαν από τη Βουλή. Με λίγα λόγια, για τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν πρόκειται για την τραγωδία στο Μάτι, όλα είναι καλά καμωμένα και όταν πρόκειται για την τραγωδία στα Τέμπη είναι συγκάλυψη. Δηλαδή, έχουν βγάλει απόφαση πριν από τη Δικαιοσύνη.
Οταν θύμωσε ο Τσίπρας...
Στις 2 Ιουλίου 2019, στην προεκλογική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει: «Θύμωσα με το πώς διαλύθηκε ο κρατικός μηχανισμός στο Μάτι». Θύμωσε, αλλά απέφυγε να μας πει γιατί θύμωσε και ποιος έφταιγε για τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού. Ποτέ δεν μας εξήγησε γιατί από τον Φεβρουάριο του 2016 ως τον Φεβρουάριο του 2018 άλλαξε τέσσερις αρχηγούς της Πυροσβεστικής, τοποθετώντας τελικά και έναν πέμπτο τον Αύγουστο του 2018, μετά την τραγωδία. Ποτέ δεν μας εξήγησε γιατί βρέθηκε επικεφαλής ενός διαλυμένου κρατικού μηχανισμού και γιατί προκλήθηκε εκείνο το απίστευτο και φονικό χάος. Ποτέ δεν μας εξήγησε γιατί η κυβέρνησή του ψήφισε άρον άρον τον Π.Κ. με τον οποίο δικάστηκαν οι κατηγορούμενοι για το Μάτι, αφού εφαρμόζεται πάντα ο επιεικέστερος νόμος.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην εξουσία στις αρχές του 2015. Τον Αύγουστο του 2017 ήταν πρωθυπουργός όταν ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική. Ηταν τότε που είχε εμφανιστεί ξαφνικά, τρεις μέρες μετά, με το ελικόπτερο, για να επιστρέψει στον τόπο των διακοπών του χωρίς ποτέ να αποκαλύψει ποιος ήταν αυτός. Στις 23 Ιουλίου 2018 ζήσαμε την τραγωδία στο Μάτι. Στις 9 Αυγούστου παρουσίασε το «σούπερ σχέδιό του». Το ξέχασε, γιατί σκέφθηκε να παραγγείλει μελέτη στον καθηγητή Γκολντάμερ, ο οποίος παρέδωσε το πόρισμά του τον Φεβρουάριο του 2019. Το μέλος της Επιτροπής Γκολντάμερ, καθηγητής Ξανθόπουλος, το παρουσίασε, τον Απρίλιο του 2019, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Στις 2 Μαΐου 2019, ο νόμος δόθηκε στη διαβούλευση, αλλά... δεν πρόλαβε να τον ψηφίσει μέχρι τον Ιούλιο που έγιναν οι εκλογές τις οποίες ο ίδιος κήρυξε. Και τον Νοέμβριο, ως αντιπολίτευση πια, κατέθεσε την πρόταση νόμου που δεν είχε προλάβει να καταθέσει και να ψηφίσει ο ίδιος. Πρόλαβε, όμως, να ψηφίσει τον νέο Π.Κ., με τον οποίο έπεφταν στα μαλακά οι εμπρηστές! Και, βέβαια, δεν φρόντισε να λειτουργήσει το 112. Και, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις αλλαγές στον Π.Κ. ούτε το 2021 ούτε το 2024.