Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλά σήμερα στο «Μανιφέστο» με την αισιοδοξία του ανθρώπου που εργάζεται, βλέπει αποτελέσματα και βάζει τον πήχυ ακόμη πιο ψηλά.

«Η συμμετοχή των πολιτών είναι το πιο δυνατό μας όπλο, δεν ζητάμε μόνο να μας κρίνουν, αλλά να μας αξιολογήσουν και να μας βαθμολογήσουν. Για να γίνουμε καλύτεροι» λέει για το σύστημα αξιολόγησης του ΕΣΥ από τους πολίτες.

Ένα σύστημα που, όπως λέει ο υφυπουργός Υγείας, καθιερώνεται με σκοπό «ο πολίτης να αισθάνεται ότι τα χρήματα που συνεισφέρει κάθε μήνα στο σύστημα υγείας "πιάνουν τόπο"».

Με ποιον τρόπο ενεργοποιείται το νέο σύστημα αξιολόγησης του ΕΣΥ μέσω SMS;

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ένας οργανωμένος και απλός μηχανισμός αξιολόγησης. Για πρώτη φορά, με τρόπο αποφασιστικό, ζητάμε την εμπειρία των ασθενών που νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία. Και δεν ζητάμε μόνο να μας κρίνουν, αλλά να μας αξιολογήσουν και να μας βαθμολογήσουν. Για να γίνουμε καλύτεροι.

Ολοι οι πολίτες άνω των 18 ετών, οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί έστω και για μία ημέρα, θα λαμβάνουν στο κινητό τους ένα μήνυμα (SMS) εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Το μήνυμα αυτό θα περιέχει έναν μοναδικό σύνδεσμο που οδηγεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης. Ο σύνδεσμος αυτός είναι προσωποποιημένος, αλλά δεν απαιτείται ταυτοποίηση με προσωπικά στοιχεία πέραν της εισαγωγής του ΑΜΚΑ, για να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι το άτομο έχει νοσηλευτεί. Η αποστολή του SMS βασίζεται στα στοιχεία που αντλούνται αυτόματα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ κατά το εξιτήριο και προϋποθέτει να έχει ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση από τον πολίτη.

Τι επιδιώκετε μέσα από αυτό το ερωτηματολόγιο; Πώς θα διασφαλίσετε ότι η αποστολή του θα καλύψει τις ανάγκες των ηλικιωμένων που δεν είναι ψηφιακά ευέλικτοι και εξοικειωμένοι;

Σήμερα, με αποφασιστικό τρόπο, φέρνουμε τον πολίτη στο επίκεντρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για πρώτη φορά δίνουμε σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να ακουστεί, να επισημάνει τις αδυναμίες, να αναδείξει τα δυνατά σημεία, να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των υπηρεσιών που λαμβάνει, να μας πει τη γνώμη του.

Δεν μιλάμε για ένα απλό ερωτηματολόγιο, αλλά για μια παρέμβαση που επηρεάζει δραστικά την πορεία και τη λειτουργία κάθε νοσοκομείου. Μέσα από αυτήν θα οδηγούμαστε σε παρεμβάσεις διορθωτικές, κινητροδοτικές, ακόμα και τιμωρητικές.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία διαμορφώνουμε μια νέα κουλτούρα ευθύνης, λογοδοσίας και συνεχούς βελτίωσης, όπου η φωνή του ασθενούς είναι καθοριστική. Η συμμετοχή των πολιτών είναι το πιο δυνατό μας όπλο στην προσπάθειά μας αυτήν. Και για να μην αποκλειστεί κανένας πολίτης από τη δυνατότητα συμμετοχής στην αξιολόγηση, έχει προβλεφθεί η υποστήριξη μέσω των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, τα οποία λειτουργούν σε όλα τα νοσοκομεία. Εκεί, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα καθοδηγεί τους πολίτες στη συμπλήρωση της αξιολόγησης. Επιπλέον, το ίδιο το ψηφιακό εργαλείο έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι απλό και κατανοητό, με εύχρηστη δομή και ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ώστε να μην απαιτείται τεχνολογική εξοικείωση ή ιδιαίτερες δεξιότητες από τους συμμετέχοντες.

Ποιες ερωτήσεις χαρακτηρίζουν τη συνολική εμπειρία των ασθενών; Με ποια κριτήρια διαμορφώθηκαν;

Η αξιολόγηση της εμπειρίας των ασθενών βασίζεται σε οκτώ θεματικούς άξονες, οι οποίοι καλύπτουν την πλήρη διαδρομή της φροντίδας μέσα στο νοσοκομείο.

Περιλαμβάνεται η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες φροντίδας. Για παράδειγμα, ερωτάται ο ασθενής εάν του δόθηκε άμεσα ημερομηνία εισαγωγής όταν κρίθηκε απαραίτητη, αν υπήρξε καθυστέρηση στον προγραμματισμό ή την εκτέλεση μιας χειρουργικής επέμβασης, ή αν υπήρχε διαθέσιμος ο απαιτούμενος εξοπλισμός ή οι ειδικότητες που χρειαζόταν η κατάστασή του.

Δεύτερη παράμετρος αφορά την οργάνωση και τον συντονισμό της φροντίδας. Ο ασθενής καλείται να απαντήσει αν υπήρχε συνεργασία μεταξύ των τμημάτων του νοσοκομείου, για παράδειγμα αν το παθολογικό τμήμα συντονιζόταν με το ακτινολογικό για τις εξετάσεις του ή αν η ομάδα των γιατρών είχε συνολική εικόνα του ιατρικού ιστορικού του.

Η ποιότητα της φροντίδας και η αλληλεπίδραση με το προσωπικό είναι κρίσιμες παράμετροι. Ερωτάται αν οι γιατροί και οι νοσηλευτές αφιέρωσαν χρόνο να απαντήσουν σε ερωτήσεις του, αν του φέρθηκαν με ευγένεια και αν του ενέπνευσαν εμπιστοσύνη για τις αποφάσεις που έπαιρναν.

Επίσης, εξετάζεται εάν υπήρχε υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και εάν ο ασθενής είχε λόγο στη διαμόρφωση του πλάνου θεραπείας. Για παράδειγμα, αν του εξηγήθηκε γιατί επιλέχθηκε συγκεκριμένο φάρμακο ή αν υπήρχε ψυχολογική στήριξη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων.

Ο ασθενής θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει την καθαριότητα και την ποιότητα της σίτισης. Άλλη μια σημαντική πτυχή είναι η υποστήριξη κατά την έξοδο από το νοσοκομείο. Ο ασθενής καλείται να αξιολογήσει αν έλαβε αναλυτική ενημέρωση για τη φροντίδα που πρέπει να συνεχίσει στο σπίτι, για τα φάρμακα ή την παρακολούθηση από άλλες υπηρεσίες υγείας.

Επιπλέον, ερωτάται αν γνώριζε την ύπαρξη των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, αν χρειάστηκε να απευθυνθεί σε αυτά και πόσο ικανοποιητική ήταν η εξυπηρέτηση.

Στο τέλος θα του ζητηθεί μια συνολική αξιολόγηση της εμπειρίας. Ο ασθενής βαθμολογεί με έναν γενικό δείκτη πόσο ικανοποιημένος έμεινε συνολικά από τη νοσηλεία του. Θέλουμε ο πολίτης να αισθάνεται ότι τα χρήματα που συνεισφέρει κάθε μήνα στο σύστημα υγείας «πιάνουν τόπο». Και για να το συναισθανθεί αυτό, θα πρέπει να ερωτηθεί για τις υπηρεσίες που του παρέχουμε και να εισακουστεί.

Στα δημόσια νοσοκομεία υλοποιούνται σημαντικές ανακαινίσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμφισβήτητα σπουδαίο έργο. Όμως η αντιπολίτευση μιλά για ελλείψεις και υποστελέχωση. Πώς αποδίδουν οι παρεμβάσεις σας;

Το σχέδιό μας για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ολιστικό. Δεν εξαντλείται μόνο σε επιμέρους παρεμβάσεις, αλλά περιλαμβάνει συνολικές μεταρρυθμίσεις. Στόχος μας να γίνει πιο προσβάσιμο, πιο σύγχρονο και πιο λειτουργικό. Για όλους. Με σύγχρονους χώρους νοσηλείας, αλλά και με ενισχυμένο προσωπικό. Με διαρκή ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και με ψηφιοποίηση ολοένα και περισσότερων διαδικασιών. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε σχέση με τους περισσότερους τομείς της πολιτείας, έχει τρεις βασικές ιδιαιτερότητες: εξυπηρετεί καθημερινά τους περισσότερους πολίτες, βρίσκεται «μέρα-νύχτα» σε συνεχή λειτουργία και έχει να κάνει με το πολυτιμότερο αγαθό μιας κοινωνίας – την υγεία. Εύλογο είναι, επομένως, η ρητορική γύρω από τη λειτουργία του διαχρονικά να εργαλειοποιείται από τα κόμματα, η αλήθεια να αποκρύβεται ή να λέγεται η μισή. Πάνω σε αυτή μας την προσπάθεια, είμαι αποφασισμένος να ακούσω την κάθε κριτική. Προσωπικά την εκλαμβάνω και ως ένα χρήσιμο ατομικό εργαλείο διαρκούς βελτίωσης. Αρκεί, όμως, να είναι καλόπιστη. Να υπηρετεί την αλήθεια και όχι τη σκοπιμότητα. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα: σήμερα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει το περισσότερο προσωπικό παρά ποτέ. Για την ακρίβεια, σήμερα διαθέτουμε 7% περισσότερους γιατρούς, 11% περισσότερους νοσηλευτές και 10,5% περισσότερο λοιπό προσωπικό από το 2019. Και, επιπρόσθετα, στην τρέχουσα προκήρυξη, πετύχαμε να καλυφθούν θέσεις που δεν είχαν ποτέ υποψήφιους τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Πέραν της σαφούς βελτίωσης που αναφέρετε, παρακολουθείτε πρακτικές άλλων χωρών στο ζήτημα της στελέχωσης, ώστε να αντλήσετε καλές πρακτικές;

Υπάρχει πράγματι αυτή η συζήτηση σε ό,τι αφορά την επάρκεια του προσωπικού. Η πρόκληση δεν αφορά μόνο το δικού μας, αλλά όλα τα συστήματα υγείας διεθνώς. Μόνο στη Γερμανία λείπουν περίπου 50.000 άτομα από το υγειονομικό της προσωπικό, το ίδιο και στη Βρετανία. Σκεφτείτε, επίσης, ότι στον δείκτη αναλογίας κατοίκων ανά υγειονομικό, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης. Μας δημιουργούν αίσθημα επανάπαυσης τα δεδομένα αυτά; Προφανώς και όχι. Δεν λειτουργούμε συγκριτικά ούτε υιοθετούμε άκριτα λύσεις που ακολουθούν άλλες χώρες. Όπως αποδείξαμε πρόσφατα και με την οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος, που μου εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα από μόνη της μπορεί και πρέπει να αποτελεί «καλή πρακτική» και πρότυπο διεθνώς στον τομέα της Υγείας.

Θα υπάρξει σύνδεση του SMS με το «βραχιολάκι» στα ΤΕΠ; Πού αποσκοπεί το σύστημα της ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης στα τμήματα επειγόντων που ήδη ακολουθείται σε αρκετά νοσοκομεία;

Θέλουμε να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής των ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων. Να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, αποφασιστικά ένα ζήτημα που κανείς στο παρελθόν δεν τόλμησε να ακουμπήσει. Με τη μεταρρύθμιση αυτήν επιχειρούμε με τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, να δώσουμε δραστική απάντηση στην αίσθηση της ταλαιπωρίας που συνόδευε τον καθέναν από εμάς στο παρελθόν, όταν επισκεπτόμασταν ένα δημόσιο νοσοκομείο που εφημέρευε. Πλέον, κανένας πολίτης δεν θα αισθάνεται μόνος, με την πικρή αίσθηση μιας πολιτείας αδιάφορης και απρόσωπης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Πίσω από το «βραχιολάκι» στο χέρι του κάθε ασθενούς υπάρχει ένα πλαίσιο οργανωμένης ροής και διαχείρισης. Που επιτρέπει στον ασθενή να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση της σειράς του και την πορεία της εξυπηρέτησής του. Και που δίνει σε εμάς, παράλληλα, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε πού καθυστερεί, να βρούμε τον λόγο που καθυστερεί και να δράσουμε άμεσα για την εξυπηρέτησή του.

Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης στα ΤΕΠ είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κάθε πολίτης που προσέρχεται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο δεν είναι απλά ένας «αριθμός» για εμάς. Αλλά ένας χρήστης των υπηρεσιών υγείας που πρέπει και να νιώσει και να δει άμεσα στην πράξη ότι δεν είναι μόνος στο πρόβλημά του. Γι’ αυτό και, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, θα εισαχθεί σε ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία.

Βούληση και κατεύθυνσή μας είναι η πλήρης αξιοποίηση και διασύνδεση όλων των ψηφιακών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε όλα να τίθενται στην υπηρεσία των ασθενών. Βασικός χρηματοδότης του ΕΣΥ είναι ο πολίτης. Αυτός, επομένως, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Είστε έτοιμοι για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στις δομές υγείας στους τουριστικούς προορισμούς;

Φέτος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πιο προετοιμασμένο από ποτέ για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των νησιών μας. Τα κίνητρα που θεσπίσαμε έφεραν απτό αποτέλεσμα: καλύψαμε τα δύο τρίτα των άγονων θέσεων, θέσεις που για χρόνια έμεναν χωρίς ενδιαφέρον. Είναι ενθαρρυντικό ότι η εικόνα των υγειονομικών δομών στα νησιά έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Το ΕΣΥ διαθέτει πλέον τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού που είχε ποτέ – τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα. Δουλεύουμε με σχέδιο και προσήλωση για να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα στις περιοχές με τουριστική αιχμή και αυξημένες ανάγκες το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, ενισχύουμε και το ΕΚΑΒ. Από πέρυσι εφαρμόζουμε ένα οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει προσλήψεις επικουρικών, μετακινήσεις προσωπικού, εξασφάλιση στέγασης για διασώστες, ενίσχυση με δίκυκλα ταχείας επέμβασης και, όπου χρειάζεται, τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε νησιά όπως η Πάρος, η Νάξος, η Κως και η Ρόδος, έχουμε πλέον και δεύτερο ασθενοφόρο, ενώ λειτουργούν και μηχανές άμεσης επέμβασης – κάτι που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδιανόητο. Παράλληλα, φροντίσαμε ώστε οι διασώστες που μετακινούνται να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής.

Η ενίσχυση των δομών Υγείας στα νησιά δεν είναι μόνο επιχειρησιακή ανάγκη – είναι θέμα ισοτιμίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για κάθε πολίτη. Και αυτό που λέμε, το κάνουμε πράξη: ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο νησί, το ΕΣΥ θα είναι παρόν.