Επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας μελετά ήδη η κυβέρνηση ούτως ώστε να είναι έτοιμη για την ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, δηλώνει στο «Μανιφέστο» η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα, μία εβδομάδα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της 88ης ΔΕΘ. Η Μαρία Συρεγγέλα σχολιάζει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχουν βγει στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα αλλά και τις εξελίξεις στα κόμματα τις αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που έχουν μπει στη διαδικασία εκλογής προέδρου.

Κυρία Συρεγγέλα, θεωρείτε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ικανοποίησαν όσο αναμένατε; Διότι ακούμε αντιδράσεις από τους ωφελούμενους... ότι αυτά που εξαγγέλθηκαν δεν είναι αρκετά.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το αίτημα για περισσότερα και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι όσα εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό είναι αρκετά. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι μολονότι η ελληνική οικονομία κινείται ανοδικά, οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας είναι συγκεκριμένοι. Οταν έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια να είστε σίγουρη πως θα προβούμε σε επιπλέον μέτρα στήριξης. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποτιμάμε όσα εξαγγέλθηκαν, καθώς αυτά έρχονται να προστεθούν σε ήδη υπάρχοντα μέτρα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ενστόλων, η αύξηση στα «νυχτερινά» έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει και τους ωφελούν, όπως οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, οι αυξήσεις στα επιδόματα παιδιών, οι αυξήσεις στα επιδόματα ευθύνης και το επίδομα ειδικών συνθηκών. Επομένως, οι αντιδράσεις που ακούγονται είναι απόλυτα κατανοητές, αλλά πρέπει να δούμε και να αναγνωρίσουμε και όσα έχουν ήδη γίνει.

Αναρωτιέται κάνεις εάν έχετε λάβει το μήνυμα που σας έστειλε η κοινωνία στις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι δεν πιέζεστε από την αντιπολίτευση. Τελικά, καταλήξατε στο τι σας κόστισε;

Ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας. Πρώτος ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που παραδέχτηκε, το ίδιο το βράδυ των ευρωεκλογών, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έπιασε τον στόχο που είχε θέσει και μάλιστα είχε πει χαρακτηριστικά ότι δεν τον ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών. Από εκεί και πέρα, έχουμε αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες και αυτό που ζητούν είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η πατρίδα μας ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο δίκαια και ακόμα πιο αποτελεσματικά. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε όλες και όλοι τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο κόμματος. Ταυτόχρονα, όμως, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αναδείχτηκε και πάλι πρώτη δύναμη, σε μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, δεν πρέπει να το ερμηνεύουμε μόνο ως έλλειψη δυναμικής αντιπολίτευσης, αλλά και ως αναγνώριση από τις Ελληνίδες και τους Ελληνες του έργου που έχει συντελεστεί από το 2019 έως σήμερα. Εχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ανάταξης της χώρας, ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, και αυτό το αναγνωρίζουν οι πολίτες.

Υπάρχει πήχης, στόχος για τη Νέα Δημοκρατία; Μελετάτε τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων ακόμη και τώρα που η κάλπη απέχει χρονικά;

Οι δημοσκοπήσεις είναι πάντα ένα χρήσιμο εργαλείο στην πολιτική το οποίο δείχνει τις προθέσεις του εκλογικού σώματος μια δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά δεν μπορεί να βασιστεί μια κυβέρνηση σε αυτές για τη λήψη αποφάσεων. Για εμάς τώρα είναι η ώρα της δουλειάς, γιατί οι πολίτες περιμένουν από εμάς να δουν έργα και όχι λόγια, και οι πολίτες είναι αυτοί που θα αξιολογήσουν στο τέλος τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Οσο για τον πήχη των εκλογών, αυτό είναι κάτι που δεν μας απασχολεί αυτήν τη στιγμή. Η ώρα των εκλογών απέχει πολύ, είναι σε τρία χρόνια. Οπως σας είπα και πριν, τώρα είναι η ώρα για δουλειά. Η πολιτική μας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα εστιαστεί ιδιαίτερα στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος με έμφαση στις αυξήσεις των αποδοχών και στις μειώσεις φόρων και εισφορών. Κατανοούμε, πλήρως, ότι η ακρίβεια είναι ένα από τα βασικά προβλήματα των ελληνικών νοικοκυριών. Ηδη από όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, οι πολίτες θα δουν το επόμενο διάστημα συνολικό όφελος της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ (900 εκατ. από 12 μειώσεις φόρων και 550 εκατ. ευρώ από 12 αυξήσεις αποδοχών).

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαιτέρως σημαντική τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Οι διεργασίες οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα εσωτερικά των δύο κομμάτων είναι πολλές και έντονες και σίγουρα θα καθορίσουν το μέλλον τους. Οι διεργασίες αυτές αφορούν τα μέλη του κάθε κόμματος και δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάζουμε τι συμβαίνει σε αυτά. Αυτό που μας απασχολεί εμάς είναι, αφού λύσουν τα εσωτερικά τους, να καταθέσουν προτάσεις στον δημόσιο διάλογο και οι προτάσεις τους να είναι κοστολογημένες. Το εύκολο, όταν είσαι στην αντιπολίτευση, είναι να κρίνεις την κυβέρνηση. Το δύσκολο είναι να καταθέτεις ολοκληρωμένες προτάσεις για τα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και να λες, όμως, και από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν. Πριν από λίγους μήνες σάς θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει φορολογικές προτάσεις οι οποίες σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αν εφαρμόζονταν θα μας κόστιζαν πάνω από 6 δισ. ευρώ, το οποίο θα είχε αναπόφευκτο αποτέλεσμα να βρεθεί η ελληνική οικονομία, ξανά, στα βράχια.