«Η γενιά μου μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη ανασυγκρότησης της πατρίδας μας», λέει ο Κώστας Κεφαλογιάννης, ο «γαλάζιος» βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης και ο πιο νέος στην ελληνική Βουλή. Ξεδιπλώνει τα οράματά του για τη χώρα και τον πολιτικό χώρο του και νιώθει υπερήφανος επειδή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά τα μεγάλα έργα στο νησί του που θα αλλάξουν επί τα βελτίω τη ζωή των συμπατριωτών του αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών του. 

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έκανε, όπως συνηθίζεται, εξαγγελίες για τον σχεδιασμό και την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Ποιο είναι το αποτύπωμα από τις εξαγγελίες αυτές και τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες που τον άκουσαν; 

Ο πρωθυπουργός έκανε 45 στοχευμένες εξαγγελίες φέτος στη ΔΕΘ. Εθεσε συγκεκριμένες προτεραιότητες για τους στόχους της κυβέρνησης. Πολιτικές που στη συνέχεια εξειδικεύονται καθημερινά από τους αρμόδιους υπουργούς. Με χρονοδιαγράμματα και συνεχή παρακολούθηση. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος της τετραετίας. Πρώτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών. Με στόχο ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ. Σε συνδυασμό με μια σειρά από παρεμβάσεις διαρκούς αποκλιμάκωσης των φόρων. Για να οδηγηθούμε και στη σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Δεύτερο στοίχημα της κυβέρνησης το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δραστικές παρεμβάσεις οι οποίες έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Μέχρι το 2027 θα έχουμε πολλά καινούργια κέντρα υγείας, πολλά ανακαινισμένα νοσοκομεία, περισσότερους γιατρούς, πιο καλοπληρωμένους γιατρούς, νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία. Θα περιοριστούν σημαντικά οι λίστες των χειρουργείων. Πολύ σημαντικές παρεμβάσεις γίνονται, επίσης, για την πρόληψη και την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού που αφορούν σε 45 παρεμβάσεις και απευθύνονται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτές που ο ελληνικός λαός μας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις προηγούμενες εκλογές. Αυτή την εμπιστοσύνη η κυβέρνηση την τιμά με το μεταρρυθμιστικό έργο της. Με μετρήσιμους στόχους και συνεχή παρακολούθηση. Οι Ελληνες περιμένουν να δουν στο τέλος της τετραετίας μετρήσιμα αποτελέσματα και γι’ αυτά θα μας κρίνουν στο τέλος της θητείας μας. 

Πώς θα σχολιάζατε την κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση; 

Η πολιτική κρίση που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο κυβέρνησε μια πενταετία και στη συνέχεια αντιπολιτεύθηκε. Μια αντιπολίτευση ισοπεδωτική, λαϊκίστικη χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι ωφέλιμο για το τόπο. Είναι υγιές για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα, εκτός από αυτήν την οποία εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Μια κοστολογημένη, συγκροτημένη πρόταση, με αρχή, μέση και τέλος. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν ανακατευόμαστε με το τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης, ούτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που μετράει είναι να επικεντρωθούμε στα προβλήματα των συμπολιτών μας και στις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η πατρίδα μας. 

Είστε βουλευτής Ηρακλείου. Ποιες είναι οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκλογική περιφέρειά σας; 

Η αναπτυξιακή προοπτική του Ηρακλείου είναι από τις βασικότερες προτεραιότητές μας. Η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών αποτελεί δείκτη δημοκρατίας. Η εξέλιξη των μεγάλων έργων υποδομής στην Κρήτη ασφαλώς πιστώνεται στις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Νιώθουμε ευλογημένοι που βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας η εξέλιξη της υλοποίησης τριών εμβληματικών έργων στο νησί μας. Ο νέος Διεθνής Αερολιμένας στο Καστέλι. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα έργο που θα προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια στο νησί. Ο νέος Βόρειος Οδικός Αξονας που θα ενώσει την Κρήτη από το ένα άκρο στο άλλο. Τα δύο τμήματα από το Ηράκλειο μέχρι τον Αγιο Νικόλαο προχωρούν άμεσα. Πριν από το τέλος του χρόνου θα υπογραφεί η συμφωνία με τους αναδόχους για να προχωρήσει επιτέλους το μεγάλο κομμάτι που θα ενώνει σε πρώτη φάση τα Χανιά με το Ηράκλειο, τη μεγάλη σύμβαση παραχώρησης. Η στρατηγική διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της Κρήτης είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Το νερό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον πρωτογενή τομέα του νησιού αλλά και για κάθε οικονομική δραστηριότητα. Χρειάζεται ένα ενιαίο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων. Πολύ σημαντική υπόθεση επίσης είναι η αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», εν όψει έναρξης λειτουργίας του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλι. Και αυτά, ελπίζω με τη συναίνεση όλων των πολιτικών παρατάξεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης να μπορέσουμε να τα σχεδιάσουμε και να τα υλοποιήσουμε. 

Είστε ο νεότερος βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τι μηνύματα εισπράττετε από τη νέα γενιά και τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους νέους ανθρώπους; 

Οι νέοι της γενιάς μου αναγκαστήκαμε να ωριμάσουμε γρηγορότερα. Μέσα από απανωτές κρίσεις. Πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Σήμερα οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, η γενιά του brain drain επιστρέφει σταδιακά στην Ελλάδα. Η γενιά μου μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την πιο μορφωμένη γενιά Ελλήνων. Νέα παιδιά με πτυχία που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Αυτός, λοιπόν, πρέπει να είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος μας. Να γυρίσει η γενιά μου στην Ελλάδα. Να εργαστεί, να δημιουργήσει και να κάνει οικογένεια στην πατρίδα μας.