Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να εκδοθούν από το υπουργείο Υγείας οι προσκλήσεις για τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας εξηγεί στο «Μανιφέστο» ο Αδωνις Γεωργιάδης μετά τα νέα κίνητρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στην 88η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στο ΕΣΥ. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των προσλήψεων, όπως λέει ο υπουργός, θα είναι εμφανή τον Δεκέμβριο.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης υπερασπίζεται τις αλλαγές που έχει φέρει και προωθήσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα για τη βελτίωση της λειτουργίας στις δημόσιες δομές της χώρας κάνοντας απολογισμό πενταετίας, ενώ χαρακτηρίζει άδικη και συκοφαντική τη φράση «το ΕΣΥ καταρρέει» που ακούει από την αντιπολίτευση – τα προσπερνά όλα αυτά όμως, διότι το έργο του μιλάει και είναι ο άνθρωπος που ξέρει να σκύβει πάνω από τα προβλήματα σε όποια γωνιά της χώρας κι αν βρίσκονται, πάντα με γνώμονα τον πολίτη που αγωνιά για το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής: την υγεία.

Ζητήσαμε το σχόλιο του Αδώνιδος Γεωργιάδη για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία βρίσκεται σε περιδίνηση μετά και την «εκπαραθύρωση» του Στέφανου Κασσελάκη και τις εσωτερικές διεργασίες αποσύνθεσης. Ο υπουργός θυμάται τον νομπελίστα δραματουργό Λουίτζι Πιραντέλο, ο οποίος δεν θα είχε σκεφτεί τέτοια ευφάνταστα σενάρια σαν αυτά που «γράφονται» στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι όπως λέει αυτό «δεν είναι κόμμα, είναι ανεμοστρόβιλος».

Κύριε υπουργέ, ποια είναι τα πρώτα δείγματα που έχετε μετά τα μπόνους που ανακοινώσατε την περασμένη Πέμπτη για προβληματικές και άγονες περιοχές;

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να σας πω. Με τα νέα μπόνους που ορίσαμε και τον νόμο για τη μοριοδότηση και τα θεσμικά κίνητρα που θα φέρουμε, θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε τις νέες προσκλήσεις για τις προσλήψεις μονίμων γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία. Οι προσκλήσεις θα εκδοθούν περίπου στις αρχές Οκτωβρίου. Αποτελέσματα θα έχουμε μέσα στον Δεκέμβριο. Τότε θα μπορώ να σας απαντήσω ποια είναι τα πραγματικά αποτελέσματα.

Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που τελικά, παρά τα κίνητρα, δεν καλυφθούν τα κενά;

Εάν το παρόν θεσμικό πλαίσιο δεν λειτουργήσει, προφανώς πρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Πάντα είμαστε εδώ για να τα διορθώνουμε στην πορεία. Είμαι όμως εξαιρετικά αισιόδοξος ότι τα περισσότερα κενά θα καλυφθούν.

Για τις ελλείψεις που καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας τι σχεδιάζετε;

Η εξαγγελία του κυρίου πρωθυπουργού για την αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών των εφημεριών, η παροχή ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία αποτελούν τρία μέτρα που θα προσελκύσουν επαρκές ιατρικό προσωπικό και στα μεγάλα νοσοκομεία.

Πώς απαντάτε στους επικριτές σας και σε όσους επιμένουν ότι το ΕΣΥ «καταρρέει»;

Η φράση «το ΕΣΥ καταρρέει» είναι συκοφαντική, άδικη και ψευδής. Το ΕΣΥ δεν καταρρέει. Εχει προβλήματα όπως όλα τα δημόσια συστήματα υγείας, όχι περισσότερα από το παρελθόν. Εχει παρόμοια προβλήματα με το παρελθόν, αλλά σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Αυτό δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν όλοι οι δείκτες. Εχουμε μεγαλύτερους προϋπολογισμούς ανά νοσοκομείο, περισσότερο προσωπικό ανά νοσοκομείο, μεγαλύτερη παραγωγή χειρουργείων ανά νοσοκομείο, μεγαλύτερο αριθμό εξυπηρέτησης ασθενών ανά νοσοκομείο. Το ΕΣΥ του 2024 είναι πολύ καλύτερο από το ΕΣΥ του 2019. Και όσοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν ή ισχυρίζονται το αντίθετο, έχουν τους λόγους τους που το κάνουν. Ας αφήσουμε επιτέλους το ΕΣΥ έξω από την πολιτική αντιπαράθεση.

Σας προβληματίζουν τα μηνύματα της κοινωνίας για την ακρίβεια που, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνησή σας;

Η ακρίβεια, την οποία αντιμετώπισα με πολύ μεγάλη επιμέλεια ως υπουργός Ανάπτυξης, δεν είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να εξαφανιστεί από τη μία μέρα στην άλλη, καθόσον οι γενεσιουργές αιτίες δεν είναι εγχώριες, αλλά είναι διεθνείς. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται. Το πρώτο προκαλεί προβλήματα στη ροή της ενέργειας, άρα αυξάνει το ενεργειακό κόστος. Το δεύτερο προκαλεί προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, άρα αυξάνεται το μεταφορικό κόστος. Οσο αυτές οι δύο πηγές συνεχίζονται, η ακρίβεια θα συνεχίζεται. Η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει μόνο παρενθετικά για να αντιμετωπίσει τους εγχώριους δημιουργούς της ακρίβειας και σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό η νομοθεσία μας, που είναι από τις πιο αυστηρές στον κόσμο, το έχει αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό και ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι πάλι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μήπως τελικά η μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις εκλογές λειτούργησε αρνητικά και επαναπαυτήκατε;

Η απουσία αντιπολίτευσης δεν ωφελεί την κυβέρνηση, τη βλάπτει. Κυρίως διότι σήμερα όποιος έχει οποιοδήποτε παράπονο δεν μπορεί παρά να κατηγορήσει μόνο την κυβέρνηση και κανέναν άλλον. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο μοναδικός υποδοχέας παραπόνων στη χώρα, των πάσης φύσεως παραπόνων, καθόσον η γνωστή αντιπαλότητα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, που λειτουργεί σε όλες τις δημοκρατίες, στην Ελλάδα, λόγω της ανωμαλίας της μη υπάρχουσας αντιπολίτευσης, δεν λειτουργεί. Αρα, όσοι νομίζουν ότι αυτό ωφελεί την κυβέρνηση κάνουν λάθος. Η απουσία αντιπολίτευσης δεν μας ωφελεί. Μας βλάπτει.

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ;

Νομίζω ότι και ο Πιραντέλλο δεν θα είχε σκεφτεί τέτοια ευφάνταστα σενάρια. Αν βλέπαμε σε μία ταινία έναν πρόεδρο κόμματος που τον κατηγορούν οι 6, μετά οι 16, μετά η Ομπρέλα, μετά οι 87, μετά οι 51, μετά οι 8, μετά οι υποστηρικτές του Πολάκη, μετά του Τσίπρα, μετά του Παππά και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, θα πιστεύαμε ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν στην πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία. Αυτό δεν είναι κόμμα, αυτό είναι ανεμοστρόβιλος.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα προταθεί από τον πρωθυπουργό για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Οπως σωστά είπε ο κύριος πρωθυπουργός, η σχετική συζήτηση δεν είναι του παρόντος χρόνου. Εχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της οποίας η θητεία λήγει του χρόνου τον Μάρτιο. Αρα, έχουμε επαρκές χρονικό διάστημα για να ανοίξουμε θεσμικά τη συζήτηση όταν το σύνταγμα το προβλέπει, δηλαδή δύο μήνες πριν από την ανανέωση της θητείας του προσώπου. Δεν θέλω να συμμετάσχω καθόλου σε μία τέτοια συζήτηση μέχρι τότε.