Η πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και η διασφάλιση ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας για τα θύματα είναι στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την τελευταία τετραετία σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μέτρα και δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση της βίας, πολιτική που θα συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία εφόσον μας ψηφίσουν οι πολίτες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

Την τελευταία τετραετία κυρώσαμε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, ενώ δημιουργήσαμε Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία. 

Παράλληλα προχωρήσαμε στη δημιουργία του «Οριζόντιου εργαλείου εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας στην Ελλάδα» που μετρά τον κίνδυνο υποτροπής ενός περιστατικού βίας και το οποίο μπορεί να μειώσει τα ποσοστά βίας αλλά και να σώσει ζωές. 

Το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου έχει τη μορφή ερωτηματολογίου και βοηθά τους επαγγελματίες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής περιστατικών βίας (όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα για Γυναίκες θύματα βίας, η αστυνομία, οι εισαγγελίες, τα νοσοκομεία, η ιατροδικαστική υπηρεσία και οι κοινωνικές υπηρεσίες) να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν τα θύματα και να προβούν στη διαχείριση των περιστατικών, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. 

Στο ίδιο πλαίσιο και η δημιουργία της εφαρμογής «panic button» η οποία άρχισε να χορηγείται σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα και στα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΔΟΠΙΦ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Το panic button βοηθά τις γυναίκες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν έγκαιρα βοήθεια και στήριξη. Με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό, οι γυναίκες που κινδυνεύουν, ζητούν βοήθεια. Οι αρχές εντοπίζουν το στίγμα και παρεμβαίνουν άμεσα για να προστατεύουν τις γυναίκες και να τις μεταφέρουν σε ασφαλές περιβάλλον. 

Επίσης, την τελευταία τετραετία πραγματοποιήσαμε καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη βία κατά των γυναικών και εντάξαμε στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής. Η προσέγγιση σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης πρέπει να ξεκινάει με την κατάλληλη εκπαίδευση των παιδιών στο σπίτι αλλά και στο σχολείο, ενώ σε συνεργασία με στελέχη του αθλητισμού αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση φαινομένων κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας στον ελληνικό αθλητισμό. 

Θέλουμε να στείλουμε σε όλες και όλους το μήνυμα ότι στον αγώνα κατά της βίας καμία γυναίκα δεν είναι μόνη. Η χώρα μας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών, με την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 44 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας, που στηρίζει ουσιαστικά τις γυναίκες θύματα βίας. Το Δίκτυο δομών προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, καθώς και δωρεάν φιλοξενία σε γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους. 

Εμείς ενθαρρύνουμε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά να μην φοβάται να μιλήσει και να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές. Θέλουμε να σπάσουμε τον κύκλο της βίας και να εξασφαλίσουμε σε όλες τις γυναίκες ένα περιβάλλον ασφαλές και απαλλαγμένο από τον φόβο και την κακοποίηση. Είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να νικήσουμε τη βία και να δώσουμε ένα τέλος στις νοοτροπίες που επιτρέπουν κακοποιητικές συμπεριφορές, δημιουργώντας έτσι μία καλύτερη κοινωνία, με σεβασμό από όλους προς όλους.

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι πρώην υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ στον Δυτικό Τομέα Αθήνας