Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση! Η χαρά πολλών νεοδημοκρατών ήταν μεγάλη όταν άκουσαν ότι για τη θέση του
γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της παράταξης επιλέχθηκε η Μαρία Συρεγγέλα. Η βουλευτής σήμερα του Δυτικού Τομέα της Αθήνας θα διαδεχθεί τον πετυχημένο γραμματέα Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος ασκεί πλέον καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο πρωθυπουργός το 2021 της εμπιστεύθηκε τη νεοσυσταθείσα θέση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αρμοδιότητα στα θέματα Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας (2021-2023).

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι πολύ αγαπητή στη βάση, προέρχεται άλλωστε από τις τάξεις της και έχει δώσει αγώνες επί μακρόν για τη ΝΔ. Και πώς να μην είναι αγαπητή; Χαμογελαστή, πάντα ήρεμη, προσιτή και ευγενική, ήταν και παραμένει πάντα εκεί για όλους. Απαντά στα τηλέφωνα και, παρά το φόρτο της εργασίας της, αφιερώνει πάντα χρόνο για να μιλήσει με τους συμμαχητές της. Η εκλογή της στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας αποδεικνύει ότι η παρουσία της έχει εκτιμηθεί από τους νεοδημοκράτες. Τίποτα δεν είναι τυχαίο: Το 2007, η Μαρία Συρεγγέλα είχε εκλεγεί πρώτη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Πλουσιότατο βιογραφικό

Το βιογραφικό της είναι πλουσιότατο. Ήταν αντιπρόεδρος της οργάνωσης των γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ (ΥΕΡΡ), εκπροσωπώντας τη μάλιστα σε πολλά ευρωπαϊκά forum. Ως ΟΝΝΕΔίτισσα και μετέχουσα στα κεντρικά όργανα, ήταν υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της οργάνωσης.

Διατηρεί τις επαφές της στο εξωτερικό, τις οποίες μάλιστα διεύρυνε ως επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ (2015-2019), ως αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (2013-2015) και ως γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (2019-2021). Εργάζεται συστηματικά και ακούραστα για τη δραστική βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, ανοίγοντας δρόμους.

Επίσης, στηρίζει και το έργο που κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος στην ίδια κατεύθυνση. «Δεν μένουμε στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα, με κατάλληλες παρεμβάσεις και στοχευμένες δράσεις στηρίζουμε ουσιαστικά τις γυναίκες. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών που θέλουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, στηρίζουμε τις γυναίκες που αγωνίζονται να σπάσουν τη "γυάλινη οροφή" και προωθούμε δράσεις για την ενίσχυση της ίσης εκπροσώπησης των φύλων σε ανώτερες διοικητικές θέσεις… Παίρνουμε δύναμη από τις γυναίκες που έχουν διακριθεί στους τομείς τους και δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης άρση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών, να αναγνωριστεί η ισότιμη θέση των γυναικών στον εργασιακό και επιχειρηματικό χώρο και να γκρεμιστούν τα εμπόδια που στερούν από την κοινωνία σημαντικούς πόρους και πολύτιμη εμπειρία», είπε η Μαρία Συρεγγέλα στις 23 Μαρτίου 2023, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Γυναικών: Σύγχρονες γυναίκες – Πετυχημένες managers.

Στις 16 Οκτωβρίου 2023 ήταν η εισηγήτρια του ΕΛΚ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων και την προστασία τους από τους εθισμούς και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Σεβασμός στις «ρίζες»

Δεν ξεχνά τις πολιτικές της ρίζες. «Η μεγαλύτερη πολιτική νεολαία της Ελλάδας γιορτάζει και μαζί γιορτάζουν οι διαχρονικοί μας αγώνες για την επικράτηση των φιλελεύθερων ιδεών μας. Η ΟΝΝΕΔ για εμένα αποτελεί σημείο αναφοράς. Εκεί ξεκίνησα την πολιτική μου ζωή, εκεί γνώρισα τον σύζυγό μου, εκεί έκανα φιλίες ζωής. Και δίπλα στην ΟΝΝΕΔ βρίσκομαι σήμερα στηρίζοντας τους αγώνες των νέων ανθρώπων», έγραψε στις 17 Οκτωβρίου για την επέτειο των 49 χρόνων από την ίδρυση της ΟΝΝΕΔ.

Η ίδια το τονίζει συνεχώς: «Μια φορά ΟΝΝΕΔίτισα, για πάντα ΟΝΝΕΔίτισα!». Η εκ Κορινθίας ορμώμενη Μαρία Συρεγγέλα έχει εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα και θα είναι η πρώτη γυναίκα γραμματέας της ΝΔ. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών και από πάσης απόψεως αποτελεί πρότυπο. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, είναι αποφασισμένη και το δείχνει. Και τίποτα δεν τη σταματά από το να μετέχει στα κοινά και να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία.