Τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής τραγουδίστριας της όπερας Μαρίας Κάλλας αναμένεται να γιορτάσει η Συμμετοχική Όπερα, διεξάγοντας μια συναυλία Όπερας προς τιμήν της, «για όσους θέλουν να γνωρίσουν την όπερα για πρώτη φορά», στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9, Μέρλιν 1, 10671 Αθήνα), την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, στις 20:30, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση

Να σημειωθεί πως το κομμάτι της υλοποίησης και της παρουσίασης το έχει αναλάβει η Κάτια Πάσχου, ενώ ο τενόρος Δημήτρης Σιγαλός θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος και ο Μανώλης Παπασηφάκις θα βρεθεί στο Πιάνο. Η συναυλία, διαδραστικού χαρακτήρα, περιλαμβάνει επίσης, βίντεο για τη ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 10 έως 20 ευρώ (10-15-20 ευρώ). Τα στοιχεία επικοινωνία είναι τα εξής: τηλέφωνο, 2103611206, email, [email protected] και ο ιστότοπος, www.thf.gr.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: «Τι είναι όπερα; Ποια είναι τα μυστικά της; Μπορεί στ’ αλήθεια ένας αμύητος μέσα σε λίγα λεπτά να τραγουδήσει μια άρια μαζί με έναν λυρικό καλλιτέχνη; Στην εποχή του Μότσαρτ και του Βέρντι οι αντίστοιχοι ποπ σταρ ήταν οι πρωταγωνιστές της όπερας, ενώ οι αγαπημένες μελωδίες που άκουγε κανείς στην καθημερινότητά του δεν ήταν άλλες από τις σημερινές άριες που ανήκουν πια στο χώρο της κλασικής μουσικής».

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «"η Μαρία Κάλλας είναι ίσως η πιο σημαντική Ελληνίδα σε διεθνές επίπεδο μετά τον El Greco και τους μεγάλους τραγικούς ποιητές, καθώς ανανέωσε την Όπερα στον μεταπολεμικό κόσμο, δίνοντας νέα πνοή με το να αφυπνίσει στα έργα των σπουδαίων συνθετών του bel canto το στοιχείο αυτό που τους ενέπνευσε να συνθέσουν, δηλαδή το αρχαίο δράμα. Η Συμμετοχική Όπερα υποδέχεται στο ζεστό αμφιθέατρο το κοινό για να γνωρίζει τη μεγάλη αυτή καλλιτέχνιδα μέσα από το έργο της αλλά και τραγουδώντας τις πιο δημοφιλείς άριες που ερμήνευσε", Φ. Παπαθανασίου». 

Το πρόγραμμα

Παρακάτω παρατίθεται το πρόγραμμα της βραδιάς-αφιερώματος στη Μαρία Κάλλας από τη Σύγχρονη Όπερα: 

G. Puccini, Gianni Schicchi, O mio babbino caro, άρια της Lauretta

F. Cilea, Andriana Lecouveur, Dolcissima effigie, άρια του Maurizio

G. Verdi, Rigoletto, La donna è mobile, άρια του Duca

G. Verdi, La Traviata, Parigi o cara, ντουέτο των Violetta Alfredo

V. Bellini, Norma, Casta Diva, άρια της Norma G. Verdi, La Traviata, Parigi o cara, ντουέτο των Violetta Alfredo

G. Puccini, Tosca, E lucevan le stelle, άρια του Cavaradossi

G. Verdi, La Traviata, Parigi o cara, ντουέτο των Violetta Alfredo

F. Cilea, Andriana Lecouveur, Io son l’umile ancella, άρια της Andriana

G. Verdi, La Traviata, Parigi o cara, ντουέτο των Violetta Alfredo