Αναταράξεις στην πολιτική ομάδα του ΡΡΕ μετά και τις διαφοροποιήσεις στο ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια ψηφοφοριών και θέσεων στις ομιλίες.
Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ*
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δεν έχει ακόμα καταφέρει να συσπειρώσει την μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιβάλει την πειθαρχία που είχαν επιβάλει τόσο ο Γερμανός Χανς Γκέρντ Πέττερινγκ, όσο και ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ.
Επιεικής και προσηλωμένος στην ελευθερία στις αποφάσεις, οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και πέραν από τις εθνικές γραμμές των χωρών προέλευσης τις περισσότερες φορές.
Έτσι οι διαρροές συνεχίστηκαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες όπου στην Επιτροπή budget (προϋπολογισμού) ψήφισαν τροπολογίες αντίθετες με τις κοινές θέσεις του συνόλου των βουλευτών του ΡΡΕ και οδήγησαν στην υπερψήφιση της περίφημης τροπολογίας εναντίον της Ελλάδας για την χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο.
Έτσι, η Επιτροπή προϋπολογισμού στην οποία μετέχει και ο, με ψήφους της κεντροδεξιάς ομάδας του ΕΛΚ, αντιπρόεδρος Δημήτρης Παπαδημούλης, με ψήφους 28 υπέρ, 2 κατά και δύο αποχές, έκανε δεκτή την εισήγηση και του Υπεύθυνου Επιτρόπου να μην δοθούν επιδοτήσεις στην επιμήκυνση του φράχτη στον Έβρο!
Και αυτό τη στιγμή που και η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με πανηγυρικό τρόπο είχε χαρακτηρίσει τον φράχτη: “Και Σύνορα της Ευρώπης”…
Κι όμως. Ουδείς στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων δεν ύψωσε φωνή για να υπενθυμίσει ότι η επιμήκυνση και συνέχεια του τείχους αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση άρα πρέπει να εισηγηθεί θετικά στο ΕΚ την χρηματοδότηση του.
Μια δεύτερη πράξη στις Βρυξέλλες, η οποία έχει ξεκινήσει προ ημερών καθώς προετοιμαζόταν η ατζέντα του Κοινοβουλίου, εξελίχθηκε με το θέμα για την ελευθερία λόγου σε αρκετά κράτη μέλη μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ισπανία, η Μάλτα και η Ουγγαρία.
Η συζήτηση είχε οξείς φράσεις εναντίον της Ελλάδας από συγκεκριμένους βουλευτές από τις ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, της Ενωμένης Αριστεράς, αλλά και του κόμματος Εμανουέλ Μακρόν.
Με στόχο, λοιπόν την ελληνική κυβέρνηση η συζήτηση βρήκε μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Μόνη βρέθηκε και η Ιταλική κυβέρνηση ως προς το θέμα της αντιμετώπισης που δείχνει ο πρόεδρος της Φόρτσα Ιτάλια Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απέναντι στην Ρωσία και τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών της κυβερνησης Μελόνι Αντόνιο Ταγιανι, ήταν αυτός που πήρε το μήνυμα της ηγεσίας του ΡΡΕ στις Βρυξέλλες και το οποίο συνοψιζόταν στην εξής φράση:
“Αν ο Μπερλουσκόνι εξακολουθήσει να στηρίζει τον Πούτιν, αντίθετα με το ΡΡΕ, τότε ο ίδιος θα διαγραφεί και η Φόρτσα Ιτάλια θα αποπεμφθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα”
Σοκ στην Ιταλία και τον Μπερλουσκόνι που εμφανίζεται έτοιμος να ταξιδέψει στο Βέλγιο προς συνάντηση και εξηγήσεις στην Ούρσουλα Φόν Ντερ Λάιεν αμέσως μετά την επιστροφή της από το Πεκίνο αλλά και στην ηγεσία του ΡΡΕ, δηλαδή τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τους αντιπροέδρους του κόμματος.
Είναι χαρακτηριστικό να σημειώσουμε εδώ ότι όλα αυτά συμβαίνουν καθώς στις προσεχείς ευρωεκλογές, στις 8 Μαϊου 2024, τόσο η Τζιόρτζια Μελόνι, όσο και ο Ματτέο Σαλβίνι, ετοίμαζαν την προσχώρηση τους στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ! Με τις συζητήσεις για το θέμα αυτό να έχουν προχωρήσει σημαντικά για την υλοποίηση της προσχώρησης που περνά από τις υπογραφές των κομμάτων – μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και η Ν.Δ αλλά και ο… Μπερλουσκόνι
*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.