Η συγκολλητική ουσία της εξουσίας, το αβέβαιο πολιτικό μέλλον των Τσίπρα – Ανδρουλάκη μετά τις εκλογές και ένα blame game για το ποιός θα κάνει… κωλοτούμπα (αν μπορεί αυτή να οδηγήσει σε ένα κυβερνητικό σχήμα ακόμη και ηττημένων, την Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική), συνθέτουν το παζλ του αφηγήματος της προοδευτικής κυβέρνησης και αναδεικνύουν τη σημασία της εκλογικής μάχης.

 

Γράφει ο ΤΆΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

 

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις επίσημες δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών προκύπτουν τα εξής:

 

Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα τότε την επομένη των εκλογών θα υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση. Δεν εξηγεί πως θα γίνει αυτό. Ούτε με ποιους, κυρίως πως θα βγουν οι αριθμοί και που στηρίζει για παράδειγμα τη βεβαιότητα αυτή στην περίπτωση, για παράδειγμα, που απαιτηθεί ανοχή του ΚΚΕ

Αυτό που ουσιαστικά όμως λέει είναι ότι το βράδυ των εκλογών ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει μια μεγαλοπρεπέστατη κυβίστηση και θα δεχθεί για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ταυτόχρονα θα πάρει πίσω τους όρους και τις προυποθέσεις που σήμερα θέτει. Και αυτό διότι θα είναι η… εντολή του λαού.

Βέβαια και ο ίδιος, αν λάβει κανείς υπόψη του τις δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα, εξαδέλφου και στενού συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να δηλώνει “Όχι” σε μια κυβέρνηση ηττημένων, αλλά αν βγαίνουν τα κουκιά δύσκολα θα αντισταθεί σε μια τέτοια συνεργασία.

 

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασία αν δεν είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, υποστηρίζει πως πρέπει να είναι ένα τρίτο πολιτικό πρόσωπο και παράλληλα έχει αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να είναι και ο ίδιος αφού δεν έχει κυβερνήσει και δεν έχει… παρελθόν.

Επίσης θέτει σειρά όρων και προυποθέσεων κυρίως όμως να εφαρμοστεί το δικό του “σοσιαλδημοκρατικό” πρόγραμμα που όμως αν εξαιρέσει κανείς τα περί αυξήσεων, ρυθμίσεων χρεών και άλλων παροχών δεν ταυτίζεται με αυτά που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα θέματα Εθνικής Άμυνας, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια της χώρας. Θέματα ιδιαιτέρως σημαντικά για την όποια κυβέρνηση.

Και τι περιμένει; Πως μπροστά στην αγωνία του Τσίπρα για μια ακόμη ήττα θα υποχρεωθεί σε μια, από την πλευρά του, μεγαλοπρεπή κυβίστηση σε ό,τι αφορά το θέμα του πρωθυπουργού και του προσώπου που θα ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας.

 

Το ΜέΡΑ25

Το ΠΑΣΟΚ επίσης αρνείται να λάβει μέρος σε κυβέρνηση που θα μετέχει ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 λόγω των θέσεών του και της προϊστορίας του αναφορικά με την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

Μάλιστα ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, ο κ. Δουδωνής, μόλις το πρωί της Κυριακής επισήμανε σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται το κόμμα που εκπροσωπεί να ενταχθεί σε κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.

Αξίζει να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό ότι από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για κυβέρνηση με όλα τα, κατά δήλωσή τους πάντα, προοδευτικά κόμματα, εντάσσοντας (παλαιότερα το έχει κάνει ανοιχτά απλά τώρα δεν μιλά για το ποιά κόμματα θα συμμετάσχουν) και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, εκ των στενότερων, αν όχι ο στενότερος, συνεργάτη του το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει το κόμμα στο οποίο ήταν παλαιότερα κορυφαίο στέλεχος ως συστημικό και εκτιμά, όπως όλα δείχνουν, ότι η εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών θα τον βάλει στη Βουλή  όχι μόνο στις πρώτες κάλπες αλλά και στις δεύτερες.

Τι σημαίνει αυτό; Πως ναι μεν για να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, με την επωνυμία “προοδευτική κυβέρνηση”, είναι δύσκολο, όμως κανείς από τους παραπάνω δεν θα το σκεφτεί δεύτερη φορά αν μπορεί να προκύψει με οποιαδήποτε μορφή. Η συγκολλητική ουσία της εξουσίας δύναται να αφήσει πίσω ιδεολογίες και διαφορές. Το απέδειξαν από κοινού Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.

Σε διαφορετική περίπτωση άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει υποστεί μια ακόμη ήττα, την πέμπτη στη σειρά από το 2019 και θα αδυνατεί να αποτελέσει τον πόλο έλξης των ψηφοφόρων που επιλέγουν κόμματος εξουσίας σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και θα είναι αυτός που θα έχει οδηγήσει σε ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ αφού καθορίζει αποκλειστικά την γραμμή και την τακτική της πόλωσης και της τοξικότητας.

Αναλόγως και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν τα ποσοστά δεν αυξηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο., αφού πέραν της ηγετικής ομάδας που τον περιβάλλει, ουδείς άλλος συμμετέχει στις αποφάσεις και ουδείς άλλος δύναται να καταλάβει ποιά είναι η στρατηγική του στο δρόμο προς τις κάλπες.

 

Το συμπέρασμα

Η συγκολλητική ουσία της… εξουσίας και το αβέβαιο πολιτικό μέλλον δύναται να λειτουργήσει δραστικά στην άμβλυνση των… διαφορών.  Φυσικά αυτό απαιτεί να βγαίνουν τα… κουκιά και να πειστεί αν απαιτείται και το ΚΚΕ. Είναι εφικτό; Δύσκολο έως αδύνατο αν ληφθεί υπόψη ένας βασικός παράγοντας.

Ποιός είναι αυτός; Ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και ΝΔ προηγούνται  σε όλες τις δημοσκοπήσεις παρά τη φθορά που έχει προκληθεί και η οποία είναι μεγαλύτερη μετά την τραγωδία των Τεμπών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις άλλωστε δείχνουν πως Μητσοτάκης και κυβερνώσα παράταξη ανακάμπτουν και ότι οι ψηφοφόροι που απομακρύνθηκαν εξ αιτίας του τραγικού δυστυχήματος είναι έτοιμη να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Παράλληλα οι ίδιοι αλλά και στην πλειοψηφία τους οι ψηφοφόροι διαπιστώνουν ότι:

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ μπορούν να εγγυηθούν μια πολιτική σταθερότητα έναντι όλων των παραπάνω.

– Ο πρωθυπουργός διαθέτει πρόγραμμα και σχέδιο για την επόμενη ημέρα

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρεί τις δεσμεύσεις του

Κυρίως όμως κατανοούν τη σημασίας να προκύψει μια κυβέρνηση που θα μπορεί να παίρνει άμεσα αποφάσεις τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα εξωτερικά ζητήματα που ανακύπτουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με πολλούς εξωγενείς παράγοντες, απρόβλεπτους (αν ληφθεί υπόψη η πανδημία και η γεωπολιτική και οικονομική ανατροπή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία) που αλλάζουν σε μια στιγμή τα δεδομένα.

Και επίσης κατανοούν για ποιό λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει τη λογική της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Τα όσα λένε και κάνουν Τσίπρας και Ανδρουλάκης είναι αυτά ακριβώς που επιβεβαιώνουν τη θέση του.

Βέβαια κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι κάλπες το πρωί της Κυριακής των εκλογών, είναι άδειες και για αυτό ο πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα ότι η πρώτη κάλπη είναι  καθοριστική. Αυτή θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα προσδιορίσει την επόμενη κυβέρνηση αλλά και αυτόν που θα αναλάβει το τιμόνι της χώρας…