Παρέμβαση Μακρόν για διάλογο ΕΕ–Ρωσίας, εάν ναυαγήσουν οι ειρηνευτικές προσπάθειες των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Την ανάγκη η Ευρώπη να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης απευθείας συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως σημειώνεται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις μελλοντικές στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τον αποκλεισμό τους από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περιοριζόμενοι ουσιαστικά σε ρόλο υποστήριξης της ουκρανικής διαπραγματευτικής θέσης από το περιθώριο.
«Ή επιτυγχάνεται μια ισχυρή και διαρκής ειρήνη, με τις απαιτούμενες (ασφαλιστικές) εγγυήσεις», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «ή θα χρειαστεί τις επόμενες εβδομάδες να βρούμε τρόπους για τους Ευρωπαίους να επανασυνδεθούν σε πλήρη διάλογο με τη Ρωσία, και με απόλυτη διαφάνεια».
Το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο αναφορικά με τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου.
Οι τοποθετήσεις του Εμανουέλ Μακρόν έγιναν μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία με δάνειο ύψους 90 δισ. ευρώ (105,44 δισ. δολάρια), το οποίο θα είναι εγγυημένο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και όχι από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών κρίθηκαν ιδιαίτερα δύσκολο να γεφυρωθούν.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι η ΕΕ δεν μπορεί να στερείται απευθείας γραμμής επικοινωνίας με τη Μόσχα, τη στιγμή που η διοίκηση Τραμπ διατηρεί τέτοιο δίαυλο. Στο πλαίσιο αυτό, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν συνομιλίες με Ρώσους διαπραγματευτές στο Μαϊάμι το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, έχουν διακόψει τις επαφές με τον Πούτιν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο Μακρόν είχε πραγματοποιήσει δίωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο τον Ιούλιο, την πρώτη ύστερα από τρία χρόνια, ζητώντας κατάπαυση του πυρός, χωρίς ωστόσο απτά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σαφές στρατηγικό συμφέρον να διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο για επανεκκίνηση συνομιλιών με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι Ευρωπαίοι ηγέτες κινδυνεύουν να βρεθούν να «μιλούν μόνοι τους» και «με διαπραγματευτές που μόνο αυτοί θα μιλούν στους Ρώσους».

