Όχι ιδιαίτερα λυπημένος για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος σχολίασε τις εξελίξεις τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στο ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Μάκης Βορίδης είπε πως «θα απευθυνόμαστε στον όποιο ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιότητα που έχει, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής», ενώ κληθείς να σχολιάσει τα εσωκομματικά του, δήλωσε: «Έχουμε πει να μην σχολιάζουμε, παρότι ο πειρασμός είναι μεγάλος. Επειδή είναι σε εξέλιξη η εσωκομματική διαδικασία και έχουν και το συνέδριό τους, έχουμε πει να μην σχολιάζουμε τα εσωκομματικά». Επισήμανε, πάντως, ότι δεν αισθάνεται λύπη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι το επιτίμιο της πολιτικής στάσης του όλη την προηγούμενη περίοδο», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας.
Για ό,τι αφορά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι η κυβέρνηση ούτε χάρηκε ούτε λυπήθηκε από το γεγονός αυτό. Πάντως, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ότι «η μέχρι σήμερα πορεία του Νίκου Ανδρουλάκη εγκρίνεται». Επιπροσθέτως, «ο κ. Ανδρουλάκης, σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους, ήταν εκείνος που είχε πεπραγμένα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η πορεία, οι επιλογές, οι τακτικές και οι στρατηγικές που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης, έχουν εγκριθεί. Δεν περιμένουμε κάτι θεαματικά διαφορετικό, θα συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει».
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός θα φερθεί, όπως πάντοτε, θεσμικά. Ο πρωθυπουργός κοιτάει τη δύναμη των κομμάτων, έτσι όπως αυτή καθορίσθηκε από τους συσχετισμούς των βουλευτικών εκλογών. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να σέβεται τη θεσμική τάξη και θα τη σεβαστεί, δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτό που είναι, προς ώρας. Με τις δημοσκοπήσεις δεν αλλάζει ο θεσμικός συσχετισμός» υπογράμμισε ο ίδιος πρόσθεσε.
Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε, δε, ότι «η επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός κλείνει το μάτι σε κάποιον, είναι μια αυτονόητη κίνηση πολιτικής ευπρέπειας». Επίσης, ανέφερε ότι «ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές, έχω ακούσει τις προσκλήσεις που δημοσίως έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός προς τον κ. Ανδρουλάκη».
Άλλωστε, συμπλήρωσε, «υπάρχει η θεσμική συνεργασία των κομμάτων στο Κοινοβούλιο, υπάρχουν αποφάσεις που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία, που σημαίνει μια ελάχιστη δυνατότητα συνεργασίας, επί παραδείγματι για την τοποθέτηση των ανεξάρτητων αρχών». Παρενθετικώς διευκρίνισε ότι «για την Προεδρία της Δημοκρατίας αρκεί η απλή πλειοψηφία». Ενώ για το γενικό πλαίσιο επέμεινε ότι «είναι σημαντικό να μπορούν τα κόμματα να συνεννοούνται ως προς τα πρόσωπα, κι εκεί θα μετρηθούν όλοι». Εν τέλει, θα είναι «ένα πρώτο crash test για τον κ. Ανδρουλάκη και τον τρόπο που θα πολιτεύεται, θα είναι και αυτά τα ζητήματα».