Τυχόν μείωση του ΦΠΑ είναι πάρα πολύ πιθανό να μην περνούσε στον καταναλωτή, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» αναφορικά με τη σχετική πρόταση της αντιπολίτευσης, την οποία χαρακτήρισε «λάθος. «Το έχουμε δει να γίνεται», είπε σχετικά με τη μη μεταφορά της εν λόγω μείωσης στους καταναλωτές, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα σε καφέ, αναψυκτικά και άλλα προϊόντα.

Εξάλλου, όπως σημείωσε, «η προσπάθεια να μειώσουμε τις τιμές είναι μία συνολική, διαρκής και επίπονη μάχη, και έχει φέρει μερικό αποτέλεσμα». «Έχουμε κάνει πάρα πολλά, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια, και από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι αυτή προφανώς φέρνει ένα αποτέλεσμα, είναι μερικό αποτέλεσμα. Χωρίς αυτά τα μέτρα, προφανώς, θα είχαμε μία πολύ πιο δύσκολη κατάσταση. Το ζήτημα της ακρίβειας δεν αντιμετωπίστηκε ή αντιμετωπίστηκε μερικώς», τόνισε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, το ζήτημα είναι «η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για αύξηση των εισοδημάτων». Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού, από τα 950 στα 1.250 ευρώ.

Ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για την τιμή της φέτας, μετά και τη σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, 24 Μαϊου. Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι μετά και τις κυβερνητικές διευκρινίσεις, η αντιπολίτευση επέδειξε προβληματική εμμονή στο θέμα, όπως την κατηγόρησε. Αλλά αυτό που έχει σημασία, όπως επιχειρηματολόγησε, είναι πως είναι ανακριβές ότι η φέτα πωλείται πιο φθηνά στο εξωτερικό και ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι η φέτα δεν είναι πιο φθηνή στο εξωτερικό από ό,τι στην Ελλάδα. Αμέσως μετά ο Μάκης Βορίδης διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στη χώρα μας. Επικαλούμενος, μάλιστα, και την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξήγησε ότι κάθε προϊόν έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε εταιρείες είπε πως όλα έχουν εισπραχθεί, άλλωστε τα πρόστιμα είναι άμεσα εισπρακτέα.

Με αφορμή, δε, την επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με δεδομένο ότι την ακρίβεια «θα τη συζητάμε και θα αγωνιζόμαστε γι' αυτήν και μετά τις εκλογές», ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι είναι κρίσιμοι, όπως σημείωσε επί λέξει, οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από την ευρωκάλπη. Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού έτυχε αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και, ως εκ τούτου, είναι σημαντική η κατεύθυνση που θα δώσουν οι πολίτες με την ψήφο τους, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη.

Κλείνοντας με το θέμα που έχει ανακύψει με τη Βόρεια Μακεδονία, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε το μήνυμα που έστειλε στα Σκόπια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνιών.