Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη συγκαλεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις φωτιές στον Κουβαρά, στο Λουτράκι και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. 

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκτός από την Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το υπουργείο Υγείας, για τον συντονισμό των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ, η Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο «Δευκαλίων» με βάση το οποίο ειδικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η μάχη που δίνει η Πυροσβεστική, και στα τρία μέτωπα όπου έχουν ξεσπάσει οι μεγάλες φωτιές.

Εκκενώνονται το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα και η Ανάβυσσος λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή του Κουβαρά. Η φωτιά ξεκίνησε να καίει χαμηλή βλάστηση σε περιοχή ανάμεσα στον Νέο Κουβαρά και στα Καλύβια, με τις εστίες να βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα, και λόγω των ισχυρών ανέμων, η φωτιά επεκτάθηκε. Έχουν ήδη καεί σπίτια στο Λαγονήσι και στον Κουβαρά, αν και επίσημη καταγραφή δεν μπορεί να γίνει όσο η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη. 

5933249.jpg

Νωρίτερα με μήνυμα μέσω του 112 ζητήθηκε από τους κατοίκους η εκκένωση των οικισμών Πέτα, Μελισσουργών και Τραμπουριάς. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκκένωση του μοναστηριού της Αγίας Σκέπης. 

5933243.jpg

Η φωτιά στα Καλύβια είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Βρίσκεται στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, με ισχυρούς άνεμους 6 με 7 μποφόρ και ριπές που φτάνουν τα 8 μποφόρ. Αυτό δυσκολεύει τις ρίψεις νερού από τα ενάερια μέσα. Στην περιοχή επιχειρούν εκτός από τις επίγειες, οι τράκτορες περιπολίας, δύο ελικόπτερα S-64, ένα ΑΒ-214 και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.
Το γεγονός ότι η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, και κυρίως πουρνάρια, κάνει εύκολη τη μετάδοση της. Μέσα στις επόμενες δύο ώρες υπάρχει κίνδυνος οι φλόγες να κατέβουν προς την παραλία (Καλυβίων – Αναβύσσου). 

Στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων, με 40 οχήματα, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.   

Διακοπή της κυκλοφορίας  

Νέες διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων ανακοίνωσε η Αστυνομία, λόγω της φωτιάς στον Κουβαρά. 

Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπτεται:
- επί της Λεωφόρου Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- επί της Λεωφόρου Αναβύσσου, από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.
- στη Λεωφόρο Μαρκοπούλου απο το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς Κουβαρά.
- στη Λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγίου Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
- στη Λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου και στη Λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
- στη Λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου και στη Λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα. 

Αρτοποιός: Οι συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία νέων μετώπων 

Στην επίσημη ενημέρωση που έκανε στις 3 το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, επισήμανε πως δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμοί και τόνισε πως οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν θα είναι δύσκολες και θα ευνοήσουν τη δημιουργία νέων μετώπων.

5933232.jpg

ΜΕΤΕΟ: Εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση της πυρκαγιάς 

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, το μεσημέρι της Δευτέρας στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 - 34 βαθμούς, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους βορειοανατολικούς ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών). 

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. 

Μεγάλη φωτιά στο Λουτράκι  

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7) σε δασική έκταση στο Λουτράκι. 

Εκκενώνονται οι περιοχές Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη, Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος, ενώ εκκενώνονται και τρεις κατασκηνώσεις στις οποίες βρίσκονται 800 παιδιά. Λίγο πριν τις 17:00 έκλεισε η εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου από τους Αγίους Θεοδώρους έως τον κόμβο της Επιδαύρου. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 19 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. 

«Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή, Καλλιθέα Λουτρακίου και τώρα κινείται προς τις περιοχές Καλαμάκι και Αγίους Θεοδώρους» είπε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης. «Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και μεταφέρουν την φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας» πρόσθεσε.

Φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας 

Μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Καρπαρέλλι Βοιωτίας. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση 100 - 150 μέτρων από τα σπίτια.