Σε μάχη μέχρι… θανάτου εξελίσσονται οι δεύτερες κάλπες που θα στηθούν την 25η Ιουνίου, αλλά για τη δεύτερη θέση μεταξύ των… παραλίγο εταίρων της «προοδευτικής κυβέρνησης». ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ξεθάψει ήδη τα τσεκούρια του πολέμου και βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου διεκδικώντας τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές.

Μπορεί η διαφορά των δύο κομμάτων να μην είναι μικρή, εν τούτοις το κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει οδηγήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει έτοιμος να οδηγήσει το κόμμα του σε μια ανατροπή και να διεκδικήσει για τον εαυτό του τον ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανώς καταβεβλημένος και απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, κηρύσσει μεν νέο ανένδοτο κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως πηγαίνει για τη… νίκη στις δεύτερες κάλπες, όμως το βλέμμα του είναι στραμμένο στο ΠΑΣΟΚ.

Κυρίως όμως είναι στραμμένο στους ψηφοφόρους του, που πλέον διαπιστώνει και ο ίδιος ότι δεν ενσωματώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και στη λογική του. Η κερκόπορτα που άνοιξε στις εκλογές της 21ης Μαΐου δύναται να μετατραπεί σε μια πύλη… εξόδου επιφέροντας σημαντική καθίζηση στα ποσοστά της Κουμουνδούρου.

Ήδη στελέχη των δύο πλευρών διασταυρώνουν τα ξίφη τους στους τηλεοπτικούς δέκτες, με την Πόπη Τσαπανίδου, την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, να κατηγορεί τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο, ότι το κόμμα του πανηγύρισε σαν να νίκησε τις εκλογές αλλά και για τη συντριβή του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση του κ. Μάντζου χαρακτηριστική, αφού με ειρωνικό τρόπο ζήτησε συγγνώμη διότι δεν πήγαν στην Κουμουνδούρου να συλλυπηθούν συμμετέχοντας στο… πένθος.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Είχε προηγηθεί η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες στο πρόσωπο με το οποίο υποστήριζε πως θα συμπράξει για να κυβερνήσουν τη χώρα και για το οποίο δήλωνε πως θα αλλάξει γνώμη την επομένη των εκλογών αποδεχόμενος τους όρους της Κουμουνδούρου.

«Βαρύτατες ευθύνες έχουν κι εκείνοι που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και που ακύρωσαν στην πράξη μια μεγάλη ευκαιρία και για τον τόπο και για το πολιτικό σύστημα και για τις δυνάμεις της προόδου: την ευκαιρία της απλής αναλογικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή.

Και πρόσθεσε: «Θα απαντάμε λοιπόν πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε όμως στόχο εμείς τις άλλες δυνάμεις τις προοδευτικές. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος σήμερα απέναντι σε μια Δεξιά που δείχνει να έρχεται απειλητικά για το δημόσιο συμφέρον είναι ένας ανόητος ανταγωνισμός ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αυτό που χρειάζεται και αυτό που απαιτείται είναι η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών για να αποτρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης στην επόμενη κάλπη. Αυτό χρειάζεται».

Για να καταλήξει λέγοντας: «Αυτό που απαιτείται είναι, θα έλεγα, μια δημοκρατική πανστρατιά για να ενισχύσουμε την προοδευτική παράταξη έναντι μιας Δεξιάς που, εάν δεν αποτραπεί στη δεύτερη κάλπη, θα είναι και ανεξέλεγκτη και εκδικητική. Όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες ψηφοφόροι όλων των κομμάτων που δεν θέλουν να δώσουν λευκή επιταγή σε έναν πρωθυπουργό-ηγεμόνα, που δεν θέλουν μια επέλαση στα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, ακόμα και στα συνταγματικά κατοχυρωμένα, οφείλουν να συμβάλουν με την ψήφο τους ώστε να μπει ανάχωμα στην πιθανότητα μιας παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης Δεξιάς κυβέρνησης. Και αυτό, θα έλεγα, είναι το καθήκον μας εν όψει των επόμενων εκλογών: να απευθυνθούμε σε αυτούς τους πολίτες με τη σιγουριά αλλά και με τη σεμνότητα που επιβάλλει η κατάσταση».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 πως «η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτοντας ότι «με τέτοια στρατηγική ήττα δεν μπορεί να θεωρεί κανείς ότι δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ στη μεταπολίτευση δεν ξαναείχαμε διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος με 20 μονάδες, είναι πρωτοφανές».

Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ είχε από τη μεθεπόμενη των εκλογών ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία» μιλώντας για «χρυσό χορηγό της ΝΔ» και κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι «θα μείνετε στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».

Είχε επισημάνει δε και τα εξής: «Καλύτερα οι κ. του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν για τις επικίνδυνες θέσεις τους στα εθνικά θέματα, όπως ήταν οι ''Πρέσπες του Αιγαίου'' και ''η θάλασσα δίχως σύνορα'', για τα ''τοπικά νομίσματα'' και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο».

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν χρυσή ευκαιρία για το κόμμα. Και εκεί επικεντρώνεται η προεκλογική εκστρατεία με ταυτόχρονες αναφορές στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι επανεξετάζεται και το πώς θα συμπεριφερθεί το κόμμα στις δημοτικές εκλογές και στις περιφερειακές όπου διαθέτει δύναμη μεγαλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ και δύσκολα θα οδηγηθεί σε σύμπραξη και στήριξη αν η διαφορά μειωθεί ακόμη περισσότερο στις 25 Ιουνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα όσο και να επιχειρεί να πείσει για τα περί αγώνα νίκης, δύσκολα θα αποστρέψει το βλέμμα από τον βασικό πλέον αντίπαλό του, το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες το θέμα δεν είναι η μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφού βασικό ζητούμενο είναι η ανάδειξη μιας αυτοδύναμης και ισχυρής κυβέρνησης που θα αναλάβει τα ηνία και θα οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα.