Μέσα σ’ ένα κλίμα ευφορίας και θετικής αποδοχής για επενδυτικές ευκαιρίες, η Ελλάδα μπορεί να παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η χώρα ξεφορτώνεται τον κακό της εαυτό και η προηγούμενη δεκαετία φαίνεται να είναι πλέον ένα άσχημο όνειρο που επιτέλους μένει στο παρελθόν.  Αφορμή για αυτό τον πρόλογο ήταν ένα σπουδαίο Forum το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Joseph Sassoon Group την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τίτλο “Creating Links” και αναδείχθηκε η σημαντικότητα των πολυεπίπεδων συμπράξεων μεταξύ Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου και Ισραήλ. Φιλοξενούμενος του Joseph Sassoon Group, ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo).

Το Forum είχε στόχο να προσελκύσει εκ νέου αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδυτές στην περιοχή, ενώ έδωσε την ευκαιρία σε entrepreneurs, startups και πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να έλθουν σε επαφή με επενδυτές, ηγέτες της παγκόσμιας βιομηχανίας και ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και να διερευνήσουν πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας και χρηματοδότησης.Ο κ. Πομπέο, ήταν ο κεντρικός ομιλητής και προσέφερε ένα θετικό όραμα για το μέλλον στην Ελλάδα από την πλευρά της οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας.

Η διοργάνωση του American Mediterranean Investment Forum πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία σημειώνεται ραγδαία αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα, με το αποτέλεσμα να είναι εμφανές στη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές. Κορυφαίες προσωπικότητες από το Ισραήλ και την Ελλάδα των επιχειρήσεων, των επενδύσεων και της πολιτικής, έδωσαν το παρών στο Forum. Τη διοργάνωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσούνης, o Πρέσβης του Ισραήλ κ. Noam Katz και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Α. Κενεβέζος. Το παρών έδωσαν επίσης κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές και στελέχη από τα αντιπολιτευτικά κόμματα, εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών, επιχειρήσεων και δομών που υποστηρίζουν το οικοσύστημα των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Στο βασικό πυρήνα της θεματολογίας, η οποία διαρθρώθηκε σε τρία panels συζητήσεων, ήταν οι επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Η.Π.Α., Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε καίριους τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, το real estate και η τεχνολογία. Στο επίκεντρο των δημόσιων συζητήσεων βρέθηκαν, επίσης, η ανάπτυξη επιχειρηματικών δικτύων στη λεκάνη της Μεσογείου και η ενθάρρυνση εμπορικών, επενδυτικών και νέων επιχειρηματικών συναλλαγών.

Ντέιβιντ Σασσόν, πρόεδρος του ιδρύματος Sasson: ο επενδυτικός κόσμος της Δύσης θα έρθει στην Ελλάδα - δυο μεγάλα έργα θα πραγματοποιηθούν στη χώρα

Την έναρξη του Forum, έκανε ο Ντέιβιντ Σασσόν ο οποίος ανακοίνωσε πως στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρότζεκτ για την κατασκευή πάρκου καινοτομίας, με εργαστήρια και γραφεία, στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο αεροδρόμιο της πόλης. Η κατασκευή θα ξεκινήσει έως το τέλος του έτους και θα έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ειδικότερα, έγινε γνωστό πως η Sasson θα κατασκευάσει κέντρο έρευνας στην Ελλάδα, με εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη, computing, ενώ απευθύνθηκε κάλεσμα σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες με εταιρείες καινοτομίας, ώστε να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Όπως είπε, πρόκειται για μια επένδυση 15 εκατ. δολαρίων.

Η δεύτερη επένδυση του ομίλου στην Ελλάδα θα είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μέιν και θα αφορά τεχνολογικά προϊόντα που αφορούν τις κατασκευές και τις υποδομές, όπως η στήριξη γεφυρών κ.λπ. Επένδυση αξίας 5 εκατ. δολαρίων, όπως αναφέρθηκε.

Εν συνεχεία, αναφερθείς ευρύτερα στις επενδυτικές ευκαιρίες της περιοχής της Μεσογείου, ο Ντέιβιντ Σασόν προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο επενδυτικός κόσμος της Δύσης θα έρθει να επενδύσει. Υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός οράματος επενδύσεων για την περιοχή και προέταξε την επίλυση θεμάτων διπλής φορολόγησης και εναρμόνισης των φορολογικών κινήτρων σε όλη την περιοχή, την εκπαίδευση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με σύγχρονες δεξιότητες.

Όπως είπε, οι χώρες της περιοχές αντιπροσωπεύουν 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ και 52% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050 και πως δεν βρίσκονταν στο «ραντάρ» των δυτικών επενδυτών τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει επενδυτικό περιθώριο καθώς υπάρχει χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης. Αν διπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι το 2030 θα φτάσουμε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%. Οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις είναι πολύ χαμηλά, παρατήρησε επιπροσθέτως.Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την αφενός την ανάγκη ξένων επενδύσεων και αφετέρου την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών και χρηματοδοτικών εργαλείων.Τέλος, εντόπισε ως κίνδυνο για τους επενδυτές τις πληθωριστικές εξάρσεις σε πολλές χώρες της περιοχής.

Σημειώνεται πως η οικογένεια του Ντέβιντ Σασσόν κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. «Η γιαγιά μου και ο πατέρας μου έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα» ανέφερε και έφερε στη μνήμη του στιγμές από την παιδική του ηλικία και τις επισκέψεις του στη χώρα μας.Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στενοί, τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μιλώντας στο Αμερικανικό Μεσογειακό Επενδυτικό Φόρουμ (1st American Mediterranean Investment Forum), που διοργάνωσε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Joseph Sassoon Group. «Πάντοτε θεωρούσαμε ένα κέντρο του ΝΑΤΟ την Ελλάδα για την περιοχή» ανέφερε και υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι ο καλύτερος τόπος για να επενδύσει κάποιος και να φέρει ευημερία.

Γιώργος Τσούνης, πρέσβης των ΗΠΑ: η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή που έχει αρκετή αστάθεια

Εν συνεχεία τον λόγο πείρε ο πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα κ. Γιώργος Τσούνης ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ισχυρές οικονομίες οδηγούν στην ευημερία και τελικά στην ειρήνη. Για την Ελλάδα, είπε πως έχει καταγράψει μεγάλη οικονομική πρόοδο και ότι έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Ειδικότερα, είπε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει 6 δισ. δολάρια πλεόνασμα τους πρώτους 8 μήνες της χρονιάς και είναι μια χώρα ανοικτή στις επενδύσεις και έκανε λόγο ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρίες. Ειδική αναφορά έκανε στους τομείς της ενέργειας, του logistics. Μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά.

Εστιάζοντας στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας, είπε πως είναι κόμβος της περιοχής και διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα. Όπως είπε, «η Ελλάδα θα είναι η χώρα πρόσβασης για την ενέργεια που θα επιτρέπει στην Ευρώπη να ξεφορτωθεί από την πλάτη της τον Πούτιν». Προεκτείνοντας τον συλλογισμό του, είπε πως η Ελλάδα είναι εγγυητής της σταθερότητας στην περιοχής. Έμφαση έδωσε στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας. Αποτελεί κόμβο ενέργειας στην Ευρώπη κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, είπε.Τέλος, ο Γιώργος Τσούνης τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία πύλη με τα λιμάνια της τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο και να συνδράμουν στις περιοχές που το χρειάζονται. 

Μάικ Πομπέο, πρώην υπουργός Εξωτερκών των ΗΠΑ: Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στενοί - η Ελλάδα είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να επενδύσει κάποιος

Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στενοί, τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μιλώντας στο Αμερικανικό Μεσογειακό Επενδυτικό Φόρουμ (1st American Mediterranean Investment Forum), που διοργάνωσε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Joseph Sassoon Group. «Πάντοτε θεωρούσαμε ένα κέντρο του ΝΑΤΟ την Ελλάδα για την περιοχή» ανέφερε και υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι ο καλύτερος τόπος για να επενδύσει κάποιος και να φέρει ευημερία.

Ο 70ός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν παρέλειψε παράλληλα να αναφερθεί και στις εμπορικές σχέσεις και έδωσε έμφαση στις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής. Προέταξε την ανάγκη τήρησης κανόνων στις διμερείς και στις διεθνείς σχέσεις.Συνάμα έστειλε το μήνυμα ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, πιο γρήγορα, με κατάλληλους τρόπους να προστατεύσουμε οποιοδήποτε κυρίαρχο κράτος, ώστε κανείς κακός να μην μπορεί να υφαρπάξει μια χώρα».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης των συγκρούσεων μέσω των διπλωματικών οδών και εξιστόρησε τον ρόλο που είχε ως υπουργός Εξωτερικών. «Συλλογικά κάναμε καλή δουλειά», είπε κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του στο τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οικονομική ανάπτυξη, λέγοντας πως εγγυάται ασφάλεια και ευμάρεια. «Τα πάντα είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ των χωρών» πρόσθεσε.Αναφερθείς στις επαφές του με τον Πούτιν, ο Μάικ Πομπέο εκμυστηρεύτηκε ότι αστιευόντουσαν για την KGB και τις μυστικές υπηρεσίες.

Είπε πως ο Πούτιν είχε το όραμα να ξαναφτιάξει τη μεγάλη ρωσική αυτοκρατορία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επανέλθει η ομαλότητα. «Οι σύμμαχοι μας ξέρουν ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους» υπογράμμισε.

Περαιτέρω, είπε πως η Ρωσία και η Κίνα έχουν σήμερα πιο ισχυρούς δεσμούς απ' ό,τι είχαν πριν από τρία χρόνια, σημειώνοντας ότι είναι μια σχέση ανάγκης. Ωστόσο, εκτίμησε πως είναι είναι τόσες πολλές οι τριβές μεταξύ τους που θα τις κινήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση μόλις παρουσιαστεί ευκαιρία δεν θα μείνουν φίλοι. «Αυτοί οι δύο ηγέτες δεν θα μπορέσουν να γίνουν κολλητοί» ανέφερε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο αποψινό ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων των Ρεπουμπλικάνων, λέγοντας πως χαίρεται που είναι στην Αθήνα και δεν θα βολεύει η ώρα για να το παρακολουθήσει.«Νιώθω πάντα υπέροχα να επισκέπτομαι την Ελλάδα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προσερχόμενος για να μιλήσει στο πρώτο αμερικανο-μεσογειακό επενδυτικό φόρουμ (1st American Mediterranean Investment Forum) που διοργάνωσε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Joseph Sassoon Group.Αναφερόμενος στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, τις χαρακτήρισε σημαντικές και έδωσε έμφαση όχι μόνο σε θέματα ασφαλείας αλλά και οικονομίας και έκανε λόγο για κοινή ευημερία.

Σε ερώτηση για το πρότζεκτ EastMed, ο 70ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος αλλά παραμένει πολλή δουλειά να γίνει. Ωστόσο, υπογράμμισε πως τα καλά νέα είναι ότι οι ευκαιρίες που είδε ως υπουργός Εξωτερικών δεν έχουν αλλάξει, παραμένουν ακόμα, για την Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, ανέφερε πως οι άνθρωποι της περιοχής αυτής εργάζονται σκληρά, η γεωγραφία, οι υποδομές παρουσιάζουν τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας, πολύ πλούτο

Περαιτέρω, εξέφρασε την ελπίδα ο Πρόεδρος της Τουρκίας να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου, επισημαίνοντας πως αυτή η προσδοκία ήταν και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή για διάλογο και όχι αντιπαράθεση. Συμπλήρωσε πως ο Ερντογάν επανεξελέγη και έχει οικονομικές προκλήσεις και είπε πως ελπίζει να τις αντιμετωπίσει και να γίνει καλός εταίρος όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στο ΝΑΤΟ. Έχει την ικανότητα να το πράξει, επισήμανε.

Σε ερώτηση για τα F-16, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι προσπαθεί να μείνει έξω από την πολιτική, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ έχουν εξαιρετική συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και ότι το ΝΑΤΟ έχει ένα σημαντικό ρόλο.Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, είπε πως η Δικαιοσύνη θα τη διαλευκάνει, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί είναι πολύ σοβαροί όταν ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος κατηγορείται για αυτά τα πράγματα.


Τα κράτη διασφαλίζουν την ειρήνη όταν συνεργάζονται, τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Γιώργος Τσούνης σε χαιρετισμό του στο 1ο αμερικανο-μεσογειακό επενδυτικό φόρουμ (American Mediterranean Investment Forum) που διοργάνωσε το Joseph Sassoon Group, με κεντρικό ομιλητή τον 70ο υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και διαμήνυσε πως «πρέπει να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» γιατί δεν πρέπει να ακολουθήσει ένας άλλος Πούτιν.

Νόαμ Κατς, πρέσβης του Ισραήλ: Ελλάδα και Κύπρος πολύτιμοι εταίροι του Ισραήλ

Η Ελλάδα είναι πύλη στην Ευρώπη και το Ισραήλ είναι μια ισχυρή δύναμη στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς μιλώντας σε πάνελ στο 1ο Αμερικανικό Μεσογειακό Επενδυτικό Φόρουμ (American Mediterranean Investment Forum) που διοργάνωσε το Joseph Sassoon Group.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο πολύτιμους εταίρους του Ισραήλ στην περιοχή.Δήλωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας -Ισραήλ είναι στρατηγικές και ισχυρές.Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, είπε πως σήμερα το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι η προτιμώμενη εναλλακτική και το ενδιαφέρον του Ισραήλ εστιάζεται στην εξεύρεση ενός ασφαλούς λιμένα για την είσοδό του στην Ευρώπη και στην Ελλάδα υπάρχουν υποδομές, αναφερόμενος παράλληλα στο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών.Κατά τον Νόαμ Κατς, υπάρχει αύξουσα επιχειρηματική δυναμική στην Ελλάδα και Ισραηλινοί επενδυτές έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.