Δεν κρύβει την ανησυχία του για την τακτική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ο Μάικ Πομπέο. Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής αναφέρεται στην τακτική της Άγκυρας σημειώνοντας πως δεν αρμόζει στους κανόνες καλής γειτονίας ενώ δηλώνει βέβαιος ότι θα συνεχίσει στην ίδια στρατηγική των διεκδικήσεων.

«Δεν με εξέπληξε πάντως με χαροποίησε ότι ο προεδρος Ερντογάν ήρε τις αναρρήσεις του για την ένταξη των δύο νέων μελών στο NATO είναι κάτι πολύ σημαντικό και είμαι ευτυχής. Οπως είμαι ευτυχής και για τον ρόλο που έπαιξαν πολλά κράτη-μέλη ώστε να επιτρέψουν να γίνει αυτό. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο Ερντογάν. Στα τέσσερα χρόνια κατά τα οποία ήμουν υπουργός Εξωτερικών ήταν ένας πολύ δύσκολος συνομιλητής. Κάποιες φορές δεν έκανε όσα θεωρούσαμε ότι ήταν λογικά όχι για την Αμερική αλλά συνολικά για τη Συμμαχία και για την ίδια την Τουρκία. Ηταν πολύ περίπλοκη και δύσκολη η σχέση.

Αυτό περιλαμβάνει και την εσωτερική πολιτική διαμάχη στην Τουρκία και θέματα σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες είχαμε για παράδειγμα την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον. Ηταν μία δύσκολη περίοδος. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι ο Ερντογάν έχει αλλάξει υπό αυτή την έννοια. Τα συμφέροντά του παραμένουν τα ίδια. Η πρόσφατη επινόησή του και η φασαρία που κάνει θέλοντας να βάλει την ταμπέλα Turkagean σε αυτές τις όμορφες θάλασσες δείχνουν ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις του. Η δική μας θέση ήταν πάντοτε σταθερή. Μπορεί να υπάρχουν συνοριακές διαφορές συμβαίνει με πολλές χώρες. Υπάρχουν όμως τρόποι να επιλυθούν και αστοί δεν περιλαμβάνουν την αποστολή πολεμικών πλοίων τις παραβιάσεις ή την παρουσίαση τρελών χαρτών. Δεν είναι εποικοδομητικός αυτός ο τρόπος. Από όσα μπορώ να διακρίνω ο πρόεδρος Ερντογάν πιθανότατα θα συνεχίσει αυτή την τακτική η οποία δεν αρμόζει στην καλή γειτονία μεταξύ δύο πλήρων μελών του NATO τα οποία μοιράζονται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Δεν είναι όμως αυτός τρόπος συμπεριφοράς» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, σημειώνει πως «ήταν πάντα σημαντικός εταίρος για εμάς. Οχι μόνο λόγω των αμερικανικών και των νατοϊκών εγκαταστάσεων οι οποίες βρίσκονται εδώ αλλά και λόγω της συναντίληψης. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και οι δικές μας ομάδες έχουν μία κοινή αντίληψη για τον κόσμο. Αν υπάρχει μία διάφορα τη λύνεις υπάρχει ένας μηχανισμός και ένα μοντέλο δράσης. Και επίσης ήσασταν πάντοτε προετοιμασμένοι ώστε να πράξετε το σωστό για την ομάδα του NATO. Εχουμε υπογράψει συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για όλα τα κροτη-μέλη του NATO και αστό σίγουρα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και την Ελλάδα».