Με έκπληξη «διαβάζουν» στην κυβέρνηση την τακτική του κ. Ανδρουλάκη να ανεβάζει τους τόνους και να βρίσκεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για συναίνεση.

 

Γράφει ο Νίκος Αρμένης

 

«Η μεγαλύτερη μάχη που πρέπει να κερδίσουμε και αυτήν τη φορά είναι απέναντι στον λαϊκισμό», λένε στην κυβέρνηση ενόψει των εκλογών του 2023.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο μέχρι τις κάλπες. «Θα επιχειρήσουν να ξεγελάσουν την κοινή γνώμη με εξαγγελίες για ουτοπικές παροχές, με ανεφάρμοστες υποσχέσεις και με ισοπεδωτική κριτική στην κυβέρνηση», λένε επιτελικά κυβερνητικά στελέχη. Το νέο όμως στοιχείο στην εξίσωση που διαμορφώνουν οι πολιτικές εξελίξεις μέχρι να έρθει η ώρα των εκλογών είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ύστερα και από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινός παρονομαστής, σημειώνουν, της πολιτικής της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως μπορούν να κάνουν ουσιαστική κριτική και αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και τελικά καταφεύγουν στον λαϊκισμό και στις συκοφαντίες. «Θα μπορούσαν να συνεισφέρουν προτείνοντας εφαρμόσιμες, πραγματικές και ρεαλιστικές λύσεις σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε και λόγων των εξελίξεων διεθνώς. Αντ’ αυτού μεταχειρίζονται τα παλιά τερτίπια των κομμάτων προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνηση, να στοχοποιήσουν πρόσωπα με συκοφαντίες και ανυπόστατους ισχυρισμούς, να αφήνουν σκιές περί ευνοημένων ‘‘κολλητών’’ και να λασπολογούν καταγγέλλοντας παρακολουθήσεις προσώπων ή με υπαινιγμούς για μπίζνες και ύποπτες δουλειές. Και όλα αυτά χωρίς την παραμικρή απόδειξη», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής.

 

Τέσσερα περιστατικά

Με έκπληξη «διαβάζουν» στην κυβέρνηση την τακτική του κ. Ανδρουλάκη δεδομένου ότι η κυβερνητική πολιτική, όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, βρίσκει υψηλή απήχηση ακόμη και σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Εξηγούν ότι τέσσερα περιστατικά επιβεβαιώνουν αυτήν την επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πρώτον, η διαφαινόμενη άρνησή του να συναινέσει στην επιλογή της Εύης Χριστοφιλοπούλου να τεθεί επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης Αρχής, παρότι η ίδια είναι εκτός πολιτικής. «Για την επιλογή της απαιτείται πλειοψηφία 3/5 της Βουλής και άρα δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ρουσφέτι στη ΝΔ», προσθέτουν κυβερνητικά στελέχη.

Δεύτερον, οι ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι κριτικής του Νίκου Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σημειώνουν ότι ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ σε ανάρτησή του είπε ότι η ΝΔ κατέκαψε Πάρνηθα και Πεντέλη. «Παρότι την απέσυρε μετά, δείχνει ότι έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιούν αυτούς τους τόνους», προσθέτουν από την κυβέρνηση.

Τρίτον, καταγγέλλουν απόπειρα εργαλειοποίησης, όχι τόσο από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη αλλά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, των καταγγελιών του ότι παρακολουθούσαν το τηλέφωνό του. Υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή τόνισε πως πρόκειται για ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί, ότι η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να κάνει τη δουλειά της και κάθε αρμόδια αρχή να συνδράμει σε αυτήν την κατεύθυνση. Επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα προκειμένου να τονίσει ότι πρέπει να πέσει φως στην υπόθεση και να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που έγινε την Παρασκευή. «Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφήνει υπονοούμενα παρόμοια με αυτά που εργολαβικά είχε αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα», σχολιάζουν συνομιλητές του πρωθυπουργού. Επιπλέον, τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διαβεβαίωσαν κατηγορηματικά ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και συνεπώς δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά.  Παράλληλα ο κ. Οικονόμου τόνισε πως τέτοιες καταγγελίες υπάρχουν για Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους ήδη από το 2018, και πως πρόκειται για προσπάθεια εργαλειοποίησης ενός παγκόσμιου προβλήματος. «Το μόνο όμως που κάνουν είναι να προσπαθούν να κρύβουν την αδυναμία τους να προβάλλουν πολιτική πρόταση που να απαντά στις προκλήσεις της εποχής και τα ουσιαστικά ζητούμενα των πολιτών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ την ίδια ώρα στην κυβέρνηση σημειώνουν πως ακόμα περιμένουν κάποια απάντηση από την Κουμουνδούρου στις καταγγελίες του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι, ενώ ήταν μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και αργότερα όταν αποχώρησε από το κόμμα, υπήρξε θύμα παρακολουθήσεων.

Τέταρτον και πιο χαρακτηριστικό όλων, λένε, είναι το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν τη διαρκή εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. «Δείχνει ότι υιοθετεί τις συκοφαντίες, τα υπονοούμενα και όλα τα υπόλοιπα, κάτι που είναι αδιανόητο για ένα κόμμα που έχει διαχειριστεί χρηματοδοτικά εργαλεία και που ξέρει ότι όλα αυτά μόνο αρνητικά αποτελέσματα και ανάσχεση μπορεί να επιφέρουν στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη και στην οικονομία», υπογραμμίζουν.

 

Γραμμή Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση, η τακτική του κυβερνώντος κόμματος δεν αλλάζει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχοντας κόψει και την κουβέντα για επικείμενο ανασχηματισμό, περιέγραψε τον δρόμο που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Το κυβερνητικό έργο θα είναι πυκνό, οι περιοδείες συνεχείς και η στάση απέναντι στις φωνές λαϊκισμού ξεκάθαρη. «Για εμάς δεν αλλάζει κάτι. Συνεχίζουμε την πολιτική μας και πιστεύουμε στην ανάγκη των σταθερών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Η ανάγκη αυτή αναδεικνύεται και επιβεβαιώνεται πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας καταρρέουν. Η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει κυβέρνηση, ο Εμανουέλ Μακρόν, χάνοντας τη αυτοδυναμία στη Γαλλία, έχει λιγότερους βαθμούς ελευθερίας στην εφαρμογή των πολιτικών του. Αναδεικνύεται δηλαδή πόσο σημαντικό είναι σε αυτήν την περίοδο όπου βλέπουμε ευρύτερη αστάθεια, να έχουμε σταθερή και συμπαγή κυβέρνηση που παίρνει γρήγορα αποφάσεις και έχει σαφή προσανατολισμό. Αυτή είναι η δική μας κατεύθυνση», τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.