Γράφει η Ιουλία Σκούρτη
Σε δύο στρατόπεδα είναι χωρισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ώρα, διότι μετά τις εθνικές εκλογές της Κυριακής που μας έρχεται μπορεί να δούμε και εικόνες που θα αγγίζουν τα όρια της διάσπασης στο κόμμα της Κουμουνδούρου.
Το πρώτο και πιο ψύχραιμο (λέμε τώρα) είναι αυτό της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Μετά την ψυχρολουσία της 21ης Μαΐου δηλώνουν έτοιμοι για όλα και με το όπλο παρά πόδα. «Ομπρέλα», 53+, τάσεις και συνιστώσες έχουν συνασπιστεί και περιμένουν τη δεύτερη απανταχούσα των εκλογών για να ζητήσουν τον λογαριασμό από τη σημερινή ηγεσία της Κουμουνδούρου, που συμπεριφέρεται σαν να ζει σε έναν άλλον, παράλληλο κόσμο.
Μπορεί δημοσίως να μη θέλουν να προκαλέσουν κι άλλες πληγές στο πολυτραυματισμένο σώμα του κόμματος, αλλά επ’ ουδενί δεν μπορούν να καταπιούν ότι αφενός δεν τους δόθηκε η ευκαιρία στην Κεντρική Επιτροπή να μιλήσουν για την εκλογική πανωλεθρία που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ την 21η Μαΐου και αφετέρου γιατί ακούνε διάφορα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να ψάχνει τρόπους προκειμένου να αποφύγει το πικρό ποτήρι της παραίτησης από την ηγεσία.
«Θα ακολουθήσουμε τις συλλογικές διαδικασίες, αλλά δεν θα κάνουμε και χαρακίρι» μετά τη συντριπτική και ταπεινωτική εκλογική ήττα, τονίζουν με νόημα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενοι στις... σοφιστείες και στα κόλπα Τσίπρα για την πολιτική επιβίωσή του. «Δηλαδή θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ηγεσία, η οποία θα χάνει με άνεση από τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη κι εμείς θα συζητάμε στο διηνεκές για συλλογικές διαδικασίες», προσθέτουν τα ίδια στελέχη.
Περίμεναν παραίτηση, αλλά...
Η αλήθεια είναι ότι το μπλοκ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης περίμενε ότι μετά την εκλογική ήττα της 21ης Μαΐου και με διαφορά άνω του 20% από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είχε ο Αλέξης Τσίπρας την πολιτική ευθιξία να υποβάλει την παραίτησή του, να προκηρύξει συνέδριο, για το διάστημα μετά τις δεύτερες κάλπες, και αν ήθελε ας έβαζε ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Να κρύβουμε το πρόβλημα που τείνει να γίνει υπαρξιακό κάτω από το χαλί απλώς επιδεινώνει την κατάσταση», αναφέρουν χαρακτηριστικά για τις κινήσεις Τσίπρα.
Το δεύτερο στρατόπεδο, αυτό των προεδρικών, δίνει μάχη χαρακωμάτων με δύο στόχους. Ο πρώτος να μην προχωρήσει στην, επιβεβλημένη από κάθε άποψη, παραίτηση ο «άχαστος» αρχηγός τους και ο δεύτερος (αφού δεν επιτύχουν τον πρώτο) να περάσει το κόμμα στα χέρια κάποιου στελέχους από την προεδρική φρουρά. Δύσκολο, αλλά θα το παλέψουν μέχρι τέλους. Εξάλλου, τους ενώνει η δίψα τους για τις καρέκλες της κομματικής εξουσίας.