Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή, η Βόρεια Ελλάδα συνολικά, είναι σήμερα ανοιχτή στην Ευρώπη και στον κόσμο, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε βιντεοσκοπημένο διαδικτυακό μήνυμά του στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΛ.ΙΝ.Ε.Κ.Α.
«Η περιοχή μας σήμερα είναι ανοιχτή στην Ευρώπη και στον κόσμο. Αποτελεί ένα πεδίο υγιούς επιχειρηματικότητας και προσελκύει επενδύσεις. Εμπνέει δημιουργούς, φιλοξενεί πρωτοβουλίες, θυμάται και τιμά την ιστορία της», τόνισε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: «Είμαστε σε μια εποχή, που ο ιδιωτικός τομέας μπορεί πια να συνυπάρξει με το κράτος δυναμικά, όχι ενοχικά.
Που επιχειρηματικότητα και δημόσιο πρέπει και μπορούν να παίξουν στην ίδια ομάδα, να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία μαζί. Με την Ευρώπη δυναμικά στο πλευρό μας, σε μια εποχή που η χώρα στέκεται δυνατά στον πυρήνα του σχεδιασμού και των εξελίξεων και με πρωτοφανείς πόρους με τα σωστά εργαλεία για να στηρίξουμε το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης.
Κι όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο ιστορικά αβέβαιη, επηρεασμένη από εξωγενείς συνθήκες, μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις. Παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες προχωράμε δυναμικά και συνεκτικά, μέσα στο ενισχυμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια, από την εποχή της προσμονής της μεταρρύθμισης της Συνθήκης της Λισσαβόνας και έπειτα από τις κρίσεις που ακολούθησαν, σήμερα υπάρχουν προϋποθέσεις για την ευρύτερη περιοχή, μέσα στο ευρωπαϊκό της πλαίσιο, να παίξει τον ιστορικό ρόλο που επιθυμεί και που της αξίζει στη ΝΑ Ευρώπη.
«Όλες αυτές οι μεταβάσεις μας έκαναν να δοκιμαστούμε, αλλά ταυτόχρονα μας έδωσαν την πεποίθηση ότι αντέξαμε και βγήκαμε από αυτές τις συνεχείς δοκιμασίες πιο δυνατοί, πολύ πιο έτοιμοι», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Σήμερα, έχουμε σχέδιο, έχουμε χώρους, έχουμε εργαλεία και έχουμε ανακτήσει το ποιοτικό brand name, που συζητείται θετικά σε όλα τα κεντρικά τραπέζια της Ευρώπης. Είναι αυτή η στιγμή της Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης, της Θράκης, που μπορούν με ρεαλισμό να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εκεί που πάντα οραματιζόμασταν ένα τέτοιο ρόλο. Εκεί που ανήκουμε και εκεί που έχουμε τη θέση που μας αξίζει».
Ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι το 2012 ως ευρωβουλευτής είχε παρουσιάσει μια ατζέντα πολιτικών στοχεύσεων για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Β. Ελλάδα, συνολικά, για μια περιοχή ανοιχτή σε επενδύσεις, εξωστρεφή, με σύγχρονες υποδομές, ένα κοσμοπολίτικο πρότυπο, κέντρο έρευνας, παιδείας, πολιτισμού και τουρισμού, στη Ν. Ευρώπη, προς διόρθωση του «ελλειμματικού αναπτυξιακού προτύπου του παρελθόντος».
«Εκείνα τα ζητούμενα της ατζέντας 2012», τόνισε, «έγιναν πραγματικότητα τα επόμενα δέκα χρόνια, μέχρι το 2022. Τα περισσότερα από όσα οραματιστήκαμε τότε είναι σήμερα πράγματα που ζούμε. Όλα όσα αναδείξαμε με την ατζέντα 2012, σήμερα προβάλλουν ως απτή πραγματικότητα και μας επιτρέπουν να βάλουμε τις βάσεις για ακόμη υψηλότερες φιλοδοξίες και στόχους».
Ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι η τότε ατζέντα του 2012 περιελάμβανε σκέψεις για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου και του λιμανιού με ιδιώτες παρόχους, που θα επένδυαν στις υποδομές, για την ενεργειακή διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, την έξυπνη ανάπτυξη με βάσεις στο τρίπτυχο: παιδεία, καινοτομία και όραμα, για την επένδυση στην έρευνα, στη γνώση και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, για την ανάπτυξη του τουρισμού, κ.ά.
Όλα αυτά, όπως είπε, σήμερα υλοποιούνται και με την είσοδο μεγάλων διεθνών επενδυτικών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή αλλάζουν προς το θετικότερο την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής.
«Αν αυτή η ματιά μας στην προηγούμενη δεκαετία δικαιώθηκε, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι η πόλη, η Βόρεια Ελλάδα συνολικά, είναι επιτέλους στον δυναμικό άξονα της μετάβασης και για την επόμενη δεκαετία, προς τη νέα οικονομία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Ο κ. Σχοινάς έστειλε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του στο συνέδριο από τη Σουηδία, όπου βρίσκεται μαζί με το Κολλέγιο των Επιτρόπων, υπό την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν, με την ευκαιρία της ανάληψης από τη Σουηδία της Προεδρίας της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, επισήμανε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από το 6ο αναπτυξιακό συνέδριο του ΕΛ.ΙΝ.Ε.Κ.Α., μια «θερμοκοιτίδα ιδεών και προτάσεων παραγόμενης πολιτικής για την πόλη και τη Μακεδονία», ενώ έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές.