fbpx

Lockdown: Σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα η χώρα

by news

Σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα έχει μπει η χώρα, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Η 15η Μάη είναι η ημερομηνία ορόσημο, οπότε και αναμένεται να έχουν ανοίξει οι περισσότεροι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

“Οι πρώτοι επισκέπτες που θα έρθουν στην Ελλάδα από τις 15 Μαΐου θα επισκέπτονται μια χώρα όπου πλέον οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες έχουν επιστρέψει σε μια κανονικότητα”, σημείωσε χαρακτηρισιτκά χθες, σε συνέντευξή του στον Ben Hall στο πλαίσιο του συνεδρίου The Global Boardroom της εφημερίδας Financial Times, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτίμησε δε πως θα σημειωθεί δραστική βελτίωση της κατάστασης τον επόμενο μήνα και πως αυτή θα είναι η τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο στην Ελλάδα, καθώς ο ρυθμός εμβολιασμών επιταχύνεται.

Ήδη χθες η χώρα άγγιξε τους 110.000 εμβολιασμούς, ενώ συνολικά έχουν γίνει 3.280.000. Συγκεκριμένα μέχρι χθες 2.260.000 πολίτες είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ποσοστό 21,5% και περίπου 1 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 10%. Στόχος είναι τέλος Μαΐου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί. Ειδικότερα, 3,5 εκατ. με την πρώτη δόση, ποσοστό 33% και περίπου 2 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 18%.

Ανοίγουν νέες δραστηριότητες

Νέες δραστηριότητες επανεκκινούν από τις 8 Μαΐου, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Επιπλέον, από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από Δευτέρα 10 Μαΐου, επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της χώρας, με δωρεάν σελφ-τεστ.

Τέλος, από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Tι θα γίνει με τα sms

«Στις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Όσον αφορά την πιθανότητα κατάργησης των SMS ανέφερε ότι από τις 15 Μαΐου και μετά «θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να επανεξεταστεί». Όπως τόνισε το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο υπορυγός ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τα μέτρα θα χαλαρώνουν. Δεν μπορώ να πω κάτι πιο σαφές. Η προσωπική μου θέση είναι, ότι αν οι εμβολιασμοί συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό και η εξέλιξη της πανδημίας συνεχίζει έτσι, είναι λογικό να καταργηθούν τα sms».  Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν τεθεί στην επιτροπή τα θέματα της κατάργησης των sms όπως και της κατάργησης του click inside. «Eίμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό θα τελειώσουμε με την πανδημία. Αντί να εμπιστευτούμε τον κάθε κομπογιαννίτη, να εμπιστευτούμε την επιστήμη. Τους ανθρώπους που μελέτησαν και σπούδασαν και έβγαλαν αποτέλεσμα. Το εμβόλιο είναι αποτέλεσμα της επιστήμης» κατέληξε ο υπουργός.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα