«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο από βουλευτές που δεν ανήκουν στη ΝΔ» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητοστάκης στέλνοντας σαφές μήνυμα αναφορικά με τις προθέσεις του και τη θέση του σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση. 

Μήνυμα που δείχνει και την ανάγκη να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην νέα κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη κρίσιμη τετραετία. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει κρίσιμη και την εκλογική μάχη της 21ης Μαίου.

Τονίζοντας ότι στην περίπτωση που κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του ο Αλέξης Τσίπρας τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα "ούτε με το κυάλι" ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως το πρόγραμμα που παρουσίασε είναι ουσιαστικά στον αέρα.

Στον αντίποδα, όπως σημείωσε στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι και κοστολογημένο και μετρημένο με βάσει τα δεδομένα και τις προοπτικές που υπάρχουν.

Επανέλαβε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης ΦΠΑ δεδομένου ότι δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας για την οποία τόνισε ότι «αποτελεί την πρώτη ανησυχία και δικαιολογημένα των Ελλήνων, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Όπως σημείωσε «ανάγκασε τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό» προσθέτοντας πως «δεν είναι "ακρίβεια Μητσοτάκη"».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «ο καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε, το market pass, η αύξηση μισθών και η τόνωση εισοδήματος από τη μείωση φόρων» υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι ένα πρώτο ανάχωμα. Εκτιμώ και έχω τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Απρίλιο που είχαμε τον 5ο χαμηλότερο στην Ευρώπη, είναι ότι έχουμε δει τα χειρότερα και τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Εμείς θα εξακολουθουμε να είμαστε κοντά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη»»

Για τη μείωση του ΦΠΑ είπε ότι επιμένει πως πρόκειται για μέτρο που δεν θα λειτουργήσει. «Θα μειωθεί σταδιακά και στοχευμένα για όλα τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της τετραετίας», είπε.

Για τη μεγάλη διαφορά από τον παραγωγό στο ράφι, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όσοι λιγότεροι μεσάζοντες υπάρχουν, τόσο καλύτερες θα είναι οι τιμές.

Για το κόστος της ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα. «Με τη συνολική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και με την προσπάθεια που κάνει η χώρα να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο οι τιμές θα βαίνουν βελτιούμενες» ανέφερε χαρακτηριστικά

«Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές» είπε σημειώνοντας πως σε αυτό «θα βοηθήσουν οι διεθνείς τιμές». Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι το πλαίσιο στήριξης θα συνεχιστεί.

Κάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα να πει που θα βρεί τα χρήματα απο τη μείωση του ΦΠΑ που τάζει. «Πρέπει» τόνισε  να πει ο κ. Τσίπρας από πού θα τα βρει. Από το 2023 οι κανόνες της δημοσιονομικής σταθερότητας θα επιστρέψουν. Γιατί λέω ότι θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα; Δεν θα βλέπαμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι».

Δεσμεύθηκε επίσης για  αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων. «Γι'αυτά δεσμεύομαι. Πρέπει να βελτιώσουμε και τη φορολογική συμμόρφωση. Έχουμε κάνει βήματα προόδου. Θα είμαστε πολύ αυστηροί» τόνισε.

Δείτε τη συνέντευξη: