Την αισιοδοξία της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα εξέφρασε από το βήμα του Olympia Forum III, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η κα Μενδώνη μίλησε για τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού τονίζοντας ότι είμαστε πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου καθώς οι συνθήκες έχουν ωριμάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της UNESCO ενώ ήδη καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις που γίνονται στην Αγγλία ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης τίθεται υπέρ της επιστροφής.” Τα πράγματα έχουν ωριμάσει και μας επιτρέπεται πλέον να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της τρίτης ημέρας του Olympia Forum III που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, η κα Μενδώνη, συζητώντας με τον δημοσιογράφο του TRT TV, Σωτήρη Πολύζο, μίλησε για την ανάπτυξη που συνδέεται με το Υπουργείο Πολιτισμού, στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη που το ενέταξε στα παραγωγικά Υπουργεία, συναισθανόμενος το ρόλο που μπορεί να παίξει στην Εθνική οικονομία. “Είναι πλέον ορατή η αναπτυξιακή δυναμική του πολιτισμού. Από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια η διεθνής βιβλιογραφία μιλάει αυτοτελώς για τη δυναμική του Πολιτισμού αναγνωρίζοντας τον πολιτισμό ως διακριτό οικονομικό τομέα”, υπογράμμισε.
Η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόγραμμα 399 έργων που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού, προϋπολογισμού 324 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας πως από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εξασφαλιστεί άλλα 500 εκατ. ευρώ ενώ εξελίσσεται και ένα πρόγραμμα 188 έργων σε όλη την επικράτεια, με τον συνολικό προϋπολογισμό των τριών τομέων να αγγίζει περίπου το 1 δις ευρώ. Διευκρίνισε επίσης πως “σε όλα αυτά τα έργα απασχολούνται περίπου 4.000 εργαζόμενοι κι αν προσθέσουμε και τους εργαζόμενους που απασχολούνται με εργολάβους, ο αριθμός μεγαλώνει περισσότερο”.
Όσον αφορά το κτήμα της πρώην βασιλικής οικογένειας στο Τατόι, η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως “συνεργαζόμαστε με βρετανικό ίδρυμα, με τις υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού να κάνουν ένα πρότυπο έργο και, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από το ΕΣΠΑ είτε από ιδιωτικές χορηγίες και πόρους, το 2025 θα μπορέσουμε να αποδώσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του κτήματος. Με την τεχνογνωσία των βρετανών, θα δημιουργήσουμε και ένα φορέα διαχείρισης για τον χώρο. η λειτουργία του οποίου θα έχει πολλά οφέλη για την τοπική οικονομία”.
Όσον αφορά το έργο της Εθνικής Πινακοθήκης σχολίασε πως “υπήρχαν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες ανάμεσά τους και η Πανδημία. Έπρεπε να παραδοθεί από το 2016 και η Αθήνα είχε μείνει χωρίς πινακοθήκη για παραπάνω από 10 χρόνια. Με τον Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε ότι τα εγκαίνια της θα έπρεπε να σημάνουν την έναρξη των εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών της Επανάστασης του 1821. Δεν ξεχνώ και τη συμβολή της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και πλέον διαθέτουμε μία πινακοθήκη αντάξια της ιστορίας μας”, τόνισε.
Μιλώντας για τους υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους, τόνισε ότι δίνοντας αυτά τα καταπληκτικά ευρήματα -όπως είναι τα ναυάγια και οι βυθισμένες Πολιτείες- από τη μία αναδεικνύουμε την ταυτότητα της περιοχής και από την άλλη προσελκύουμε υψηλού επιπέδου τουρίστες.