Επίσκεψη στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από συνεχείς φωτιές τις προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποίησε το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος παρευρέθηκε και σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο χωριό Απόλλωνας Ρόδου.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, η Ρόδος δοκιμάστηκε, αλλά δεν το έβαλε κάτω -και σε συνεργασία με τον δήμο και την Περιφέρεια, καθώς επίσης και με τα τοπικά στελέχη και τις υπηρεσίες, δουλεύουμε ενωμένοι, ώστε πολύ γρήγορα να βρει ξανά τον βηματισμό της.
Επίσης, επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρθηκε έντονα, από την πρώτη κιόλας στιγμή, για όλα όσα συμβαίνουν στο νησί και σημείωσε: «Έτσι λοιπόν, μαζί μου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος ήδη έχει τα στοιχεία του απολογισμού των ζημιών, και με ταχύτατους ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο, ξεκινάμε τη διαδικασία των αποζημιώσεων».
Η επίσκεψη στα πυρόπληκτα χωριά
Ο κ. Αυγενάκης πραγματοποίησε την επίσκεψη, συνοδευόμενος από τους: Αντώνη Καμπουράκη, δήμαρχος Ρόδου και Φιλήμονα Ζαννετίδη, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μαζί πέρασαν από τις περιοχές: Ασκληπιός, Κιοτάρι, Λάερμα και Απόλλωνας.
Από την πλευρά τους, οι κ.κ. Καμπουράκης και Ζαννετίδης, όπως και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Υψηλάντης, ευχαρίστησαν την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Αυγενάκη για την άμεση ανταπόκριση. Την Παρασκευή, ο κ. Αυγενάκης, στις 11:00, θα συναντηθεί στο γραφείο του με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και στις 12:00 θα έχει συνάντηση στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη.
Το δάσος «θα παραμείνει δάσος»
Στη σύσκεψη με τους φορείς, ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και τους εθελοντές για τον αγώνα που έκαναν για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς και τόνισε: «Είμαστε εδώ πρώτα απ΄ όλα, για να δηλώσουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρα και εμπράκτως εκφράσει τη στήριξή του στην περιοχή. Ένα νησί που δεν έχει μόνο τουρισμό, έχει και πρωτογενή τομέα κι αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας».
Ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι το δάσος που έχει καεί «θα παραμείνει δάσος. Είναι αυτονόητη υποχρέωση και δέσμευση της πολιτείας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει χρήση δάσος, το οποίο χάθηκε, αλλά με τη βοήθεια της πολιτείας και των τοπικών φορέων σύντομα θα λειτουργήσει ξανά ως πνεύμονας οξυγόνου, ζωής και χαράς».
Αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του ΕΛΓΑ και στην ταχύτητα με την οποία αντέδρασε, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο αποζημιώσεις στους πληγέντες. Τέλος, όπως σημείωσε, θα αξιοποιηθούν τόσο η Κρατική Αρωγή, όσο και άλλα κρατικά προγράμματα ενισχύσεων.
Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ, το συνολικό κόστος των καλυπτόμενων από τον ΕΛΓΑ ζημιών φθάνει τα 2.500.000 ευρώ. Έχουν υποβληθεί 25 δηλώσεις από ασφαλισμένους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Αναφέρθηκαν απώλειες περίπου 1.500 αιγοπροβάτων και περίπου 600 μελισσοσμηνών με πλαισοκυψέλες.
Το συνολικό κόστος των μη καλυπτόμενων ζημιών (Κρατική Αρωγή) εκτιμάται στο 1.800.000 ευρώ Ο αριθμός των ζημιωθέντων δένδρων, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δεδομένα του Copernicus (πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης της ΕΕ), εκτιμάται 50.000 δένδρα & 2.000 δενδρώδεις καλλιέργειες ( πχ. πυρηνόκαρπα). Οι ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο εκτιμώνται σε 500.000 ευρώ.