Στον… ύπνο πιάστηκε η ΕΥΔΑΠ με τη λειψυδρία, καθώς τη στιγμή που κοντεύουν να στερέψουν οι πηγές υδροδότησης της Αττικής, ο Οργανισμός παραμένει «αποσβολωμένος» και ανέτοιμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι φέρεται να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον… καιρό, περιμένοντας τις βροχές των επόμενων μηνών. Κι αν δεν έρθουν, τότε πιθανόν να πούμε το νερό… νεράκι! Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αποθέματα νερού αρκούν μόνο για τρία χρόνια, ενώ ήδη πολλά νησιά έχουν στεγνώσει. Ενα απ’ αυτά είναι η κοντινή στην Αθήνα, Τζια, όπου ένα ξενοδοχείο-μαμούθ χρησιμοποίησε σχεδόν όλα τα διαθέσιμα αποθέματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον και η χλωρίδα του νησιού!
Κάπως αργά…
Η ΕΥΔΑΠ, που απλώς «παρακολουθεί» την κατάσταση να εξελίσσεται, μόλις πριν από λίγες μέρες παρουσίασε ένα πλάνο(;), σύμφωνα με το οποίο θα ενεργοποιηθούν οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας, βόρεια της Πάρνηθας και οι πηγές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Επίσης, γίνεται άντληση νερού και από τα αποθέματα των ταμιευτήρων της λίμνης Υλίκης, η οποία είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται για πάνω από 15 χρόνια. Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα ύδατα στη λίμνη του Μόρνου, που υδροδοτεί την Αττική, έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα! «Η Αττική σχεδόν αποκλειστικά υδροδοτείται από Εύηνο, Μόρνο. Ευελπιστούμε πως, όταν θα μπει το φθινόπωρο, θα έχουμε βροχές, ακόμη κι αν είναι μειωμένες, οι βροχές θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε χρόνο», παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, με την εταιρεία αντί λύσεων να προτείνει στους καταναλωτές να κάνουν περικοπές.
Μεταξύ άλλων, προτρέπει τους καταναλωτές να αποφύγουν το πλύσιμο μπαλκονιών και βεραντών με το λάστιχο, ειδικά τις απογευματινές ώρες, να κλείνουν τη βρύση κατά το λούσιμο, το βούρτσισμα των δοντιών, το ξύρισμα ή το πλύσιμο των πιάτων, να επιλέξουν το χαμηλότερο επίπεδο κατανάλωσης στα καζανάκια και να κάνουν ντους αντί να γεμίζουν την μπανιέρα!
Αναγκαίο έργο
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουμε σε ένα νέο εμβληματικό έργο, το οποίο θα είναι η ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, η οποία από μόνη της έχει τετραπλάσιο δυναμικό σε σχέση με όλους τους ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής. Πρόκειται, όμως, για ένα έργο το οποίο θα χρειαστεί τρία με τέσσερα χρόνια. «Αλλά, αν θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η Αττική ως προς την ύδρευσή της είναι θωρακισμένη για τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα πιο ακραία σενάρια της κλιματικής κρίσης, είναι ένα έργο το οποίο οφείλουμε να υλοποιήσουμε. Οχι ευκαταφρόνητου κόστους αλλά όχι και τεράστιου κόστους, με ελάχιστη επιβάρυνση τελικά, αμελητέα επιβάρυνση, στους λογαριασμούς του νερού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, ανάμεσα στις μεσοπρόθεσμες λύσεις που εξετάζονται από την ΕΥΔΑΠ -στο και ένα!- είναι η ένταξη νέων ταμιευτήρων στο υδροδοτικό σύστημα, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και η αφαλάτωση, εναλλακτικά σενάρια με εκτιμώμενο κόστος από 500 έως 750 εκατ. ευρώ.
Εξοικονόμηση
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η ΕΥΔΑΠ αντί για σημαντικά έργα, προκειμένου να μη διψάσει η Αττική, προχωρά σε… ενημερωτικές καμπάνιες. «Πίνουμε νερό στο όνομά σου… γιατί κλείνεις τη βρύση!», ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της με στόχο να ενημερώσει τους πολίτες για τρόπους που μπορεί να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού. Οπως επισήμανε: «Μια μικρή κίνηση, που μπορεί φέρει τη μεγάλη αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονα φαινόμενα ξηρασίας και ανομβρίας που, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιπέδων θερμοκρασίας και σκόνης του φετινού καλοκαιριού, έχουν φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για δράση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης νερού».