Βαθιά ανησυχία προκαλεί στους σεισμολόγους ο τεράστιας έντασης σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ, προκαλώντας βιβλική καταστροφή και θέτοντας σοβαρές υποψίες για ενδεχόμενη συνέχιση του φαινομένου με νέο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, παρουσίασε τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φωτίζοντας τις βασικές αιτίες που οδήγησαν σε μια τόσο εκτεταμένη καταστροφή, αλλά και τα στοιχεία που γεννούν φόβους για ένα νέο ισχυρό σεισμό στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή στην οποία σημειώθηκε η σεισμική δόνηση παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα, ενώ ο συνδυασμός μεγάλου μεγέθους (7,7 Ρίχτερ), μικρού εστιακού βάθους και της γεωμορφολογίας του εδάφους συνέβαλαν καθοριστικά στο καταστροφικό αποτέλεσμα.

Μιανμάρ: Ρευστοποιήσεις και κατολισθήσεις σε μαζική κλίμακα
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι στην περιοχή εκδηλώθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης, κυρίως σε περιοχές κοντά σε ποτάμια, με το υπέδαφος να χάνει τη σταθερότητά του, «καταπίνοντας» κυριολεκτικά κατασκευές που είχαν κτιστεί πάνω του.
Επιπλέον, σημείωσε ότι έχουν ήδη καταγραφεί μεγάλες κατολισθήσεις, οι διαστάσεις των οποίων παραμένουν δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια, εξαιτίας του ανάγλυφου και της δυσκολίας πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές.
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι το εκτενές ρήγμα μήκους περίπου 120-130 χιλιομέτρων που διέρχεται μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές, με πόλεις που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η γεωμορφολογία της περιοχής, μια ενδο-ορεινή κοιλάδα, επιτείνει τα καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς τα σεισμικά κύματα παγιδεύονται μέσα σε αυτήν, αυξάνοντας τη διάρκεια και την ένταση των δονήσεων.

Οι νεκροί στη Μιανμάρ είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσους δηλώνονται
Ο επίσημος απολογισμός των 1.644 θυμάτων είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή, πολύ χαμηλός και δεν αντανακλά την πραγματικότητα, καθώς μόνο στα πρώτα 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο ζουν περίπου 5-6 εκατομμύρια άνθρωποι. Με βάση αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν, δεν αποκλείεται ο τελικός αριθμός των θυμάτων να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 50.000.

Ασθενή κτίρια και μετασεισμοί που σοκάρουν
Η τρωτότητα των κατασκευών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την έκταση των καταρρεύσεων. Πολλά από τα κτίρια της Μιανμάρ βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με αποτέλεσμα να καταρρέουν με εκκωφαντικό τρόπο.
Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που ακολούθησε δεν μπορεί να θεωρηθεί κλασικός μετασεισμός, υποστηρίζει ο κ. Λέκκας, καθώς θα αναμέναμε έναν μετασεισμό της τάξης των 7,1 - 7,3 Ρίχτερ για να συνάδει με τα χαρακτηριστικά της κύριας δόνησης.
Αυτό που τρομάζει περισσότερο τους ειδικούς είναι η δυνατότητα των γεωδυναμικών τάσεων, που απελευθερώθηκαν από το μεγάλο σεισμό, να μετακινηθούν προς τον Νότο. Αν συμβεί αυτό, τότε δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί νέος μεγάλος σεισμός, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την πρωτεύουσα της χώρας.
Η ανησυχία αυτή σχετίζεται με το λεγόμενο «φαινόμενο ντόμινο», όπου η ενεργοποίηση ενός τμήματος του ρήγματος προκαλεί πίεση και αστάθεια σε γειτονικές σεισμικές ζώνες, αυξάνοντας την πιθανότητα για επόμενο ισχυρό σεισμό.