Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε τη Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που έγινε αισθητός στην Ταϊλάνδη και σε άλλες γειτονικές χώρες, ενώ κατέρρευσαν κτήρια τόσο στη Μιανμάρ όσο και στην Μπανγκόκ

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη μερική κατάρρευση τεμένους στην πόλη Ταουνγκνού στην επαρχία Μπάγκο, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters. «Προσευχόμασταν όταν άρχισε ο σεισμός (...) Τρεις πέθαναν επιτόπου», δήλωσε ο ένας άνδρας.

Φόβοι για πολλά θύματα

Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επισκέφθηκε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ναϊπιντάου όπου έχουν διακομιστεί πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται στο σημείο.

Σε αυτό το μεγάλο νοσοκομείο έχουν διακομιστεί «πολλά θύματα», όπως δήλωσε στέλεχός του. Τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες έξω από το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου, με πολλούς να σφαδάζουν από τον πόνο και άλλους να κείτονται ακίνητοι με τους συγγενείς τους στο πλευρό τους.

Στη Ναϊπιντάου πολλοί δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό, ενώ έχουν πέσει κομμάτια από την οροφή του Εθνικού Μουσείου της Μιανμάρ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Έκκληση για διεθνή βοήθεια

Η χούντα στη Μιανμάρ απηύθυνε σήμερα μια σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια στη χώρα, με τις αρχές να έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι επαρχίες λόγω της έκτασης των ζημιών.

«Το κράτος θα αποτιμήσει γρήγορα την κατάσταση και θα διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης παράλληλα με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε η χούντα στο Telegram.

Παγιδευμένοι 43 εργάτες στη Μπανγκόκ

Στη Μπανγκόκ κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης 30 ορόφων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 43 εργάτες να έχουν παγιδευτεί. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Παετονγκτάρν Σιναουάτρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ. Ωστόσο, στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ανουτίν Σαρνβιρακούλ είπε ότι αυτό δεν ισχύει. Ολες οι πτήσεις από και προς την Μπανγκόκ διεξάγονται κανονικά, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ με περίπου 1,2 εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με το USGS.

Σκηνές πανικού στην Ταϊλάνδη

30075352.jpg

Η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή στη γειτονική Ταϊλάνδη, προκαλώντας σκηνές πανικού στη Μπανγκόκ. «Άκουσα έναν ήχο την ώρα που κοιμόμουν σπίτι μου, έτρεξα όσο πιο μακριά μπορούσα έξω από το κτίριο με τις πυτζάμες μου», δήλωσε η Νουανγκάι κάτοικος της Τσιάνγκ Μάι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ταϊλάνδης, δημοφιλή τουριστικό προορισμό γνωστό για τους ναούς του.

Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Ταϊλάνδης, ενώ στη Μπανγκόκ έχουν ανασταλεί κάποια δρομολόγια του μετρό. Η Ταϊλανδή πρωθυπουργός Παετονγκτάρν Σιναουάτρα ανακοίνωσε ότι κάλεσε «έκτακτη συνεδρίαση».

Εξάλλου σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην κινεζική επαρχία Γιουνάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την κινεζική σεισμολογική υπηρεσία.

Συχνοί οι σεισμοί

Οι σεισμοί είναι σχετικά συχνοί στη Μιανμάρ, όπου από το 1930 ως το 1956 σημειώθηκαν έξι δονήσεις μεγέθους μεγαλύτερου των 7 βαθμών κοντά στο ρήγμα της Σαγκάινγκ που διατρέχει το κεντρικό τμήμα της χώρας από τον βορρά ως τον νότο.

30075353.jpg

Το 2016 σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών είχε ταρακουνήσει την παλιά πρωτεύουσα Μπαγκάν, στην κεντρική Μιανμάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να καταρρεύσουν τοίχοι σε ναούς σε αυτόν τον τουριστικό προορισμό.

Τον Νοέμβριο του 2012 σεισμός επίσης 6,8 βαθμών έπληξε την κεντρική Μιανμάρ, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.

Οι ελλιπείς υποδομές, οι ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας -κυρίως στις επαρχιακές περιοχές-και η άναρχη δόμηση των αστικών κέντρων έχουν καταστήσει τους κατοίκους της Μιανμάρ ιδιαίτερα ευάλωτους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τους ειδικούς.