Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τοποθετήθηκε σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Αττική που σημειώθηκε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04), προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, οι σεισμικές δονήσεις ήταν ιδιαίτερα αισθητές όχι μόνο στη Δυτική Αττική, αλλά και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να ανησυχήσουν. Όμως, ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, «μετά τις 10 το βράδυ είχαμε ένα μπαράζ σεισμικών δονήσεων από την περιοχή της Μάνδρας περίπου και την ευρύτερη περιοχή, τη Δυτική Αττική, δηλαδή περίπου 15 σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους. Η μεγαλύτερη είχε μέγεθος της τάξεως των 2,7 βαθμών».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Λέκκας, «όλη αυτή η δραστηριότητα προέρχεται από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Φυλής ή του ρήγματος της Πάρνηθας. Θα πρέπει να θυμίσω ότι στο ανατολικό τμήμα είχε εκδηλωθεί ο σεισμός του 1999.
Δεν υπάρχει δυνατότητα και δυναμικότητα για μεγαλύτερους σεισμούς
Στο κεντρικό τμήμα είχε εκδηλωθεί ένας σεισμός το 2019, μεγέθους 5,3 R, που είχε ανησυχήσει μεγάλο τμήμα των κατοίκων της Αττικής και τώρα ουσιαστικά η σεισμική δραστηριότητα περιορίστηκε στο δυτικό άκρο του ρήγματος, δηλαδή εκεί που τελειώνει το ρήγμα.
Εκτιμούμε ότι το τμήμα αυτό του ρήγματος δεν έχει τη δυνατότητα και τη δυναμικότητα να δώσει κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς.
Θεωρώ ότι μέχρι μπορεί να δώσει πιθανώς και λίγο παραπάνω, δηλαδή της τάξης των 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά έχει εξαντλήσει από καιρό τις δυνατότητες να δώσει κάποιον μεγάλο σεισμό ο οποίος να μας προβληματίσει».
Κανένα θέμα ανησυχίας
Ο κ. Λέκκας τόνισε, καταλήγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας από τη σεισμική δραστηριότητα που είχαμε χτες το βράδυ».