Ηχηρή προειδοποίηση για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος απευθύνει ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5».

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι η Αττική έχει υποστεί τεράστια απώλεια στον δασικό της πλούτο τις τελευταίες δεκαετίες. «Σε διάστημα 25 ετών, έχει εξαφανιστεί περίπου το 70% των δασικών εκτάσεων», επισημαίνει, προσθέτοντας με έμφαση πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθεί ούτε ένα ακόμα δέντρο».

Κατάρρευση του δασικού ιστού: Παραδείγματα και προκλήσεις

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιοχές που ακόμα διατηρούν κάποια μορφή δασικού περιβάλλοντος, αν και σε οριακή κατάσταση. «Η Πεντέλη προς Διόνυσο, σημεία στα Μελίσσια, η Πάρνηθα που παλεύει, και φυσικά ο Υμηττός, που είναι φωτεινό παράδειγμα πρόληψης και διαχείρισης», είπε.

Εξήρε τον ρόλο του Συνδέσμου Δήμων Υμηττού, τονίζοντας πως έχει μετατρέψει την περιοχή σε υπόδειγμα προστασίας, αξιοποιώντας σύγχνη τεχνολογία, δομές και ισχυρή εθελοντική βάση.

Κλιματική κρίση: Η τριπλή απειλή σε εξέλιξη

Ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα επικίνδυνο τρίπτυχο ξηρασία, πυρκαγιές και πλημμύρες – που ενισχύεται από την κλιματική αλλαγή. Όπως ανέφερε, οι συνεχείς περιβαλλοντικές καταστροφές δημιουργούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο. «Η ξηρασία ευνοεί τις πυρκαγιές, οι πυρκαγιές καταστρέφουν τη βλάστηση, και ακολουθούν πλημμύρες που επιδεινώνουν τις συνθήκες», εξηγεί.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την εξάπλωση μυκήτων που προσβάλλουν δέντρα, όπως τα πλατάνια και τα έλατα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Καρδίτσα, όπου, όπως είπε, το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Σεισμικότητα στην Ελλάδα:  Χωρίς μεταξύ τους σύνδεση οι σεισμοί

Αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων (Ρόδος, Ιεράπετρα, Σαντορίνη, Κορινθιακός, Λήμνος), ο κ. Λέκκας σημείωσε πως δεν υπάρχει μεταξύ τους αιτιακή σχέση. «Πρόκειται για φαινόμενα σε ξεχωριστά τεκτονικά περιβάλλοντα. Δεν προκαλεί ο ένας σεισμός τον άλλον», εξηγεί.

Για την Κρήτη και τη Σαντορίνη, ο καθηγητής επεσήμανε τον αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων, λόγω της γεωμορφολογίας και της εγγύτητας με τουριστικές εγκαταστάσεις. Για τη Σαντορίνη, αναφέρθηκε σε έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβριο με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στα λιμάνια.

Προειδοποίηση για την Κωνσταντινούπολη: «Πολύ πιθανός ένας μεγάλος σεισμός» 

Τέλος, μιλώντας για την Τουρκία, έκανε σαφή αναφορά στον υψηλό σεισμικό κίνδυνο της Κωνσταντινούπολης. Όπως δήλωσε, υπάρχει πιθανότητα 70% να σημειωθεί ισχυρός σεισμός στην περιοχή εντός της επόμενης πενταετίας.

Κλείνοντας, ο κ. Λέκκας προέτρεψε σε συνεχή εγρήγορση και σοβαρή προετοιμασία: «Ο σεισμός δεν είναι φαινόμενο για το οποίο απλώς παίρνεις μια ομπρέλα. Είναι σύνθετη πρόκληση που απαιτεί υπευθυνότητα και σωστό σχεδιασμό, ιδίως για όσους ζουν σε σεισμογενείς περιοχές».