Η Le Figaro εξήρε την πρόοδο της Ελλάδας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας τις σημαντικές αλλαγές που επέφερε μετά την κρίση. Ο αρθρογράφος Ζερεί Γκαλόν απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council και επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους της εταιρείας συμβούλων διεθνούς εμπορίου McLarty, αναφέρει πως η Ελλάδα, που παλαιότερα υπέφερε από σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, έχει σημειώσει θεαματική ανάκαμψη.
Ο αρθρογράφος επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, «μια χώρα όπου σοσιαλιστές απαρατσίκ ωθούμενοι από ένα τοξικό μείγμα οπορτουνισμού και καριερισμού ήταν έτοιμοι να προδώσουν την κληρονομία και τις αξίες τους συμμαχώντας με ένα κόμμα με κοινοτιστικό και αντισημιτικό υπόβαθρο, όπου η κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών αντιστοιχούσε με την κακοδιαχείριση των δημοσιονομικών από διαδοχικές κυβερνήσεις, όπου οι γονείς αναρωτιόντουσαν αν πρόσφερε ακόμη μέλλον στα παιδιά τους.
Στη συνέχεια στέκεται στην άνοδο τον Ιανουάριο του 2015 στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ «με μια εκστρατεία όπου η δημαγωγία επικράτησε της λογικής», την ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε τρίτη δύναμη: «Οι ανεύθυνες υποσχέσεις και οι βροντώδεις διακηρύξεις πολιτικών αρχηγών δεν μπορούσαν να κρύψουν τη θλιβερή αλήθεια: Η κυριαρχία της Ελλάδας δεν ήταν παρά μια ψευδαίσθηση και η χώρα λόγω της αδυναμίας να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ευνοιοκρατίας και της διαφθοράς που υπονόμευαν την οικονομία της, βρέθηκε υπό τον ζυγό διεθνών θεσμών».
Η μεγάλη ανάκαμψη
Η ανάπτυξη τρέχει με διπλάσια ταχύτητα εκείνης του μέσου όρου της ευρωζώνης, η ανεργία από το 25% έχει υποχωρήσει στο 9,4%, η Ελλάδα λειτουργεί ως μαγνήτης για ξένες επενδύσεις και δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα που της επέτρεψαν να μειώσει δραστικά το κρατικό χρέος. Κι όπως σημειώνει, το άρθρο, «η Ελλάδα οφείλει αυτήν την θεαματική ανάκαμψη ειδικά σε έναν άνθρωπο: τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
«Ο Μητσοτάκης, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές πολιτικές δυσκολίες, εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν την οικονομία και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής. Η ανεργία έχει μειωθεί, οι ξένες επενδύσεις έχουν αυξηθεί και η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε χώρα που προσελκύει νέα οικονομική δραστηριότητα.» σχολιάζει ο αρθρογράφος
Σύμφωνα με το άρθρο, η γαλλική Δεξιά μπορεί να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα από την πολιτική στρατηγική του Μητσοτάκη, η οποία περιλαμβάνει προώθηση της αξιοκρατίας, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ισχυρή στάση στα θέματα ασφάλειας και μεταναστευτικού.
Αντιμετώπιση Μελλοντικών Προκλήσεων
Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως ο νεποτισμός, οι κοινωνικές ανισότητες και τα προβλήματα στη δημόσια υγεία. Ωστόσο, η επιτυχής επανεκλογή του Μητσοτάκη το 2023 δείχνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία και την ικανότητα της χώρας να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Ο Μητσοτάκης απέδειξε ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την κληρονομιά της και να διατηρήσει την κυριαρχία της στον σύγχρονο κόσμο.