Σε τροχιά ΔΕΘ μπαίνει πλέον η κυβέρνηση, με τους υπουργούς να έχουν λάβει σαφείς οδηγίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αναφορές του πρωθυπουργού στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν τη μικρή ανάπαυλα των πιο χαλαρών ημερών του Αυγούστου, ήταν ξεκάθαρες. Τόνισε ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν πάνε διακοπές, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση μένει και εν μέσω του καλοκαιριού σταθερά προσηλωμένη στα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες.
Εκεί ακριβώς θα επικεντρωθεί και με την ομιλία του στα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας πως για την κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας όλων των πολιτών, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Όσοι περιμένουν τη ΔΕΘ για να ακούσουν τον πρωθυπουργό να επιδίδεται σε ακατάσχετη παροχολογία κρατώντας το σάκο του Αϊ-Βασίλη, θα απογοητευτούν. Ο,τι εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι συγκεκριμένο, μετρημένο και μέσα στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούνται ήδη οι υπουργοί, προετοιμάζοντας καθένας στον τομέα του τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις στο χαρτοφυλάκιό τους για τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο σταδιακά θα κληθούν να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό τις προτάσεις τους, οι οποίες βέβαια θα συνοδεύονται με χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης και συγκεκριμένη εκτίμηση κόστους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει ανά τομέα όλα όσα έχουν γίνει στον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας, αλλά και σε σύγκριση με την κατάσταση που παρέλαβε το 2019.
Με το 42% των προεκλογικών εξαγγελιών του για αυτή τη δεύτερη κυβερνητική θητεία ήδη να είναι πραγματικότητα, θα μιλήσει για τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης στο 100%.
Κεντρικοί άξονες
Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η περαιτέρω αύξηση των ξένων επενδύσεων και οι δραστικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν και θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής. Οι κεντρικοί άξονες της κυβέρνησης, όπως τους έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός, είναι η κοινωνική Ελλάδα, η παραγωγική Ελλάδα, η «πράσινη» και ψηφιακή Ελλάδα, η δίκαιη Ελλάδα και η ισχυρή Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν δράσεις για την καταπολέμηση του bullying και την ενδοοικογενειακή βία, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, τη στρατηγική για την αύξηση της απασχόλησης.
«Ώρα να γίνουμε παντού Ευρώπη»
Με το βλέμμα στην Ελλάδα του 2030 και με στόχο τη σύγκλιση της χώρας μας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε όλους τους τομείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται από τη ΔΕΘ να υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμά της, το οποίο ήδη έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα που αποτυπώνονται στους επιμέρους οικονομικούς δείκτες. «Να γίνουμε Ευρώπη παντού», τονίζει ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία. Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι όπως το 2023 οι πολίτες στην πλειοψηφία τους εκτιμούσαν πως η ζωή τους είναι καλύτερη σε σχέση μου το 2019, έτσι και το 2027 να έχουν την πεποίθηση ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με το 2023 και όσο γίνεται πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο παντού. Η ακρίβεια είναι προς το παρόν ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης, κάτι που αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αρχίζουν να αποδίδουν, αλλά, όπως τονίζει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πιο αποτελεσματικό μέτρο από όλα είναι οι μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων. Επ’ αυτού ο στόχος να φτάσει ο κατώτατος μισθός το 2027 στα 950 ευρώ και ο μέσος τα 1.500 ευρώ όχι μόνο θα επιτευχθεί, αλλά δείχνει εφικτό να ξεπεραστεί. Αντίστοιχη σύγκλιση επιδιώκεται σε όλους τους τομείς, ενώ από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για τη βελτίωση της καθημερινότητας θεωρείται ο περαιτέρω προορισμός της γραφειοκρατίας με επέκταση του ψηφιακού κράτους, όπου άλλωστε η Ελλάδα έχει κάνει από το 2019 άλματα. Παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός των δομών υγείας και η αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης δικαιολογούν την αισιοδοξία κυβερνητικών στελεχών ότι πράγματι ο στόχος να γίνουμε Ευρώπη παντού το 2027 θα επιτευχθεί.