Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία για το φοιτητικό σώμα. Την ημέρα των φοιτητικών εκλογών το λόγο έχουν οι φοιτητές, που με την ψήφο τους επιλέγουν τη φωνή και τους εκπροσώπους που θεωρούν κατάλληλους να προασπιστούν τα ακαδημαϊκά τους συμφέροντα, να δώσουν λύση στα προβλήματα τους και μέσα από τη δράση τους, θα πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο.

Γράφει ο Κυριαζής Σωτηρίου*

Μία τέτοια διαδικασία, λοιπόν, απαιτεί σεβασμό, τόσο γιατί απευθύνεται σε χιλιάδες φοιτητές, όσο και για τον σκοπό που επιτελεί. Και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όλα αυτά τα χρόνια, δείχνει τον σεβασμό που της αρμόζει. Δυστυχώς όμως, στις περσινές φοιτητικές εκλογές, οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν κράτησαν την ενδεδειγμένη στάση.

Συγκεκριμένα, είδαμε την Πανσπουδαστική να προχωράει σε παράλληλες εκλογικές διαδικασίες, σε Συλλόγους-φαντάσματα, χωρίς καμία θεσμική νομιμοποίηση, ούτε φυσικά και αναγνώριση, τόσο από τα ιδρύματα όσο και από τα Πρωτοδικεία. Σε Συλλόγους τους οποίους δημιούργησε η ίδια, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και συμμετείχε μόνη της, εκδίδοντας αποτελέσματα που τη συμφέρουν. Μάλιστα, σε ορισμένους Συλλόγους εξ αυτών, πραγματοποιήθηκαν εκλογές μέχρι και σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή που και η ίδια ΠΚΣ είχε υπογράψει και συμφωνήσει.

Αποκορύφωμα το γεγονός ότι κάλεσε φοιτητές να ψηφίσουν σε Σύλλογο Τμήματος, το οποίο έχει καταργηθεί με νόμο του κράτους από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.

Η Πανσπουδαστική διατήρησε την ίδια ανέντιμη στάση και σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, σε Συλλόγους που η ίδια δεν είχε εκπροσώπηση ή δεν είχε στήσει ένα ακόμη «παραμάγαζο», δεν συμπεριέλαβε τα αποτελέσματα στην τελική της ανακοίνωση, δημιουργώντας έτσι μία στρεβλή και πλήρως αλλοιωμένη εικόνα.

Οι παρεκκλίνουσες συμπεριφορές φαίνεται να μην εκλείπουν ούτε φέτος, καθώς ήδη φοιτητές του ΔΙΠΑΕ είδαν να τοποθετούνται κάλπες μία εβδομάδα πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία.

Βέβαια, καμία εντύπωση δεν μας προκαλεί πια αυτή η τακτική, αφού όντας κανείς φοιτητής σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, σίγουρα έχει ακούσει για αυτούς τους «Συλλόγους Εστιών», οι οποίοι απαρτίζονται αποκλειστικά, από μέλη της ΠΚΣ και δεν τους αναγνωρίζει καμία άλλη δύναμη εκτός από την ίδια. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα η «διαφάνεια» που διέπει τις διαδικασίες τους, με κορυφαία πράξη, τη συλλογή ψήφων, η οποία γίνεται κυριολεκτικά, πόρτα-πόρτα, με περιφερόμενη κάλπη.

Ας μη γελιόμαστε, όμως, γιατί τα Πανεπιστήμιά μας δεν είναι «παραμάγαζα» του ΚΚΕ και στις φοιτητικές εκλογές σκοπός είναι να αποτυπωθεί η πραγματική εκλογική βούληση των φοιτητών και όχι, του Κουτσούμπα. Γιατί οι φοιτητές αγωνιούν για τη σχολή τους και όχι για τον Περισσό. Δεν μπορεί λοιπόν, επειδή εδώ και 35 χρόνια, οι φοιτητές τους γυρίζουν την πλάτη, να τους αναγκάζουν ξαφνικά, να ψηφίζουν δύο και τρεις φορές.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, συνεπώς, είμαστε ξεκάθαροι. Πλήρης διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία της 10 ης Μαΐου και καμία αναγνώριση σε Συλλόγους χωρίς θεσμική νομιμοποίηση, ούτε και σε Συλλόγους που πραγματοποιήθηκαν εκλογές σε διαφορετική ημερομηνία. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η 10 η Μαΐου να αποτελέσει μία ημέρα Δημοκρατίας και στη συντονισμένη προσπάθεια ευτελισμού αυτής της ημέρας, απάντηση θα είναι η φωνή των φοιτητών.

*Ο Κυριαζής Σωτηρίου είναι φοιτητής Αρχιτεκτονικής και Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ