Πρωινό τετ α τετ είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η κατ’ ιδίαν επαφή των δύο ηγετών ξεκίνησε στις 11:30 το πρωί, ενώ είχε προηγηθεί διευρυμένη σύσκεψη μεταξύ των δύο κυβερνητικών κλιμακίων. Στο τραπέζι κάθισαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κύπριος ομόλογός του Κωνσταντίνος Κόμπος.

Αφορμή για την εσπευσμένη κινητικότητα αποτελεί η επικείμενη κάθοδος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Λευκωσία το τριήμερο 27 έως 29 Ιουλίου. Ο διεθνής αξιωματούχος ετοιμάζεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, σε μια περίοδο που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

5271048.jpg

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών, σημειώνοντας: «Έχουμε σημαντική κινητικότητα. Μετά από 20 χρόνια ο ΓΓ του ΟΗΕ θα βρεθεί στην Κύπρο. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες σου. Αυτή η κινητικότητα συνδυάζεται και με τη λήξη της θητείας του ΓΓ, οπότε έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου ενόψει αυτών των δύσκολων συνομιλιών».

«Συναντιόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Να ξεκινήσω λέγοντας ότι δυστυχώς φαίνεται ότι τα τύμπανα του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή μας ηχούν πάλι δυνατά και ενδεχομένως να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών, η οποία αυτή τη φορά δεν φαίνεται να αφήνει ανεπηρέαστη και την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Σε αυτή τη συγκυρία λοιπόν, ο συντονισμός μας νομίζω ότι καθίσταται πιο επίκαιρος παρά ποτέ, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι έχουμε μια πολύ σημαντική κινητικότητα στο Κυπριακό ζήτημα», συνέχισε.

«Θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη την παρουσία σου σήμερα στην Αθήνα. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα βρεθεί στην Κύπρο την επόμενη εβδομάδα. Εμείς στηρίζουμε απόλυτα τις πρωτοβουλίες σου για μια ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι μια θέση από την οποία ποτέ δεν πρόκειται η Ελλάδα και η Κύπρος να αποκλίνουμε. Οπότε, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε στη συνέχεια μια αναλυτική συζήτηση για να υπάρχει ένας απόλυτος συντονισμός, καθώς αυτή η κινητικότητα συνδυάζεται και με την λήξη της θητείας του νυν Γενικού γραμματέα. Οπότε υπάρχει και μια αίσθηση επείγοντος αν πρόκειται να υπάρξει μια πραγματική πρόοδος, τώρα είναι η ώρα να διερευνήσουμε τις πιθανότητες αυτό να γίνει πράξη», πρόσθεσε.

«Να γνωρίζεις ότι πάντα η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου έμπρακτα και θα είμαστε και πάλι παρόντες. Συμπαραστεκόμαστε στην σε εσένα προσωπικά. Ενόψει αυτών των δύσκολων και απαιτητικών συζητήσεων που θα έχετε την επόμενη εβδομάδα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Χριστοδουλίδης: Το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία σε σχέση με το Κυπριακό. Μετά από πάρα πολλά χρόνια βλέπουμε αυτή τη διεθνή κινητικότητα. Οι ενέργειές μας, η στρατηγική που ακολουθήσαμε, η πολιτική μας βούληση, έχει οδηγήσει σε αυτό το διεθνές ενδιαφέρον. Με τον Γενικό Γραμματέα να φθάνει στην Κύπρο την Δευτέρα το βράδυ. Μετά από τόσα χρόνια έχουμε μια τέτοια επίσκεψη. Βλέπουμε ένα πολύ αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αποτέλεσμα των κοινών μας πρωτοβουλιών, των κοινών μας προσπαθειών» είπε από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Πλέον είναι σε όλους κατανοητό ότι το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Έχουμε τον διορισμό του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου, που είναι ξεκάθαρη ένδειξη και του ενδιαφέροντος αλλά και των προθέσεων της Προέδρου της Επιτροπής. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία να βρεθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις. Στόχος και επιδίωξή μας είναι μέσα από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα να προκύψουν θετικά αποτελέσματα» πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

5271046.jpg

Η παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες στο νησί μετά από δύο δεκαετίες απουσίας επικεφαλής του ΟΗΕ προσδίδει χαρακτήρα κατεπείγοντος στις διεργασίες.

5271019.jpg

Παράλληλα, το γεγονός ότι η θητεία του οδεύει προς το τέλος της πιέζει όλες τις πλευρές για άμεσα αποτελέσματα, καθιστώντας τις επικείμενες διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σκληρές.