Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας πήγε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που μαίνονται αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. 

Υπενθυμίζεται πως από χθες, Δευτέρα, έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου την Αττική, όπου μαίνονται φωτιές σε Ασπρόπυργο και Φυλή, ενώ από χθες πύρινη λαίλαπα υφίσταται σε Έβρο, Αλεξανδρούπολη, Εύβοια και Βοιωτία. 

Η χθεσινή διυπουργική σύσκεψη

Συνεπώς, λόγω της κατάστασης, να σημειωθεί, επίσης, σε αυτό τη σημείο, ότι χθες συγκλήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. 

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν 5 μέτρα για την αντιμέτωπιση των παρόντων πύρινων μετώπων και την πρόληψη να προκληθούν νέα. Απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί, όπως και η απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ακόμα, αποφασίστηκε αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς. Να εφαρμόζονται αυστηρά οι οδηγίες εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής. Τέλος, αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις. Στη σύσκεψη, στην οποία εκτός των άλλων συμμετείχε και ο διοικητής της ΕΥΠ.