Συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρτίου και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο είχε σήμερα, Δευτέρα 31 Ιουλίου, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτης, τη διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου πρέσβη Άννα - Μαρία Μπούρα, τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Θάνο Ντόκο και άλλους υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει συμπληρωματικό ρόλο, ενισχυτικό των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επισημαίνοντας την εποικοδομητική συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την οποία, όπως ανέφερε, συζητήθηκε το πλαίσιο των επόμενων ενεργειών, με συγκεκριμένα ορόσημα την επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον προσεχή Οκτώβριο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ύπαρξης κινητικότητας με συγκεκριμένα παραδοτέα και επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή θετική ατζέντα έναντι της Τουρκίας είναι σταδιακή και αναστρέψιμη.

Σημαντικός ο πλήρης συντονισμός προσπαθειών Ελλάδας-Κύπρου για επίλυση κυπριακού 

Από πλευράς της, η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αντιπροσώπων, αφού καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη συνέχεια, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του κυπριακού λαού στη δοκιμασία που βιώνει ο ελληνικός λαός ενάντια στην πύρινη λαίλαπα και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η κ. Δημητρίου τόνισε τη σημασία πλήρους συντονισμού των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών εντός του πλαισίου του ΟΗΕ προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος και υπό το φως της προοπτικής εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επίσης, υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, για στήριξη και περαιτέρω προώθηση των στόχων των δύο κρατών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Κύπρος με χώρες της ευρύτερης περιοχής. Η κ. Δημητρίου ενημέρωσε επίσης τον Έλληνα Πρωθυπουργό για νομοθετήματα που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής για σημαντικά ζητήματα καθώς και για όλες τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα ευρύτερου κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση από πλευράς της κ. Δημητρίου στην ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των φαινομένων της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων και της στοχοποίησης πολιτικών προσώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που αποθαρρύνει και αποτρέπει κυρίως τις γυναίκες και τους νέους από την ενεργό ανάμειξή τους στην πολιτική ζωή. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών της Βουλής.

Μεσημεριανή επίσκεψη στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου 

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βρέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για επίσημη επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο της χώρας Γέωργιο. Σε δηλώσεις του μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Κ. Μητσοτάκη, ο Κύπρου Γεώργιος δήλωσε ότι ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή και όπως ανέφερε «του μετέφερα την προσδοκία ολόκληρου του Ελληνισμού της Κύπρου ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα μας στον δύσκολο αγώνα για απελευθέρωση που κάνουμε».

Σημείωσε ότι η απάντηση ήταν ότι «δεν υπήρχε δυνατότητα να ήταν διαφορετική η στάση της Ελλάδος», ευχαριστώντας τον κ. Μητσοτάκη. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου δώρισε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, μια εικόνα του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα.