Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν «νίκησαν» μόνο στο επίπεδο της πολιτικής, με τη σοβαρότητα, αξιοπιστία και το πλέγμα δράσεων και πολιτικών που ανέπτυξαν, άσκησαν και συνεχίζουν να δρομολογούν για την ισχυροποίηση της χώρας και τη στήριξη των πολιτών.

Κυρίως «νίκησαν» και μάλιστα χωρίς αντίπαλο -εκτός από τα προβλήματα των πολιτών που έχουν υποδειχθεί ως τον πραγματικό αντίπαλο- στο επίπεδο της κοινωνίας. Ίσως είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται σε τέτοιο καταλυτικό βαθμό η υπεροχή της παράταξης της ΝΔ και της κυβέρνησης της στην κοινωνία, όπου παραδοσιακά είχε ερείσματα ή ισχυριζόταν ότι είχε η Αριστερά. Υπεροχή που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιμονή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη διαχωρίζει τους Έλληνες, με τον ίδιον να δηλώνει χαρακτηριστικά τη βραδιά της δεύτερης εκλογικής του νίκης, στις 25 Ιουνίου, ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων. Θέση που επισήμανε και στις προγραμματικές του δηλώσεις, σημειώνοντας ότι «οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων», κάνοντας παράλληλα σαφές ότι «οι τεχνητοί διαχωρισμοί ανήκουν στο παρελθόν».

Στο πλαίσιο αυτής της επιμονής, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ «άλωσαν», σε επίπεδο εκλογικών αποτελεσμάτων αλλά και συνείδησης, τον χώρο των ευάλωτων πολιτών, των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων, τις λαϊκές γειτονιές, με δράσεις αντί συνθημάτων, με έργα αντί ευχολογίων.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει να βρει την ταυτότητά του και να επιδίδεται σε έναν αδιέξοδο πολιτικό λόγο, που αντί προτάσεων, λύσεων και προγράμματος, προτάσσει μονότονα την πάλη ενάντια στο «καθεστώς Μητσοτάκη», το ΚΚΕ να παραμένει συνειδητά περιχαρακωμένο στον ρόλο της αντιπολίτευσης στη Βουλή και με κοινωνική και συνδικαλιστική δράση που ανάγεται σε όρο επιβίωσης, και το ΠΑΣΟΚ να αναπαράγει τον διχαστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να βρει στοιχεία που θα το αναδείξουν σε αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ αναδείχθηκε σε μονόδρομο.

Κι αυτό το αντιλήφθηκαν οι πολίτες, ξεπερνώντας τους διαχωρισμούς Δεξιάς-Αριστεράς και επιλέγοντας τη στήριξη μιας συγκροτημένης πολιτικής πρότασης που με ρεαλισμό αντιμετωπίζει τις κρίσεις και τα προβλήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς την αποστολή εκπροσώπησης της κοινωνίας, όλων των πολιτών, τόσο από το κόμμα όσο και από την κυβέρνηση. Αποστολή που προϋποθέτει το ξεπέρασμα ιδεολογικών αγκυλώσεων και μικροκομματικών αντιλήψεων που ανάγουν το κόμμα σε σκοπό, αλλά αντίθετα προτάσσει την πορεία με ρεαλιστικό όραμα για τη χώρα και τους Έλληνες.

Στο πλαίσιο αυτό, στις «πέντε Ελλάδες» της ΝΔ περιλαμβάνεται η «Κοινωνική Ελλάδα» που σημαίνει, όπως είπε ο ίδιος στις προγραμματικές του δηλώσεις, «στήριξη των πιο αδύναμων». Άλλωστε, όπως έκανε σαφές, «προοδευτική δύναμη είναι αυτή που είναι χρήσιμη για τον τόπο και τους πολίτες».