Οι επιδόσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οικονομία αποτελούν πλέον καθημερινό αντικείμενο προβληματισμού και διαλόγου στην Ιταλία, είτε με άρθρα έγκυρων σχολιαστών (όπως πρόσφατα στην καθημερινή εφημερίδα γνώμης «Il Foglio»), είτε με αναλύσεις που δημοσιεύονται σε εγνωσμένου κύρους και αξίας δεξαμενές σκέψης, όπως είναι το Ινστιτούτο Bruno Leoni.

Γράφει ο Μάρκος Παλαιολόγος

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, του οποίου οι συνεργάτες είναι κορυφαίοι οικονομολόγοι, τον Ιούλιο του 2019, οι αγορές εκτιμούσαν ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας ήταν λίγο κάτω από το 4%. Μετά την τετραετή διακυβέρνηση από τη φιλελεύθερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι πιθανότητες είναι μόλις 1,5%!  Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι πιθανότητες για την Ιταλία ήταν στο 2,8% (κυβέρνηση Ντράγκι) και 1,5% σήμερα, ενώ στην Ισπανία αντίστοιχα τότε και τώρα 0,6% και 0,8%.

Το ελληνικό ΑΕΠ

«Την τετραετία 2019-2023 (αν θεωρήσουμε, αναφέρει το Bruno Leoni, δεδομένες τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Αθήνα αυξήθηκε σε 160,2% (στην ευρωζώνη αυξήθηκε από 85,9% σε 90,8%). Ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα –αρνητικό λόγω της πανδημίας– αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 2% το 2023 (έναντι -1,4% στην ευρωζώνη)».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, μεταξύ του 2019 και του 2023, το ελληνικό κατά κεφαλήν προϊόν αυξήθηκε από 17.000 ευρώ σε λίγο κάτω από 19.000 ευρώ με συνολική αύξηση 9%, παρά την κρίση λόγω της πανδημίας. Την ίδια τετραετία, η ίδια αύξηση στην ευρωζώνη δεν ξεπέρασε το 2,4% (στην Ιταλία θα μπορούσε να φτάσει το 3,8%, στην Ισπανία θα έπρεπε να είχε μειωθεί λίγο πάνω από 1%).

«Η επιτυχία του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη –κατά τον Bruno Leoni– οφείλεται στην πειθαρχημένη και συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στα κίνητρα που αύξησαν τον ζωτικό χώρο του επιχειρείν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Μια πορεία δράσεων και πρωτοβουλιών που σε μια χώρα όπου οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συχνά συμφωνούσαν να διαχειρίζονται τα δημόσια οικονομικά αδιάφορα και να αφήνουν το κράτος να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο: κι αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τα ελληνικά δεδομένα».

Αναπτυξιακή πορεία

«Ωστόσο η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σημαντικές ανισορροπίες», γεγονός απολύτως φυσιολογικό, σύμφωνα με το Bruno Leoni, «για μια κοινωνία που μέχρι πριν από λίγα χρόνια κινδύνευε με χρεοκοπία και πρόσφατα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημική κρίση». Και εξαίρει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπέπεσε στον πειρασμό να ακούσει την αντιπολίτευση και να μοιράσει τα χρήματα που με μεγάλη προσπάθεια και θυσίες εισπράχθηκαν από το κράτος.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών», αναφέρει σε άλλο σημείο, «απέδειξε ότι οι Ελληνες δεν έθεσαν σε κίνδυνο την προοπτική της ανάπτυξης», στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν την αναπτυξιακή πορεία που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αδιαφορούν για τις πληγές που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία: αλλά, καταλήγει στο συμπέρασμα το Bruno Leoni, οι Ελληνες πιστεύουν, εύλογα, ότι δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί θεραπεία εάν ανακοπεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων.