Ένα εκτεταμένο πακέτο οικονομικών και κοινωνικών μέτρων, με εφαρμογή που θα φτάνει έως το 2030, αναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου.
Στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα βρεθούν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι οικογένειες. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που εξετάζονται περιλαμβάνονται η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ, ένα νέο πρόγραμμα για τη στέγαση και πρόσθετες ενισχύσεις προς κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί ισχυρή πίεση από την ακρίβεια.
Το πρώτο και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δέσμης μέτρων που θα ανακοινώσει φέτος ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν έχει μόνο ετήσιο χαρακτήρα, όπως παραδοσιακά γίνεται, αλλά αποτελεί την εισαγωγή ενός τετραετούς κυβερνητικού κύκλου που φθάνει μέχρι το 2030-2031.
Αυτή η ΔΕΘ «θα μπορούσαμε να πούμε ότι βάζει την κοινωνία στο επίκεντρο, υπό την έννοια ότι ξεκινούν με πιο γοργούς ρυθμούς οι επιτυχίες στα δημόσια οικονομικά, να αποτυπώνονται πιο χειροπιαστά στο μέσο πορτοφόλι, καθώς αποτελούν και μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας».
Και δεύτερον, προσθέτουν πως «είναι μια ΔΕΘ που κοιτάζει μπροστά και για αυτό ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα επαναλαμβάνει συχνά τη λέξη "ορίζοντας"».
Με άλλα λόγια, συμπληρώνει τις τετραετίες 2019-2023 και 2023-2027 με την επόμενη, καθώς είναι η τελευταία ΔΕΘ πριν από τις εθνικές εκλογές.
Προεκλογικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη
Η αποψινή ομιλία δεν περιορίζεται στην παρουσίαση ενός ακόμη οικονομικού πακέτου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει την πολιτική ατζέντα της επόμενης περιόδου, ουσιαστικά ανοίγοντας έναν μακρύ προεκλογικό κύκλο.
Το κλίμα στη Θεσσαλονίκη θυμίζει ήδη προεκλογική κινητοποίηση. Από το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν κυβερνητικές και κομματικές εκδηλώσεις, ενώ μετά την άφιξή του στην πόλη ο πρωθυπουργός περιόδευσε σε δήμους της Β’ Θεσσαλονίκης και εγκαινίασε έργα στην περιοχή.
Η παρουσία του στο πάρτι της ΟΝΝΕΔ, έπειτα από αρκετά χρόνια, ερμηνεύεται επίσης ως μήνυμα συσπείρωσης προς τον κομματικό μηχανισμό. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανεβάσει ρυθμούς, γνωρίζοντας ότι η σχέση της με σημαντικές κοινωνικές ομάδες έχει υποστεί φθορά.
Αναδιανομή του πλεονάσματος με ορίζοντα το 2030
Βασικός άξονας των εξαγγελιών θα είναι η αναδιανομή του πλεονάσματος της ελληνικής οικονομίας. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να προβάλει μια πολιτική που θα έχει άμεσο αντίκρισμα στο εισόδημα των πολιτών και παράλληλα θα παρουσιάζει το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη τετραετία.
Το νέο πακέτο αναμένεται να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Θα αφορά εργαζομένους, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και οικογένειες, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από το αυξημένο κόστος διαβίωσης.
Πίσω από τις παροχές διακρίνεται και μια σαφής πολιτική επιδίωξη. Η κυβέρνηση ξεκινά μια οργανωμένη προσπάθεια επαναπροσέγγισης ψηφοφόρων που τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί, είτε λόγω της ακρίβειας είτε λόγω της πίεσης που ασκείται στα εισοδήματά τους.
Κατώτατος μισθός στα 1.000 ευρώ
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 1.000 ευρώ το 2027, αντί των 950 ευρώ που προβλέπονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Η επιλογή ενός τετραψήφιου κατώτατου μισθού επιδιώκει να στείλει μήνυμα στήριξης προς τους χαμηλόμισθους. Πρόκειται για μία από τις βασικές κινήσεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαντήσει στην πίεση που προκαλούν οι αυξημένες τιμές σε βασικά αγαθά, υπηρεσίες και κατοικία.
Την ίδια ώρα, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι μόνο το ύψος των ονομαστικών αυξήσεων, αλλά το κατά πόσο αυτές θα μπορέσουν να καλύψουν τις πραγματικές απώλειες που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά από την ακρίβεια.
Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 3»
Σημαντικό μέρος της ομιλίας θα καταλάβει το στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για τους νέους και τις οικογένειες.
Στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 3», με στόχο να διευρυνθεί η πρόσβαση στην αγορά κατοικίας. Οι τελικές προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά κριτήρια και ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να παρουσιαστούν μαζί με τις υπόλοιπες εξαγγελίες.
Η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι αντιμετωπίζει το κόστος στέγασης ως κεντρικό κοινωνικό ζήτημα. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων θα κριθεί από το αν μπορούν να ανακόψουν την άνοδο των τιμών και να προσφέρουν ουσιαστική λύση σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε προσιτή κατοικία.
Επίδομα 446 ευρώ και αλλαγές για τους συνταξιούχους
Οι συνταξιούχοι αναμένεται να είναι μεταξύ των περισσότερο ευνοημένων από τις εξαγγελίες. Το επίδομα που καταβάλλεται τον Νοέμβριο σχεδιάζεται να αυξηθεί στα 446 ευρώ, ενώ εξετάζεται και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις επιχειρούν να ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα μιας κοινωνικής ομάδας που έχει επηρεαστεί έντονα από τις ανατιμήσεις. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι αποτελούν ένα κρίσιμο εκλογικό ακροατήριο, με την κυβέρνηση να επενδύει πολιτικά στην αποκατάσταση της σχέσης μαζί τους.
Μέτρα για αγρότες και δημόσιους υπαλλήλους
Ένα σημαντικό πακέτο προετοιμάζεται και για τους αγρότες. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προβλέπεται ο μηδενισμός ενός μέρους της φορολογικής επιβάρυνσης που τους αναλογεί.
Για τους δημόσιους υπαλλήλους εξετάζεται εισοδηματική ενίσχυση εντός του 2027, πιθανότατα προς το τέλος του έτους. Οι ακριβείς όροι και ο χρόνος εφαρμογής της αναμένεται να αποσαφηνιστούν στην ομιλία ή κατά την εξειδίκευση των μέτρων από το οικονομικό επιτελείο.
Παρεμβάσεις αναμένονται επίσης για τις πολύτεκνες οικογένειες, μέσω της επέκτασης μέτρων που είχαν παρουσιαστεί στην προηγούμενη ΔΕΘ. Παράλληλα, οι τρίτεκνοι σχεδιάζεται να εξομοιωθούν ως προς συγκεκριμένα προνόμια με τους πολύτεκνους.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η κοινωνία στο επίκεντρο»
Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Συνολικά, αυτή η ΔΕΘ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βάζει την κοινωνία στο επίκεντρο, υπό την έννοια ότι ξεκινούν με πιο γοργούς ρυθμούς οι επιτυχίες στα δημόσια οικονομικά, να αποτυπώνονται πιο χειροπιαστά στο μέσο πορτοφόλι».
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα θα είναι «κοστολογημένα, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνοδεύσει τις ανακοινώσεις του με ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, ώστε να καθορίζεται πότε θα τίθεται σε εφαρμογή κάθε παρέμβαση.
«Θα εξαγγείλει δημόσια, μήνα-μήνα ποιο μέτρο θα υλοποιείται, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2026», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Ο σχεδιασμός δεν σταματά στο επόμενο εκλογικό ορόσημο. Ο χρονικός ορίζοντας των εξαγγελιών θα φτάνει έως το 2030, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να συνδέσει τις άμεσες παροχές με το πολιτικό της σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Το βάρος, πάντως, πέφτει πλέον στην εφαρμογή, καθώς οι ανακοινώσεις θα κριθούν από το πραγματικό αποτύπωμά τους στο πορτοφόλι των πολιτών.