Η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε 13 άτομα για επεισόδια στη Λεμεσό, τα οποία τερματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Νεαροί κουκουλοφόροι, άφησαν πίσω τους σπασμένα και λεηλατημένα μαγαζιά που ανήκουν σε αλλοδαπούς, καμένα αυτοκίνητα και τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη. 

Θύμα των επιθέσεων και μία γυναίκα από την Ασία της οποία κατέστρεψαν το κατάστημα ψιλικών που διατηρούσε. Η γυναίκα καθόταν στο πεζοδρόμιο έξω από το κατεστραμμένο κατάστημα της και έκλαιγες λέγοντας πως δεν ξέρει πως θα μεγαλώσει τα 4 παιδιά της.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, καλώντας την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Προκοπίου - Κουκκίδου, τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, τον Αρχηγό και Υπαρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου και Δημήτρη Δημητρίου, και όσους είχαν εμπλοκή στον σχεδιασμό της χθεσινής επιχείρησης αποτροπής επεισοδίων στη Λεμεσό.

Τα επεισόδια άρχισαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας Ελληνοκυπρίων για το μεταναστευτικό. Παρά το ότι η αστυνομία γνώριζε για την εκδήλωση και είχε λάβει μέτρα δεν μπόρεσε να τα αποτρέψει και αυτά επεκτάθηκαν από την παραλία στο κέντρο της πόλης.

Οι ταραξίες, φορώντας κουκούλες και κρατώντας ξύλα και λοστούς άρχισαν να κυνηγάνε αλλοδαπούς και να καταστρέφουν επιχειρήσεις που ανήκουν σε ξένους.

Πολίτες που βρισκόντουσαν στους δρόμους, απομακρύνθηκαν καθώς η κατάσταση έγινε επικίνδυνη με ρίψη μολότοφ και φωτιές σε κάδους σκουπιδιών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία Κύπρου, γύρω στις 7.30 χθες το βράδυ, συγκεντρώθηκαν σταδιακά στον χώρο στάθμευσης του ΓΣΟ, στη Λεμεσό, περίπου 500 άτομα, τα οποία στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τον χώρο της επίχωσης.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνελήφθησαν 12 άτομα για αυτόφωρα αδικήματα που αφορούν κακόβουλες ζημιές σε προθήκες καταστημάτων στον παραλιακό, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Περαιτέρω συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα ακόμη ένα πρόσωπο, το οποίο φέρεται να είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης. Όλοι οι συλληφθέντες τέθηκαν υπό κράτηση.