Πρώτα συνελήφθηκε και μετά απελάθηκε χθες, Πέμπτη, Ρώσος δημοσιογράφος στην Κύπρο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Όπως μετέδωσε το Sigmalive, το γεγονός ότι ανακλήθηκε η άδεια παραμονής του για λόγους ασφαλείας οδήγησε στη σύλληψή του κοντά στο σπίτι του, κατά τη διάρκεια της οποίας, μάλιστα, προέβαλε και αντίσταση. 

Ο εν λόγω δημοσιογράφος, ονόματι Αλεξάντρ Γκασιούκ, είναι ανταποκριτής της ρωσικής εφημερίδας «Rossiyskaya Gazeta» και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS κατά τη διάρκεια της σύλληψης τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, κάτι που δεν επαληθεύουν οι πηγές του κυπριακού πρακτορείου. 

Η Αστυνομία, από πλευράς της, ανακοίνωσε πως συνελήφθη ο Γκασιούκ για παράνομη παραμονή στην Κύπρο, αλλά να αναφέρει περαιτέρω στοιχεία ή κάτι σχετικά με τον τραυματισμό που φέρεται να υπέστη ο Ρώσος ανταποκριτής: «Το περιστατικό σημειώθηκε στις 11:45 στη Λευκωσία. Ο δημοσιογράφος βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, που ήταν παρκαρισμένο δίπλα στην οικία όπου διαμένει με την οικογένειά του».

«Υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία»

Ακόμα, το Sigmalive, μετέδωσε πως υπάρχει επικοινωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσίας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Συγκεκριμένα, η κυπριακή ενημέρωσε σχετικά τη ρωσική πλευρά και επικοινωνούν στο κατάλληλο υπηρεσιακό-διπλωματικό επίπεδο, με στόχο τη βέλτιστη επίλυση της υπόθεσης.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Θεόδωρος Γκότσης, μιλώντας στο κυπριακό πρακτορείο: «Υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω της διπλωματικής οδού, με στόχο την επίλυση του θέματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι το ζήτημα τυγχάνει της δέουσας διαχείρισης και προσοχής από τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και ότι η διευθέτησή του έχει ήδη τροχοδρομηθεί στη βάση των ενδεδειγμένων διαδικασιών». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, «περαιτέρω δημόσιος σχολιασμός ισχυρισμών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν ενδείκνυται», πρόσθεσε.

Στο τέλος, τόνισε ότι εξυπακούεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο κράτος, λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και εφαρμογή των αποφάσεων των αρμόδιων αρχών για προστασία των συμφερόντων της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το TASS, ο Κύπρος Γιωργαλλής, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα κλήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη σύλληψη του Ρώσου δημοσιογράφου. 

Γκασιούκ: Η Κυπριακή Αστυνομία σκόπευε να με απελάσει από το νησί

Από μεριάς του, ο Αλεξάντρ Γκασιούκ, ο Ρώσος δημοσιογράφος, όπως μεταδίδει το TASS, ισχυρίζεται πως κατά τη διάρκεια της σύλληψης δέχθηκε απειλή από τις κυπριακές Αρχές περί απέλασής του: «Η κυπριακή αστυνομία είπε ότι σκόπευε να με απελάσει από το νησί». Ακόμα, σημείωσε πως δεν του «απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες για οποιεσδήποτε παραβάσεις».

Επίσης, ο ίδιος είπε ότι ο λόγος που ανακλήθηκε η άδεια παραμονής του έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια: «Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μού είπαν ότι η άδεια παραμονής μου για εργασία, η οποία ισχύει μέχρι το 2024, ανακλήθηκε πρόωρα, επειδή υποτίθεται ότι αποτελώ απειλή για τη "δημόσια τάξη και ασφάλεια" και παραμένω παράνομα στο νησί», συνέχισε. Τέλος, όμως, επεσήμανε ότι είναι διαπιστευμένος δημοσιογράφος, με έγκυρη διαπίστευση που εκδίδεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.