Μια σειρά από συνδυασμένες ενέργειες βρίσκονται πίσω από το θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο αφίξεων - επιστροφών που καταγράφηκε στις μεταναστευτικές ροές στην Κύπροτη φετινή χρονιά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της 6ης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου της ομάδας των MED5, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Από τον Ιανουάριο 2023 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2023, 7.631 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Κύπρο, ενώ την ίδια περίοδο, 6.987 απελάθηκαν ή επέστρεψαν εθελούσια στις χώρες τους. Το ποσοστό επιστροφών/απελάσεων παράτυπων μεταναστών επί των αφίξεων φτάνει στο 92%, με βάση τα στοιχεία, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ο αριθμός των αφίξεων ήταν 13.599, ενώ οι επιστροφές ήταν 5.042, με το αντίστοιχο ποσοστό να κυμαίνεται στο 37%.
Μπορεί τελευταία να καταγράφονται αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές από τον Λίβανο στην Κύπρο, ωστόσο συνολικά οι ροές καταγράφουν μείωση κι αυτό οφείλεται σ' έναν συνδυασμό ενεργειών από την πλευρά του κυπριακού κράτους.
«Όσον αφορά τις ροές, έχουμε μια μείωση 50% μέσω κάποιων δράσεων που έχουμε κάνει παρά την αύξηση από τον Λίβανο. Βέβαια αν συνεχίσουν οι αυξημένες ροές από τον Λίβανο θα έχουμε πρόβλημα γιατί ειδικά από τον Λίβανο έρχονται Σύριοι. Οι Σύριοι είναι με καθεστώς διεθνούς προστασίας, δεν μπορούμε να τους απελάσουμε, άρα σ' αυτό το κομμάτι δεν μπορεί να γίνει κάτι. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εθνικότητες, για κόσμο που έρχεται από ασφαλείς χώρες, τότε προχωρούμε είτε σε απελάσεις είτε σε εθελούσιες επιστροφές» ανέφερε ο κ. Ιωάννου εξηγώντας πως η Κύπρος έχει επενδύσει πάρα πολύ στο σύστημα εθελούσιων επιστροφών.
«Μέσω ενός συνδυασμού ενεργειών- ενημέρωσης των παράτυπων μεταναστών, χρηματικού κίνητρου 1.000 με 1.500 ευρώ και πτήσεων που προσφέρονται από τη FRONTEX, η πλειοψηφία των επιστροφών είναι εθελούσιες» επισήμανε ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών. «Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζονται και άλλες ενέργειες» σημείωσε και εξήγησε: «εντατικοποιήσαμε, για παράδειγμα, τις επιθεωρήσεις από το υπουργείο Εργασίας στις επιχειρήσεις για να εντοπίζουμε παράνομους μετανάστες που δουλεύουν παράτυπα ούτως ώστε να τους ωθήσουμε να πάνε προς την εθελούσια επιστροφή διότι κάποιοι επιλέγουν να μένουν παράτυπα στην Κύπρο δουλεύοντας παράνομα. Εμποδίζοντας ή δυσκολεύοντας την πρόσβαση προς την παράνομη εργασία τους ωθούμε προς τις εθελούσιες επιστροφές».
Ερωτηθείς για τη συμφωνία της περασμένης Τετάρτης στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση, ο κ. Ιωάννου τόνισε: «Το ιδεατό για εμάς ως Κύπρος -αλλά εκτιμώ και τις υπόλοιπες χώρες της MED5- θα ήταν να υπήρχαν υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις. Αυτό δεν επιτεύχθηκε, το αντιλαμβανόμαστε, αλλά είναι πολύ θετικό ότι αναγνωρίστηκε η αρχή της ευθύνης, της αλληλεγγύης και είναι ένα πολύ καλό βήμα έτσι ώστε να ξεκινήσουν να υπάρχουν μετεγκαταστάσεις».
Επισήμανε ότι η Κύπρος έχει έξι φορές περισσότερους κατ' αναλογία πληθυσμού μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης υπογραμμίζοντας πως «στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ευθύνης θεωρούμε ότι και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν τα βάρη της μετανάστευσης. Το Σύμφωνο είναι καλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». Κληθείς να σχολιάσει τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Ισραήλ, για τις οποίες έγινε συζήτηση και στο πλαίσιο της συνόδου, ανέφερε πως «σίγουρα μας απασχολεί καθώς είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αλυσιδωτές εξελίξεις», ωστόσο «αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε».