Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει το εισόδημα των συνταξιούχων, πάντα με βάση την πορεία της οικονομίας, τονίζει στο «Μ» ο Κώστας Καραγκούνης με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, με την οποία ξεμπλοκάρουν οι προσφυγές συνταξιούχων για τις περικοπές που έγιναν στις επικουρικές με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου».
Κύριε υφυπουργέ, τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για το 11μηνο του Ιουνίου 2015 έως τον Μάιο του 2016;
Η απόφαση του ΑΕΔ δεν αλλάζει νομικά κάτι. Ισχύουν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η απόφαση του ΣτΕ του 2015, που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές, αφορούσε τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Αντιθέτως, η απόφαση του Αρείου Πάγου έκρινε συνταγματικές τις περικοπές που εφαρμόστηκαν, αλλά μόνο για τους συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς έκρινε ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας και μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος χάριν της βιωσιμότητάς του. Το AEΔ συνεπώς έκρινε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται διχογνωμία μεταξύ των δύο ανωτάτων δικαστηρίων. Να υπομνήσω ότι η κυβέρνηση το 2020 έλαβε μία πολιτική απόφαση και επέφερε οριζόντια ρύθμιση δίνοντας 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για αναδρομικά κυρίων συντάξεων.
Η ρύθμιση αυτή ήταν εντός των δημοσιονομικών ορίων της χώρας, δοκιμάζοντας μάλιστα τις αντοχές της οικονομίας μας. Μετά την απόφαση του ΑΕΔ, ξεμπλοκάρουν οι προσφυγές συνταξιούχων που προσέφυγαν πριν από τις 31/7/2020 για περικοπές στις επικουρικές για το 11μηνο του 2015. Η κυβέρνηση αυτή θα συνεχίσει να ενισχύει το εισόδημα των συνταξιούχων. Οσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, η κυβέρνηση θα προβαίνει σε κινήσεις για να επιστρέφει χρήματα στην κοινωνία. Το έχει αποδείξει επανειλημμένως, με την αύξηση κατά 13,6% μέσα σε τρία χρόνια των συντάξεων, με την κατάργηση της μείωσης κατά 30% στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων, με την καταβολή έκτακτων επιδομάτων σε χαμηλοσυνταξιούχους και συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, με τη διόρθωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αποκαθιστώντας αδικίες, καθώς και με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης σε συνταξιούχους που διατηρούν εισφορές άνω των 30 ετών.
Τι επιπλέον μέτρα εξετάζει το υπουργείο για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία;
Το έχει αναγγείλει ήδη η υπουργός, στοχεύουμε στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και η πρωτοβουλία αφορά τη μείωση εισφορών στις υπερωρίες, την υπερεργασία, τα νυχτερινά και τις αργίες. Εχει ήδη γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, η κυβέρνηση μείωσε δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι η μεγαλύτερη μείωση εισφορών που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανεργία μειώθηκε στο 9,4% από περίπου 18% που ήταν το 2019. Και για να το πετύχουμε, εφαρμόσαμε συγκεκριμένες πολιτικές που έχουν εκπονηθεί όλα αυτά τα πέντε χρόνια, προκειμένου ακριβώς να έχουμε διαρκή μείωση της ανεργίας και διαρκή τόνωση της απασχόλησης. Οπως δεν είναι τυχαία και τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της εφαρμογής «Εργάνη» αναφορικά με την απασχόληση, διότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια τρεις στους τέσσερις Ελληνες είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά και ο μέσος μισθός. Ο μέσος εργαζόμενος κέρδισε σχεδόν 100 ευρώ, από πέρυσι, μία αύξηση που αγγίζει το 7,2%. Οπως έχει τονίσει και η υπουργός, φέτος σε σχέση με πέρυσι, έχουμε 93.000 νέες θέσεις εργασίας. Για πρώτη φορά το 53% των Ελλήνων εργαζομένων κερδίζει πάνω από 1.000 ευρώ. Αυτά θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικά βήματα.
Πώς προχωράει η ψηφιακή κάρτα; Αποδίδει το μέτρο;
Η ψηφιακή κάρτα, όπως γνωρίζετε, εφαρμόζεται ήδη σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Στις τράπεζες, στα μεγάλα σουπερμάρκετ, στις εταιρείες security, σε όλη τη βιομηχανία και σε όλο το λιανεμπόριο. Ηδη εφαρμόζεται πιλοτικά στον τουρισμό και στην εστίαση και καθολικά σε αυτές τις κατηγορίες θα ισχύσει από 1η Μαρτίου. Δεν σας κρύβω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Εργάνη», έχουν δηλωθεί 815.000 παραπάνω υπερωρίες. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι προστατεύονται περισσότερο και διασφαλίζουμε αποτελεσματικότερα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η ψηφιακή κάρτα, λοιπόν, που σύντομα θα εφαρμόζεται σε πάνω από 1,5 εκατομμύρια εργαζομένους, θα διασφαλίζει αποδοτικότερα και τον εργαζόμενο αλλά και την υγιή επιχείρηση.
Γιατί καταλογίζετε πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών στα κόμματα της αντιπολίτευσης; Το να ζητούν απαντήσεις δεν αποτελεί θεσμικό τους δικαίωμα και παράλληλα υποχρέωση;
Είναι τελείως διαφορετικό να ζητάς απαντήσεις –και σωστά το θέσατε, πάντα σε επίπεδο θεσμικό– και άλλο να προσπαθείς να εκμεταλλευτείς μια εθνική τραγωδία με τρόπο μικροκομματικό. Οπως πολλές φορές έχουν διαμηνύσει και οι ίδιοι οι συγγενείς, τα κόμματα πρέπει να μείνουν μακριά από αυτή την υπόθεση και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της. Οι πολιτικοί δεν είναι ούτε δικαστές ούτε εισαγγελείς. Και είναι πραγματικά επικίνδυνο για τη Δημοκρατία υπεύθυνοι κατά τα άλλα πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης να επιτίθενται και να αμφισβητούν τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές. Επενδύουν στην τοξικότητα ελπίζοντας ότι θα αποκομίσουν πρόσκαιρα κάποια κομματικά οφέλη. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν τα άκρα και να δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία. Αν πράγματι σέβονται τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη, ας την αφήσουν να βγάλει τα πορίσματά της και να προχωρήσει η διερεύνηση αυτής της τραγωδίας.