Έκκληση για θωράκιση του «value for money» στο ελληνικό τουριστικό προϊόν κάνει μέσω του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός επισημαίνοντας, ότι αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί σε μια συγκυρία πληθωρισμού, ανατιμήσεων, αυξήσεων στο μισθολογικό κόστος και αυξημένων επιτοκίων που εκ των πραγμάτων ωθούν τις τιμές προς τα πάνω. 

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΞΕΕ εκτιμά, ότι η τρέχουσα τουριστική χρονιά για την Ελλάδα, συνολικά δείχνει πως θα κλείσει με ένα θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά στα ποσοτικά μετρήσιμα στοιχεία, με τον ανταγωνισμό ωστόσο να έχει κάνει την ολική επαναφορά του. 

Ο κ. Βασιλικός περιγράφοντας την επόμενη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό, αφού σημειώνει ότι ο κλάδος του τουρισμού μπορεί να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ανάπτυξης και της απασχόλησης επισημαίνει ότι ο τουρισμός αλλά και ολόκληρη η χώρα βρίσκεται πάνω σε ένα σταυροδρόμι. 

Μάλιστα προσθέτει ότι δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε κάθε χρόνο με τις προβλέψεις της σεζόν αλλά να δούμε μπροστά, να δούμε αυτές τις προτεραιότητες της «επόμενης μέρας» για την ελληνική φιλοξενία. 

Εστιάζοντας σε αυτές, πρώτα και κύρια αφορούν στην ποιότητα του αποθέματος των τουριστικών καταλυμάτων. Ποιότητα σημαίνει πιστοποίηση όχι μόνο επειδή είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση αλλά γιατί δίνει αξία στην επιχείρηση στα μάτια των πελατών της, σημειώνει ο κ. Βασιλικός. 

Επιτακτική περιγράφεται η ανάγκη για ένα οριοθετημένο και ρυθμισμένο πλαίσιο βραχυχρόνιων μισθώσεων, με ευαισθησία απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες. «Είναι ξεκάθαρη προτεραιότητα της «επόμενης μέρας», η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης», υπογραμμίζει ο κ. Βασιλικός. 

Παράλληλα σημειώνει, ότι θα πρέπει να απαντηθεί το πάγιο και χρόνιο αίτημα του κλάδου για το χωροταξικό του τουρισμού, ενώ για το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, ζητά ξεκάθαρους κανόνες που θα γίνονται απ' όλους σεβαστοί. 

Τέλος με αφορμή την νέα τουριστική ηγεσία στο Υπουργείο Τουρισμού, ο κ. Βασιλικός υπογραμμίζει ότι το ΞΕΕ είναι πάντα πρόθυμο να ανταποκριθεί στο ρόλο και την αποστολή του, πάντα με τεκμηριωμένες απόψεις να συνεισφέρει ως θεσμικός σύμβουλος.