Η κυβέρνηση της Γαλλίας κυριολεκτικά στον αέρα και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νευρικό κλονισμό καθώς το «βαρόμετρο» της Ευρώπης κινδυνεύει να μείνει χωρίς προϋπολογισμό για το 2025! Πρόκειται για μια πρωτοφανή θεσμική και κοινοβουλευτική κρίση που βρίσκει τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας ανίσχυρο και περιθωριοποιημένο. Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις δύο προτάσεις μομφής που κατέθεσε η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, και με δεδομένο ότι κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν έχει την πλειοψηφία το πολιτικό αδιέξοδο καθίσταται αναπόφευκτο.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μισέλ Μπαρνιέ αποφάσισε την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του συντάγματος, για να «περάσει», με διάταγμα, το νομοσχέδιό του για την Κοινωνική Ασφάλιση για το 2025. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο μπορεί να εγκριθεί η ψήφιση ενός νομοσχεδίου χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, εάν δεν υποβληθεί πρόταση μομφής εντός 24 ωρών.
Η Εθνική Συσπείρωση (ακροδεξιά), το κόμμα και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο το οποίο συσπειρώνει πολιτικές δυνάμεις από την άκρα αριστερά έως τους σοσιαλιστές και τους Πράσινους κατέθεσαν τις προτάσεις δυσπιστίας, που θα ψηφισθούν αύριο ή την Πέμπτη.
Μόλις ψηφισθούν οι προτάσεις, η Γαλλία θα μείνει αμέσως χωρίς κρατικό προϋπολογισμό έως το 2025. Ο Μπαρνιέ μπορεί να συνεχίσει να ασκεί υπηρεσιακά τα καθήκοντά του, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις και να νομοθετεί.
Ο Πρόεδρος Μακρόν αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών, πιθανότατα τον ερχόμενο Ιούλιο, αφού προηγουμένως σχηματίσει μια νέα προσωρινή κυβέρνηση. Μέχρι τότε το κόστος για τη Γαλλία (οικονομικό και πολιτικό) θα είναι ανυπολόγιστο και σίγουρα θα βάλει σε μεγάλες περιπέτειες την ΕΕ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο εν όψει αποφάσεων για το μέλλον της.
Ας σημειωθεί ότι η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αριθμεί 577 βουλευτές και για να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 289 βουλευτές. Μετά τις πρόωρες εκλογές της 28ης Ιουνίου και της 18ης Ιουλίου, που προκηρύχθηκαν με προσωπική απόφαση του προέδρου Μακρόν, κανένα κόμμα και κανένας συνασπισμός δεν έχει πλειοψηφία για να μπορέσει να κυβερνήσει μόνος του.