Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του απόψε στην τηλεόραση τόνισε ότι η Μόσχα συμμερίζεται τις κύριες προσεγγίσεις ενός αφρικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι αυτό είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που τον επικαλούνται.

Ο Πεσκόφ φέρεται να είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον διάλογο με τις αφρικανικές χώρες, οι εκπρόσωποι των οποίων έφεραν σήμερα τις προτάσεις τους στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν έδειξε ενδιαφέρον για το ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Αφρικανοί ηγέτες δεν έφεραν στον Πούτιν κανένα μήνυμα από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο είχαν συναντήσει στο Κίεβο την Παρασκευή.

Η Αφρική θα συνεχίσει να αναζητεί λύση στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου

Τα αφρικανικά κράτη σκοπεύουν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για "σοβαρές διαπραγματεύσεις", δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι.

"Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη του απώτερου στόχου της ειλικρινούς επιθυμίας μας -- την εδραίωση της ειρήνης μεταξύ των (εμπλεκομένων) μερών στη σύγκρουση", μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επικαλείται δήλωση του Αιγύπτιου πρωθυπουργού προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Μαντμπούλι μετέχει στην αντιπροσωπεία των Αφρικανών ηγετών - μεσολαβητών που επισκέπτεται τον Πούτιν για να παρουσιάσει προτάσεις για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και να φέρει κοντά τις (εμπλεκόμενες) πλευρές για συνομιλίες. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης ηγέτες ή υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη, τη Ζάμπια, την Ουγκάντα, τη Δημοκρατία του Κονγκό και τα Νησιά Κομόρες.