Περιείχε στοιχεία από παρακολουθήσεις και προϊόντα υποκλοπών συνομιλιών πολιτικών προσώπων, διπλωμάτων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων, που είχε συντάξει η ΕΥΠ το 2017-18 και το παρέδωσε σε υψηλόβαθμα στελέχη της τότε κυβέρνησης.

 

Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Επειδή και στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε λαλίστατος για το θέμα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για ένα κομβικό έγγραφο με στοιχεία από φυσικές κυρίως παρακολουθήσεις αλλά και τα προϊόντα υποκλοπών συνομιλιών για σειρά πολιτικών προσώπων, διπλωμάτων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων, που είχε συντάξει η ΕΥΠ την περίοδο 2017-2018 και το παρέδωσε σε υψηλόβαθμα στελέχη της τότε κυβέρνησης.

Το έγγραφο είχε τη μορφή αναλυτικού πληροφοριακού δελτίου και σε αυτό μνημονεύονται συναντήσεις και διασυνδέσεις όλων αυτών των προσώπων, πολλοί από τους οποίους είχαν σημαντικά πόστα στον τότε μηχανισμό.

Είναι απορίας άξιον, για το θεσμικό της υπόθεσης, πώς έγιναν τα παραπάνω χωρίς να έχουν υπάρξει δικαστικές αποφάσεις για άρση απορρήτου, οι οποίες –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– ζητήθηκαν εκ των υστέρων. Η υπόθεση αυτή θεωρείται πολλαπλάσιου ενδιαφέροντος από εκείνη με τις καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτικών στο πλαίσιο καταριανής επένδυσης στη Ζάκυνθο, που απασχόλησε προσφάτως τα ΜΜΕ.

 

Περίπου 20 ύποπτοι

Το προαναφερθέν έγγραφο λοιπόν με παρακολουθήσεις και διασυνδέσεις στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, συντάχθηκε στο περιθώριο διετούς έρευνας της ΕΥΠ την περίοδο 2016-2017 για κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ., όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε. Στον κύριο αυτόν φάκελο της έρευνας της ΕΥΠ, που οδήγησε στη σύνταξη δικογραφίας, περιέχονταν οι υποκλοπές των συνομιλιών μιας ομάδας περίπου 20 ύποπτων προσώπων που φέρεται να είχαν έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από κακουργηματικές παράνομες συναλλαγές.

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής –σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες– ο τότε διοικητής της ΕΥΠ (επί ΣΥΡΙΖΑ) Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται να είχε ενημερώσει τους πολιτικούς προϊσταμένους του.

Μετά τις προκλητικές απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, με υπόνοια συμψηφισμού στις υποθέσεις, καλό θα είναι να μελετήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τα λεγόμενα του πρώην συντρόφου του Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος κινείται ήδη δικαστικά κατά του διοικητή της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ρουμπάτη.

Είπε ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: «Δεν θέλω να το πιστέψω, και δεν το πιστεύω, ότι υπήρξε εντολή Τσίπρα για την παρακολούθησή μου. Θα περιμένω τις επίσημες τοποθετήσεις. Ισως το βλέπω λίγο ρομαντικά», και συνέχισε, «πέρα από το ότι είναι παράλογο, το θεωρώ και αδιανόητο. Θα περιμένω».

«Σοκαρίστηκα και προσφεύγω στη Δικαιοσύνη για την παρακολούθησή μου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά ύστερα από δεκαπέντε μέρες που λέγονταν άλλα, έγινε παραδοχή ότι υπήρξε άμεση παρακολούθηση. Απευθείας και μόνο σε μένα, ενώ λεγόταν ότι “το βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση να παρακολουθούνται ο Σαγιάς και Πιτσιόρλας, τον έναν τον κάναμε γραμματέα της κυβέρνησης, τον άλλον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και συνεχίσαμε την παρακολούθηση”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς είναι ψέματα (σ.σ.: αυτά που είπε ο Γιάννης Ρουμπάτης). Ηταν αδύνατο να διαπραγματευτώ πώληση που είχε ολοκληρωθεί ένα με δύο χρόνια πριν. Αν εγώ ήμουν διαχειριστής κάποιας εταιρείας, μπορεί να ελεγχθεί, είναι πάρα πολύ εύκολο». τόνισε.

 

«Είναι ψέματα…»

Σύμφωνα με τον Στέργιο Πιτσιόρλα, «την περίοδο του 2014 γνώρισα τα στελέχη αυτής της εταιρείας, της Pimana, που δραστηριοποιούνταν την Ελλάδα εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ και έκαναν διάφορες επενδύσεις. Είχα φιλική σχέση μαζί τους, όχι όμως επαγγελματική. Εκείνη την περίοδο αυτοί οι άνθρωποι είχαν επαφές με όλη την ελληνική αγορά για να επενδύσουν και προσπάθησα να τους βοηθήσω προτού γίνω πρόεδρος» σημείωσε, διαψεύδοντας ότι ήταν εκπρόσωπος επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Αποδεικνύεται από μια σειρά πραγμάτων ότι (σ.σ.: αυτά που λέει ο Γιάννης Ρουμπάτης) είναι ψέματα: η πρώτη εκδοχή “Σαγιάς – Πιτσιόρλας παρακολουθούνταν από τον Σαμαρά”. Οταν αυτό κατέρρευσε, “Σαγιάς – Πιτσιόρλας παρακολουθούνταν έμμεσα”. Τρίτη εκδοχή: “Μόνον ο Πιτσιόρλας άμεσα”. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι αυτά τα πράγματα που λέγονται δεν ισχύουν;» διερωτήθηκε ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ερωτηθείς τι θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα αν τον είχε μπροστά του, ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απάντησε: «κάτι πολύ απλό… Ενα “γιατί;”»

Αν περιμένει πάντως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός να έχει την ευθιξία ο Αλέξης Τσίπρας να του απαντήσει γιατί τον άκουγαν, μάλλον θα περιμένει επί μακρόν… Και για να μην ξεχνιόμαστε: όλα αυτά έγιναν όχι με ένα μήνυμα στο κινητό που μπορεί να στείλει ο κάθε λογής παραβατικός εγκληματίας (καταγγελία Χρήστου Σπίρτζη), αλλά με επίσημη παρακολούθηση της ΕΥΠ του ΣΥΡΙΖΑ σε εν ενεργεία υπουργό. Μύλος…