«Στην υπόθεση των 38 μεταστατών στον Έβρο οικοδομήθηκε μια ολόκληρη πολιτική για να πληγεί η διεθνής εικόνα της χώρας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο ίδιος επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εμμένει στη στάση που υιοθέτησε τότε για το συγκεκριμένο περιστατικό, ενώ εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα διακινδύνευε κάτι με την Ελλάδα που θα τον οδηγούσε σε πολιτική κατάρρευση πριν από τις εκλογές.

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα, είπε ότι γίνεται σε περίοδο αυξημένης επιθετικής ρητορικής από την Τουρκία, σήμειώνοντας πως στόχος είναι να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και αναίτιες κλιμακώσεις.

Συγκεκριμένα και με αφορμή τις αποκαλύσεις στην υπόθεση της “μικρής Μαρίας” στην νησίδα του Έβρου, είπε: Γύρω από αυτό το υποτιθέμενο γεγονός δηλαδή το θάνατο ενός μικρού κοριτσιού, τραγικό γεγονός αν είχε συμβεί, οικοδομήθηκε μια ολόκληρη πολιτική, και σε διεθνή ΜΜΕ αλλά δυστυχώς και στην Ελλάδα, για να πληγεί η διεθνής εικόνα της χώρας. Συκοφαντήθηκε η χώρα και τραυματίστηκε σοβαρά για ένα χρονικό διάστημα η διεθνής εικόνα της. Από πολύ νωρίς η κυβέρνηση εξέφρασε αμφιβολίες για αυτό, μερικούς μήνες μετά αποδεικνύεται ότι αυτό το κεντρικό γεγονός στην υπόθεση των 38 προσφύγων δεν υπήρξε.

Ένα διεθνές μέσο κύρους, το Spiegel, ζητάει συγνώμη και ουσιαστικά διαγράφει το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών. Η αξιωματική αντιπολίτευση που ενίσχυσε και κλιμάκωσε αυτή την αποδομητική κριτική σε διεθνές επίπεδο για τη χώρα όχι μόνο δεν ζητάει συγνώμη, όχι μόνο δεν παρακολουθεί το παράδειγμα του γερμανικού μέσου αλλά επιμένει στην αρχική θέση, επιμένει να δικαιολογεί την απαράδεκτη τότε στάση της να σπεύσει να δικαιολογήσει την απολύτως άδικη και αθεμελίωτη κριτική κατά της χώρας. Έχουμε μετακίνηση του ενδιαφέροντος από κάτι που δεν υπήρξε και έγινε μια απόπειρα συνειδητή να πληγεί η διεθνής εικόνα της χώρας, αυτό απέτυχε κατέρρευσε και μετατίθεται πλέον το ενδιαφέρον στην εσωτερική πολιτική, στα εσωτερικά πολιτικά ήθη της χώρας και εκεί μένει κανείς εμβρόντητος από την επιμονή στο άδικο και το παραποιημένο της αξιωματικής αντιπολίτευσης λες και περιμένουν από αυτή την αχαρακτήριστη στάση να έχουν κάποιο όφελος σε ψήφους κομματικό ή άλλο. Η στάση τους είναι απαράδεκτη και πρώτα απ’ όλα κάνει κακό στους ίδιους αλλά αυτό εφόσον εκείνοι δεν το κατανοούν εμάς ουδόλως μας ενδιαφέρει το θέμα είναι ότι η διεθνής εικόνα της χώρας και η στάση της έχει δικαιωθεί από τα πράγματα καθώς όλο αυτό το κατασκεύασμα κατέρρευσε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έγιναν λάθος χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης στην υπόθεση του Έβρου, σημείωσε: Εκείνες τις ημέρες υπήρξε πράγματι μια ένταση και μια εικόνα με την οποία βρισκόταν αντιμέτωπη η κυβέρνηση, μια εικόνα που φιλοτεχνούνταν με μεγάλη δεξιότητα και επιδεξιότητα εντός και εκτός της χώρας, εκεί υπό την πίεση αυτών των αλλεπάλληλων και παραποιημένων πληροφοριών ενδεχομένως κάποιοι χειρισμοί επικοινωνιακοί και όχι ουσίας να μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτεροι αυτό όμως δεν αναιρεί την ουσία του γεγονότος. Γύρω από κάτι κατασκευασμένο οικοδομήθηκε μια συγκεκριμένη πολιτική στην Τουρκία, διεθνώς και εντός της Ελλάδας του έκανε κακό στη διεθνή εικόνα της χώρας. Αυτό τώρα κατέρρευσε αλλά δεν ακούω τη συγνώμη που περιμένουμε όλοι, που περιμένει η λογική, μια αξιοπρέπεια πολιτική που φαίνεται ότι οι αντίπαλοί μας δεν έχουν.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα κατά την προεκλογική περίοδο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν όλες τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις που τους οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα και το οποίο με τη δική μου κρίση προστρέχω να το υποστηρίξω. Μια κρίση, ένα θερμό επεισόδιο αν το προκαλούσε ο Ερντογάν θα οδηγείτο οπωσδήποτε σε ένα αποτέλεσμα διαφορετικό από αυτό που θα περίμενε διότι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή διπλωματικά αλλά και πολύ ισχυρή επιχειρησιακά. Επομένως δεν θα διακινδύνευε κάτι, ακόμα και αν το ήθελε, που θα τον οδηγούσε σε έναν αυτοτραυματισμό γεωπολιτικό και ουσιαστικά σε μια πολιτική κατάρρευση της εικόνας του λίγο πριν από τις εκλογές στην Τουρκία.

Αναφορά έξανε και στην επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι γίνεται σε μια περίοδο που οι εντάσεις και η τοξικότητα είναι ήδη μεγάλες με ευθύνη της Τουρκίας αλλά αν κρίνει κανείς από τα πεπραγμένα και τα λεγόμενα της τουρκικής ηγεσίας αυτή την περίοδο θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες. Είναι βέβαιο, είπε, ότι οι ΗΠΑ αλλά και όλοι οι μεγάλοι παίκτες στην περιοχή και κυρίως η Δύση θα ήθελαν μια εκτόνωση και πάντως να αποφευχθεί κάτι που θα δημιουργούσε μια ρήξη μέσα στο ΝΑΤΟ την περίοδο αυτή που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επομένως πρώτος σκοπός της επισκέψεως Μπλίνκεν είναι να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και αναίτιες ή τυχαίες κλιμακώσεις που θα μπορούσαν με ένα τυχαίο γεγονός να οδηγηθούν σε ένα επεισόδιο το οποίο κανείς δεν θέλει. Το δεύτερο που βλέπω ότι θα μπορούσε να είναι η επίσκεψη Μπλίνκεν είναι ένα είδος προπαρασκευής ή κατόπτευσης του έδαφος για το τι θα μπορούσε να γίνει μετά τις εκλογές. Γιατί εδώ μετά τις εκλογές θα έχουμε κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρχουν στην Αθήνα, στην Άγκυρα και σε λίγο στην Λευκωσίας νέας εντολής διακυβερνήσεις που σημαίνει ότι απομακρύνεται σε βάθος χρόνου η λογική του πολιτικού κόστους καθώς δεν υπάρχουν εθνικές εκλογές στον ορίζοντα. Εκεί φαίνεται να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για κάποια επιστροφή σε διαδικασίες διπλωματικές πολύ πιο ομαλές από αυτές που υπήρχαν. Επομένως νομίζω ότι η Ουάσιγκτον θα ήθελε να κατοπτεύσει το έδαφος και τις δυνατότητες που υπάρχουν κάποιας επικοινωνίας, επανέναρξης διπλωματικής δράσης μετά τις εκλογές.