Έπειτα από την αποτυχία του να εκλεγεί στην παρούσα Βουλή, ο Κώστας Ζαχαριάδης έψαχνε πολιτικό ρόλο. Με δύο ψήφους διαφορά, επικρατώντας του επίσης αποτυχόντα βουλευτή Νίκου Φίλη, πήρε το χρίσμα από την Πολιτική Γραμματεία για υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Ο Δήμος της Αθήνας είναι ο πρώτος δήμος της χώρας και εκ των πραγμάτων οι υποψήφιοι τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής. Στην πολιτική όμως τα πάντα έχουν σχέση με τις θέσεις που έχεις υπερασπιστεί και εσύ και το κόμμα σου, αναδεικνύοντας σοβαρά ζητήματα συνέπειας.
Τις τελευταίες ώρες οκ. Ζαχαριάδης ακούστηκε να λέει, «όπου υπάρχουν θύλακες εγκληματικότητας που θέλουν την Αθήνα γκέτο και η συντεταγμένη πολιτεία δεν έχει παρέμβει, εγώ θα συγκρουστώ», σημειώνοντας ότι αναφέρεται σε γειτονιές, όπως αυτές που βρίσκονται γύρω από την Ομόνοια, τον ΑγιοΠαντελεήμονα και τη γύρω περιοχή. Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσω την ακροδεξιά παράταξη να μονοπωλήσει το πρόβλημα. Θα είμαστε στις υποβαθμισμένες γειτονιές και θα μιλήσουμε για το συλλογικό και το ατομικό της ασφάλειας».
Σχετικά με τις προτεραιότητές του όσον αφορά την πρωτεύουσα, ο κ. Ζαχαριάδης προέταξε το πρόβλημα με τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, την αναβάθμιση του πρασίνου και υπογράμμισε ότι όσα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν ψηφιστεί με ευρύτερη πλειοψηφία, εφόσον εκλεγεί, θα συνεχιστούν.
Έκανε ελάχιστα πράγματα
Ομως κάπου εδώ αρχίζουν τα ζητήματα με τη συνέπεια.Κατ’αρχάς για τα θέματα της εγκληματικότητας όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και την υπηρετούσε και ο ίδιος από τη θέση του βουλευτή, έκανε ελάχιστα πράγματα για την ευταξία της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.Παρατηρείτο μάλιστα το φαινόμενο οι γειτονιές ανομίας να αλλάζουν συνεχώς περιοχές, ανακυκλώνοντας το ίδιο πρόβλημα.
Για την Ακροδεξιά ξεχνά ο προερχόμενος από τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, κ.Ζαχαριάδης ότι ακόμα και στις τελευταίες εκλογές το κόμμα του δεν κατέθεσε υπόμνημα κατά του κόμματος του έγκλειστου στον Δομοκό ΗλίαΚασιδιάρη, όπως έκαναν άλλα πολιτικά κόμματα και η Νέα Δημοκρατία.Μάλιστα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου η παράταξη της οποίας πήρε το «δαχτυλίδι» ο κ. Ζαχαριάδης, η Ανοιχτή Πόλη, θέλησε να φέρει ψήφισμα για «αποκλεισμό των νεοναζί από τις εκλογές», προφανώς για λόγους εντυπώσεων, αφού ο Δήμος της Αθήνας δεν μπορεί να νομοθετήσει.
Στη 18η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι πρόσφατες πυρκαγιές και η κλιματική κρίση, τοποθετήθηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, η Ανοιχτή Πόλη υποστήριξε ότι «περισσότερα από 1,5 εκατ. στρέμματα και πολλές ανθρώπινες ζωές χάθηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές. Η ζοφερή αυτή κατάσταση επιδεινώνει μια ήδη δύσκολη συνθήκη, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να ευθύνεται για τουλάχιστον 11.620 θανάτους στην Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με μετρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, και με την Ελλάδα να έχει πρόσφατα καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΕΕγια την κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».
Επιλεκτική ευαισθησία
Κάπου εδώ, παρά την όποια ευαισθησία μιας δημοτικής παράταξης που είναι σεβαστή, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας ξεχνούν «τις στραβές στη βάρδιά τους», με μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης Ελλάδας, την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι.
Η ίδια παράταξη, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που λέει «κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», ζήτησε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το αίτημα που υπογράφεται από κατοίκους για ακύρωση της υλοποίησης των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την πλατεία Εξαρχείων και τον σταθμό μετρό του Ευαγγελισμού, ενώ στο πλαίσιο της γνωστής... επαναστατικής γυμναστικής, επιχείρησε να περάσει ψήφισμα για την περιβόητη υπόθεση με την έδρα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο μερικώς ξεχασιάρης και παντελώς αδιάβαστος κ. Ζαχαριάδης θέλει να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής, προφανώς στο πλαίσιο μιας στείρας αντιπολιτευτικής τακτικής, ξεχνώντας ουσιαστικές κινήσεις της κυβέρνησης που υπηρετούσε όταν ήταν βουλευτής. Κατανοεί κανείς ότι την προεκλογική περίοδο οι τόνοι ανεβαίνουν, όμως για να διατηρηθούν ψήγματα πολιτικής αξιοπιστίας, τα πολιτικά πρόσωπα –ακόμα περισσότερο όταν είναι νέοι– θα πρέπει να σκέπτονται συγκρίνοντας πολιτικές περιόδους.
Εφιαλτικό σκηνικό...
Στον μήνα που απομένει μέχρι τις εκλογές κάποιοι από τους συνεργάτες του κ. Ζαχαριάδη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Λούκα Κατσέλη, Αντώνης Ρουπακιώτης, Γιώργος ∆ηµαράς, Νικήτας Κανάκης, Φώτης Προβατάς κ.ά. θα έπρεπε να του επιστήσουν την προσοχή. Εξάλλου, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, τα... βάσανά του μπορεί να τελειώσουν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αφού μετρήσεις προεξοφλούν νίκη του Κώστα Μπακογιάννη από τον πρώτο γύρο. Το δύσκολο για τον κ. Ζαχαριάδη θα είναι αν μετά τις εκλογές πρέπει να δικαιολογήσει πιθανή αποτυχία του όχι στη δεύτερη θέση, αλλά στην τρίτη ή σε άλλη. Το σκηνικό που διεφάνη τις τελευταίες ώρες σε άλλη εσωτερική δημοσκόπηση φαντάζει εφιαλτικό, πολιτικά, γι’ αυτόν...